Scăpăm de înfrângere redefinind victoria ? (II)

SCĂPĂM DE ÎNFRÂNGERE REDEFININD VICTORIA?  … ȘI AVENTURISM IMPERIAL

1. Tot acest plan a fost aruncat la gunoi în 2014 și înlocuit cu un Plan B, de concepție americană. Un plan mai simplu și teoretic mai eficient.

Regimul de la Kiev, condus de un guvern pro-ucrainean rezultat din alegeri pe care OSCE, UE și alții le-au confirmat ca fiind libere și corecte (am participat personal la supravegherea internațională a acelor alegeri), trebuia înlocuit de un altul pro-occidental sau mai precis pro-american. Aceasta este viziunea obsesivă a CIA. Odată înlocuirea operată, Ucraina trebuia transformată nu într-un membru de facto al UE, situație cu care, mai ales în condițiile finlandizării și federalizării prezentate mai înainte, Rusia se putea acomoda, ci într-un membru de facto al NATO, ceea ce Rusia respingea de principiu.

Depășirea unui anumit stadiu al acestui proces însemna dezmembrarea Ucrainei; iar o asemenea dezmembrare, în condițiile în care SUA investise sume de bani și energii uriașe nu numai în armata ucraineană, ci și în economia oligarhizată ucraineană, însemna război. Președintele Putin avertizase în repetate rânduri (inclusiv într-o discuție purtată cu mine în calitate de Președinte al AP-OSCE și mai apoi în alta cu șefii delegației Grupului Socialiștilor și Democraților Europeni din Parlamentul European, din care făceam parte) asupra acestor urmări ale depășirii liniilor roșii trasate de Rusia.

Avea Rusia dreptul să dicteze Americii, SUA sau NATO politica față de Ucraina? Nu! Putea Rusia să se opună acestei politici? Da! Știau SUA, UE și NATO că insistența în încălcarea „liniilor roșii” trasate de Rusia va însemna război? Da! Știau ele că nesocotirea intereselor Rusiei va provoca Rusia să declanșeze un război local care se putea lesne internaționaliza, și un război convențional care se poate lesne nucleariza? Da!

Prea mulți „da” la un singur „nu”. Cei care au acceptat, dacă nu chiar au dorit războiul, știind că el va veni, și au socotit că îl pot câștiga, deși puteau și trebuiau să știe că va fi pierdut, se apropie acum de momentul decontului. De aceea, încearcă să prelungească lupta în așteptarea unui miracol care să îi salveze de răspundere. Și tot de aceea, încearcă să schimbe definiția victoriei și a înfrângerii.

Chiar dacă, potrivit oricărei definiții, în fapt rezultatul ar fi fost mai mult sau mai puțin același, nu poate scăpa atenției modul defectuos în care acest război a fost conceput și purtat de către planificatorii lui occidentali.

2. Când în 2014, Rusia a anexat Crimeea, Occidentul a fost tetanizat. În afara protestelor de rigoare nimic serios nu s-a făcut. (La fel cum s-a întâmplat în cazul Osetiei de Sud și al Abhaziei). Aceasta în ciuda faptului că, pe „principiul dominoului”, era limpede că Rusia va avea nevoie și de o legătură pe uscat cu Crimeea, pe cât se poate aflată în afara limitei de bătaie a unui atac advers.

i. Secesiunea Dombasului, perfect previzibilă (nu ca actualele „previziuni” fantasmagorice referitoare la atacarea statelor membre NATO din vecinătatea Rusiei), i-a găsit iarăși pe uliii occidentali fără nici un răspuns pregătit, cu excepția celui retoric de consum intern / electoral. Moscova avea toate motivele să creadă că „partenerii” săi occidentali i-au înțeles preocupările și sunt de acord să ajungă la un compromis. Așa s-a ajuns la „acordurile de la Minsk”, pe care știm astăzi că Occidentul moralist le-a conceput ca pe o simplă înșelăciune. Ele ar fi salvat cel puțin formal integritatea teritorială a Ucrainei (mai puțin recuperarea Crimeii, despre care, în spatele ușilor închise, diverși lideri occidentali, asiguraseră Moscova, că este un caz închis), cu prețul unei federalizări pe care, foarte probabil, Rusia ar fi dorit-o simetrică (adică subiectele federate, inclusiv Luhansk și Donețk să aibă un drept de veto asupra deciziilor statului federal).

Totul era, însă, negociabil, căci nimic nu era convenit până când totul nu era convenit. Nu s-a convenit nimic. În schimb s-au întețit asalturile armate împotriva populației civile din regiunile secesioniste. Desigur, Ucraina, dar și puterile occidentale care o dirijau doreau să pună capăt secesiunii prin orice mijloace; mai ales cele de forță, atât de familiare actorilor globali

ii. În 2014, imediat după desprinderea Crimeii, Președintele Poroșenko, a cerut NATO și UE sprijin militar în ceea ce era pe atunci războiul hibrid cu Rusia. Solicitarea a fost vagă, dar, anticipând că, în lipsa unei soluții negociate rapid, Rusia, având și control asupra Transnistriei, va fi tentată să avanseze până la Odessa și dincolo de ea până la gurile Dunării, au fost unii care au propus constituirea unei prezențe militare simbolice a NATO în Bugeacul fost românesc și basarabean. M-am referit la aceasta într-o scrisoare adresată Înaltului reprezentant al UE pentru politica externă, de securitate și apărare.

Ulterior, într-un raport privind soluționarea crizelor înghețate din fostul spațiu sovietic, pe care l-am coordonat împreună cu un expert canadian, la cererea unei fundații dedicate studiului regiunii Mării Negre și Mării Caspice din perspectivă geopolitică, am sugerat „detransnistrializarea” Republicii Moldova, ca premisă a europenizării ei. Aceasta însemna un schimb de teritorii între Republica Moldova și Ucraina, prin care să se revină la situația de dinaintea decizei sovietice de a-i lua celei dintâi zonele de munte și de mare pentru a o ferici cu mărul otrăvit al Transnistriei. Dacă în 2015 lucrul era încă greu de înfăptuit, mai târziu, și în orice caz în 2022, când Ucraina începuse să piardă teritorii fără perspectiva de a primi ceva în schimb și totodată depindea cu totul de ajutorul occidental, pasul se putea face. Dacă ar fi fost făcut, astăzi Washingtonul, Parisul sau Londra nu ar mai fi fost atât de speriate că rușii nu vor putea fi opriți înaintea Odessei.

iii. Când „operațiunea militară specială” a Rusiei în Ucraina a început, după ce propunerile privind garanțiile de securitate de care avea nevoie Moscova spre a evita confruntarea militară fuseseră respinse fără a fi fost măcar discutate, armatei ucrainene i s-a cerut să respingă armata rusă fără să i se acorde nici o șansă referitoare la controlul spațiului aerian. Cum se putea apăra eficient Ucraina când cerul său era deschis în fața mult mai puternicei armate ruse?

iv. În fine, după ce, în special prin amestecul iresponsabil al Marii Britanii, proiectul păcii ruso-ucrainene mediat de Turcia, în primele luni ale războiului, a fost aruncat la gunoi, călcându-se cu bocancii peste semnăturile plenipotențiarilor ucraineni, același Occident a cerut Ucrainei să treacă în ofensivă, în acest sens oferindu-i pe credite de miliarde de dolari și euro, toate vechiturile din dotarea armatelor sale, spre bucuria nemărginită a oligarhiei militar-industriale, dar cu obligația de a nu lovi bazele de susținere a armatei invadatoare de pe teritoriul rus. Chiar dacă ar fi avut forța necesară pentru o contraofensivă de succes (ceea ce nu era cazul), ucrainenii nu puteau în nici un caz depăși în luptă și izgoni o armată ale cărei linii de aprovizionare și manevră nu puteau fi atinse dincolo de o anumită limită.

Ce se poate înțelege din asta? Că de fapt SUA, NATO și UE nu au intenționat niciodată să ajute Ucraina să învingă. Ceea ce au urmărit a fost doar să atragă Rusia într-un război de uzură în care să o sufoce mai ales prin armele sancțiunilor economice.

Acest calcul s-a dovedit din nou greșit, iar astăzi, discuția privind permisiunea ca armamentul transferat de statele membre ale NATO să fie folosit pentru lovirea unor ținte militare situate pe teritoriul rus vine mult prea târziu. Ea ar fi mai degrabă menită să realizeze o presiune psihologică de natură a determina Rusia să intre în negocieri de pace, înainte ca armata rusă să treacă Niprul și să atingă linia Nistrului.

CE ÎNSEAMNĂ VICTORIA PENTRU CEI CARE NU POT CÂȘTIGA RĂZBOIUL?

În acest context, consensul privind imposibilitatea unei victorii ucrainene, care dacă, prin absurd, ar fi fost posibilă, a fost ratată din vina Occidentului, impune o nouă narațiune privind „finalul glorios” al crizei.

Astfel, azi, victorie înseamnă nu recuperarea teritoriilor pierdute și revenirea la frontiera din 1991, ci oprirea ofensivei ruse (altminteri deliberat lentă) pe undeva pe linia Niprului, precum și fluidizarea și securizarea traficului în Marea Neagră, acolo unde flota americană sub steag ucrainean este capabilă să producă mai multe daune rușilor decât o pot face tot mai puținii soldați ucraineni pe uscat.

De aici, opiniile consilierilor și planificatorilor politici ai Occidentului colectiv se despart.

1. Unii cred că eforturile occidentale făcute de acum încolo trebuie să vizeze purtarea negocierilor de pace cu Rusia. Evident, nimeni nu dorește sau nu concepe ca aceste negocieri să se poarte de pe poziții slabe și să stea sub semnul conciliatorismului. De aceea, întărirea defensivei ucrainene poate fi văzută ca un argument pentru a convinge Rusia că dialogul i-ar aduce mai mult decât confruntarea militară împinsă la nesfârșit.

Poate pentru a convinge Moscova în acest sens, state precum Franța, Polonia și țările baltice au anunțat trasarea propriilor linii roșii. Președintele Macron a lăsat să se înțeleagă că această linie ar trece pe la estul Odessei. Dacă armata rusă o va depăși, armata franceză va intra direct în luptă. Spre a pregăti această intrare primii instructori militari francezi se pare că au și ajuns la Kiev. Polonezii și balticii au anunțat cam același lucru: dacă actualele linii defensive ucrainene se prăbușesc, ei vor interveni în confruntare. (Continui să cred că state mici, precum Estonia sau Letonia, practică acest discurs nu cu convingerea că pot intimida Rusia, ci cu speranța de a o enerva, determinând-o astfel să facă un gest necugetat care să activeze articolul 5 al Tratatului de la Washington și să implice NATO într-un război pentru apărarea lor.) În Marea Britanie, entuziasmul pentru un război cu Rusia nu este foarte mare, dar printre tot mai puținii anglo-saxoni care conduc politica „perfidului Albion” sunt destui care spun că dacă Franța va alege implicarea în luptă pe teren, Regatul (încă) Unit va fi obligat să îi urmeze exemplul, în caz contrar riscând irelevanța în ordinea euro-atlantică și mondială.

2. La pachet ar putea veni și o declarație potrivit căreia ajutorul militar occidental pentru Ucraina în echipamente, credite sau asistență de specialitate ar înceta dacă Rusia ar opri înaintarea și ar trece la negocieri. Dacă, eventual, partea ucraineană nu ar dori să participe la dialogul politic, este liberă să nu o facă. Într-un asemenea caz, desigur, Occidentul euro-atlantic va fi obligat (cel puțin moral) să nu angajeze cu nimic Ucraina fără acordul ucrainenilor, dar, pe de altă parte, nimic nu îl va obliga să țină Ucraina (care nu este membră a NATO sau UE) în război pe spezele sale. Oricum, deocamdată problema nu se pune întrucât o asemenea propunere deocamdată nu a venit.

3. Fluturarea bâtei deasupra capului nu are nici o valoare dacă nu este însoțită și de o ofertă politică greu de refuzat. Degeaba pocnește Occidentul colectiv cu vitejie din bici, dacă nu are în mână nici un morcov pe care să îl arate. Iar gesturi teribiliste precum cel al miniștrilor de finanțe ai G7 (grupul fostelor țări cele mai dezvoltate din lume) care s-au gâlcevit fără rezultat despre cum să dea (involuntar, dar letal) noi lovituri … dolarului, confiscând (voluntar, dar fără nici un temei legal) activele rusești aflate în depozitele statelor (inclusiv terțe) controlate de guvernele lor, guverne care, altminteri, garantaseră rușilor restituția, ca să le doneze, chipurile, Ucrainei (în realitate, creditorilor occidentali ai acesteia) nu sunt nici morcov nici bâtă, ci bumerang. Rusia deține în depozitele sale active occidentale mult mai mari și un asemenea șantaj de tip mafiot compromite orice alte inițiative occidentale potențial serioase. Biciul G7 este făcut dintr-un material care nu pocnește, dar care se dezintegrează ușor împroșcând în față pe artizanii lui.

Sancțiunile economico-diplomatice aplicate de BRICS Israelului ca răspuns la comportamentului acestuia în războiul din Gaza, ar trebui să atragă atenția strategilor formați la umbra vechii ordini mondiale americane, că globalizarea a devenit multipolară și că nu numai G7 este un grup de state care înțeleg să folosească economia ca instrument (geo)politic. Într-un război economic total, Rusia nu este singură, iar amenințările G7 la adresa Chinei nu vor limita parteneriatul fără limite al acesteia cu Rusia, ci îl vor întări. Cât despre ceilalți membri ai BRICS, ei se vor apropia tot mai mult de acest centru de putere al viitorului, chiar dacă virând spre est, vor mai face o vreme bezele vestului.

4. Așa zisa „conferință internațională de pace pentru Ucraina”, planificată să aibă loc în Elveția, fără participarea Moscovei (mulți continuă să ignore faptul că pacea se negociază între inamici iar nu între aliați), la mijlocul lunii iunie 2024, va fi, de fapt, o reuniune bizară adunând statele sincer interesate în restabilirea păcii (ceea ce este imposibil fără compromisuri) și statele care mimează dorința de pace dar au de câștigat din prelungirea războiului, adversarii declarați ai Rusiei și avocații sub acoperire ai acesteia, oligarhiile transfrontaliere cu interese (câștiguri) în Ucraina și cele cu interese în Rusia. Mai nimeni nu va vorbi cu adevărat în favoarea Ucrainei.

De aceea, Președintele Zelenski a și redus obiectivele la două de interes mai degrabă extern, plus unul melodramatic de natură a frânge inimile gospodinelor amatoare de Breaking news. Primele două privesc exportul de alimente ucrainene ieftine prin Marea Neagră și protejarea infrastructurii energetice regionale, iar cel de al treilea se referă la repatrierea copiilor „răpiți” de Rusia… pentru a fi scoși din zonele de luptă unde viața le era în pericol.

Singurul lucru bun care ar putea ieși din această conferință ar fi luarea în discuție și a unor propuneri de pace mai realiste care să fie apoi prezentate Rusiei, dar aceasta nu ar face din evenimentul elvețian altceva decât, cel mult, o întâlnire pregătitoare pentru o adevărată conferință de pace viitoare; dacă nu cumva totul se va transforma într-un alt sfat de război.

În concluzie, nici războinicii convertiți în pacifiști nu au o propunere de pace justă, fezabilă și durabilă pe care să o avanseze. Ceea ce este grav.

5. În același timp, așa cum spuneam, nu toți cei care nu mai cred în posibilitatea victoriei ucrainene au în vedere alternativa negocierilor de pace. Există și o altă viziune care pleacă din același punct.

Dacă o nouă ofensivă ucraineană aptă a elibera teritoriile ocupate de ruși este exclusă și trebuie trecut la o concepție eminamente defensivă, Ucraina trebuie ajutată să lupte în continuare, inclusiv lovind ținte de pe teritoriul rusesc, până când rușii, sătui de această încremenire în proiect, pentru a ajunge la pace și a fi invitați din nou la ospețele occidentale, vor decide să îl înlăture pe Vladimir Putin. Înlăturarea Președintelui Rusiei devine astfel criteriul victoriei Occidentului colectiv în războiul pierdut al Ucrainei.

Și pentru că nici SUA nici Rusia, dar nici unele dintre puterile vest-europene (precum Germania) nu vor să fie angajate într-un război al NATO cu Rusia, război care ușor s-ar putea transforma într-un război nuclear mondial opunând Occidentul Colectiv Sudului Colectiv, este bine, gândesc acești strategi, ca defensiva ucraineană să fie prelungită prin implicarea unor țări din imediata vecinătate a frontului precum România. Dacă tot s-a luptat până la ultimul ucrainean, de ce nu s-ar putea lupta puterile euro-atlantice și până la ultimul român?! La urma urmelor România este o rudă culturală îndepărtată, situată la porțile Orientului.

Iată punctul în care ne găsește tabăra României: nimeni nu mai crede în victorie; unii caută pacea, dar neștiind cum să îi calculeze prețul (sau neavând curajul să îl propună), nu știu cum să o găsească; alții caută continuarea pură și simplă a războiului, după epuizarea rezistenței ucrainene, prin implicarea unor „aliați dispensabili”, până când, exasperată de creșterea prețului victoriei sale, Rusia își va schimba conducătorii de război cu conducători de pace. Din această dilemă trebuie să ieșim! Împreună cu aliații noștri, dacă se poate. Singuri, dacă este necesar.

Citiţi şi partea I

Scăpăm de înfrângere redefinind victoria ? (I)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 15

25 de Comentarii

  1. Disparitia Ukrainei ar corecta prejudiciu creat la 100.000 de familii din Basarabia.

  2. Razboiul e abia la inceput. Urmeaza atacarea Chinei si Iranului. Rusii vor lua strategic tarile baltice. Depinde de cine va conduce Romania daca ajungem aratura de toamna si poligon de testarea armelor.

  3. Se cam amesteca unele lucruri sau se trece prea usor si se fac analogii nepotrivite. De fapt, Abhazia si Osetia(de sud) erau niste republici autonome atasate Georgiei care le supunea unui proces de asimilare fortata. Abhazia a preferat sa fie supusa Rusiei iar Osetia sa se alature jumatatii sale, Osetia de Nord, parte a Federatiei Ruse.Crimeea a fost transferata de catre Hrusciov Ucrainei ( cu o minoritate ucraineana nesemnificativa) dintr-un capriciu personal (?).Pe de alta parte Donbasul a fost intotdeauna o regiune a Ucrainei unde – datorita necesarului de forta de munca in industria carbunelui au fost colonizati oameni de peste tot cu limba rusa ca limba uzuala, deveniti – dupa generatii – cu totii rusi.
    Eu cred ca apropierea termenului cand rusii trebuiau sa cedeze Sevastopolul, cel mai mare port militar la Marea Neagra – conform acordului in vigoare – Ucrainei a determinat in mare masura decizia lui Putin… I s-a parut o prada usoara, si uite …

  4. Ei as !?Fiecare vede altceva .Realitatea este insa una iar visarea nu ajuta la aflarea adevarului .Ce avem de fapt ?Un NATO cu mult mai mare si mai puternic .O Uniune Europeana ce devine o mare putere militara si nucleara . O Europa ce isi reface fostele granite .O Europa in plin proces de dezvoltare economica si militara multumita uriaselor sume din PNRR(mai stiti ca se intimpla undeva asta ) .Vedeti cite se construiesc si recmnstruiesc doar in Romania .Asa este peste tot in Europa .Sanctiunile lovesc Rusia si nu numai Rusia .Vedeti cazul cu elicopterul cazut in Iran .Totii dictatorii lumii se vor feri acum „ ca dracu de tamie” sa se mai urce in astfel de aparate ce deja nu mai sunt functionale .Vedem o Rusie care nu a confirmat in lupta statul de mare putere militara ea nefiind nici macar o mare putere economica .In Rusia lupta pentru putere e purtatoare de haos .FSB se bate cu armata.Resursele materiale initiale ale rusilor s-au epuizat deja.
    Rusia doar ameninta Occidentul cu razboiul nuclear profitind de imensitatea Rusiei care nu are ce pierde chiar daca bombele atomice vor distruge Moscova ceea ce nu poate spune Occidentul care este prea inghesuit si care nici nu poate accepta propria distrugere .Deja s-a aceptat ca loviturile sa fie directionate doar catre sistemele rusesti de lovire .PĂractic chiar daca inca nu vior sa distruga rafinariile si depozitele Occidentul si Ucraina vor lovi alte tinte militare importante .La un moment dat Rusia va fi obligata sa renute .Imperiul european de data asta franco -german se va reface in intregime .

  5. De la început scopul principal al celor două organizații militare și economice,NATO și UE , a fost cotropirea,jefuirea, asuprirea, manipularea Lumii Întregi.
    SUA, Anglia, Franța, Germania etc, știau de la început că nu pot cotropi Rusia și China, dacă nu extind cele două organizații teroriste, criminale până la granițele Rusiei, așa că au procedat în consecință.
    Ucraina a devenit,,capul de pod”, prin care NATO și UE să atace și să cotropească Rusia, dar planurile criminalilor contra umanității au fost dejucate.
    Același plan al SUA este și cu Taiwan pentru a cotropi China.
    Omenirea se află la un pas de distrugere, de dispariție a vieții pe Pământ datorită SUA, NATO și UE, conduse de niște indivizi fără discernământ,care trebuie deferiți justiției la CPI, DREPT CRIMINALI CONTRA UMANITĂȚII.

  6. Conform teoriei reducerii la absurd acest razboi deocamdata clasic se va sfarsi prin apasarea Butonului Rosu. Din cei doi combatanti unul trebuie sa moara iar altul sa traiasca. De aceea lupta e care pe care pana-n cataclismul nuclear global. Si asta se intampla pentru ca USA exista numai prin razboaie si pentru razboaie. Razboiul pentru USA fiind singurul motor al bunastarii ei, jefuind popoarele subjugate de ea. Acum au venit timpurile cand USA s-a luat la tranta cu ursul si-si va frange gatul pe bune. Aliluia.

  7. Articolul nu face decât să ilustreze faptul că Ucraina este din punct de vedere geopolitic o ” o gaură neagră „, așa cum scriam acum un an. Aceasta a reușit să atragă în conflictul de acolo pe ruși,NATO ( mai ales acele state cu care se învecinează Ucraina,Polonia și România ) dar și state îndepărtate că Franța și în ultimă instanță,SUA.

    Firește,pierderile tuturor celor care sunt implicați sau care sunt pe cale să se implice sunt sau vor fi considerabile. Iată așadar ce rol nefast are o asemenea gaură neagră în geopolitică.

  8. „Occidentul a fost tetanizat’:????:)))))))Alo?nu ati vazut un cal maro?

  9. Daca Rusia nu lovea Georgia in 2008 azi Americanii aveau Baze militare in Georgia. …Daca Rusia nu lovea Ucraina in 2014 astazi Americanii aveau Baze militare la Sevastopol…Dupa 1990 Occidentul a incalcat liniile rosii impuse de rezultatul celui de al Doilea razboi mondial…Uite, prin inregimentarea in NATO, Romania invinsa in Razboi a devenit invingatoare fara sa traga un cartus…Mizeria asta se va plati prin lovirea nucleara tactica a Romaniei. O merita!! Romania de azi duce o politica Criminala, a contribuit decisiv la zecile de mii de morti din Ucraina….Singura rezolvare morala a Expansiunii NATO la granitele Rusiei era si este Razboiul.Toata lumea stia si stie ca trebuie Razboi, dar SUA a mizat pe cacealmaua aplicata lui Gorbaciov, ca SUA castiga Razboiul nuclear…Economic Rusia NU mai are nevoie de Europa nici in 100 de ani…Lumea e mare, BRICS e foarte mare, China are unde sa vanda marfa….Occidentul colonialist fost si viitor imperialist inseamna 15 la suta din populatia lumii…Acesti 15 la suta batjocoresc de 2000 de ani restul de 85 la suta….Acesti 15 la suta au invadat militar Rusia la 1812, 1941, au omorat 30 de civili milioane de rusi…Si pana la urma tot au fost invinsi de Rusia…

  10. Romania de azi e o Colonie…Oricate asa zise Pomeni va primi de la NATO tot o Colonie ramane…India a fost Colonie dar azi nu mai este!! China a fost Colonie dar azi nu mai este..Toate Coloniile vor sa scape de Colonialism. Doar paduchii se simt bine in Colonie, ei ling curu amerloc si traiesc bine…Bre, paduche amerloc, vezi pe Net, hipetmarketuri sunt azi si in peninsula Kamciatka, sunt si in Siberia, sunt si in Burundi si Burkina Faso…poate Parizerul cu Soia e mai bun ca la tine…Coreea de Nord lanseaza sateliti, face zgarie nori cu utilaje proprii…Tu, rumune, a8 ramas in urma Coreii de Nord, tu, rumune, nu ai nimic romanesc, faci niste sosele cu utilaje 100 la suta straine, asta pot face si aborigenii analfabeti.

  11. Bombele acelea nu polueaza, nu schimba clima sau cele amorocane sunt „eco, bio, de calitate” ?

  12. Intreaga expertiza a dlui Adrian Severin poate fi folositoare, dar cine sa i-o solicite? PS. Cit priveste BRICS, USA va folosi pe presedintele argentinian Milei, play boy nesimtit, sa tulbure apele sau chiar sa iasa din organizatie. Americanii stiu asta si vor sustine, chiar cu pierderi finaciare Argentina sa para ca iese din criza economica si aduce bunastare populatiei!!

  13. Omenire , la luptă!
    SUA, NATO, UE,imperialismul occidental ne sapă mormintele de vii!
    Liderii politici fără discernământ ai acestora să-i oprim prin orice mijloace, deferiți CPI, înainte de a transforma Pământul într-o planetă lipsită complet de viață,cum este Marte.

  14. iarasi incepe lingaul sa-si faca „datoria”. bai baietas, peste cateva luni de zile sa te duci Editat in siberia aia care o safoe parte din china, fiindca de rusia se va alge parful si pulberea, da cu ajtorul chinei

  15. Forțele aeriene ruse au ars de vii cu Kinzhal 300 de soldați trimiși de Polonia, Franța și statele baltice la Liov
    Morții au fost „suflați” de explozie – Nu există nici măcar cadavre. Forțele aeriene ruse au efectuat o lovitură zdrobitoare cu o rachetă hipersonică Kinzhal, lansată de MiG-31, împotriva bazei ucrainene de la Yavorovsky, chiar lângă Lviv, ucigând peste 300 de militari care au venit din Franța, Polonia și statele baltice. Numărul exact al morților este dificil de determinat, deoarece multe cadavre s-au evaporat. Surse rusești raportează că sosirea și locația forțelor NATO au fost dezvăluite de ucrainenii vorbitori de limbă rusă. Rușii, profitând de procentul mare de vorbitori de limbă rusă care trăiesc în Ucraina, au creat o rețea foarte eficientă care le oferă informații valide și imediate.
    Javorowski este situat aproape la granița cu Polonia și este un hub pentru transportul sistemelor de arme, muniție și personal militar din Occident.
    Rușii au pus un accent deosebit pe găsirea personalului militar din țările occidentale care luptă sub acoperirea „instructorului” din Ucraina și au prioritizat exterminarea acestora.

  16. Nu ne-ați precizat dacă actorul de comedie Vladimir Zelensky devenit belicosul președinte Volodymyr Zelenskyy trebuie păstrat președinte pe viață la Ucraina care va fi. Varianta simplistă, când e vorba de Federația Rusă, cu schimbarea lui Putin nu face parte din seriozitatea și profunzimea vechilor analize și nu vă face cinste. Varianta dovedește că sunteți violent amenințat de cineva mare și tare în contra partidă cu o ofertă de rechemare în activitatea de la vârful UE. Neplăcut pentru cei care vă citim.

  17. Scopul acestui razboi este EXTERMINAREA Rushilor shi Rushii stiu foarte bine asta. Dupa assasinarea lui Putin razboiul nu se va opri. Rushii vor continua sa fie ucishi pana la EXTERMINAREA totala. Stiind asta ce ar putea Rushii sa negocieze ? Daca sa fie arshi de vii cum au fost cei din Odesa shi de la Crocus city hall sau ingropatzi de vii cum a fost recent un Rus din U-Kraina care a refuzat sa lupte pentru U-Kraina ? Cum foarte corect spune articolul dupa EXTERMINAREA Rushilor Blestematzii Anglo-Saxoni vor incepe sa ucida Romanii, Chinezii, Indienii, Africanii, Latinii shi alte „rase inferioare”. Pentru noi „cei care vom muri” nu mai are mare importanta daca Blestematzii Anglo-Saxoni vor folosi sau nu armele nucleare caci oricum vom fi totzi ucishi. Assasinatele vor continua in Slovacia shi se vor extinde shi in Croatzia unde s-a incercat assasinarea primului-ministru shi oriunde Myrotvorets cnsidera ca e cazul shi Blestematzii Anglo-Saxoni furnizeaza armele necessare.

  18. deci rusii au inceput un razboi prin care cauta sa se extermine singuri…adica pe ei insisi… tare! brava bre, @Munteanu…

  19. U-Krainienii nu Rushii au inceput acest razboi shi au ucis deja nu doar Rushi ci shi Romani.

  20. analiza foarte buna! domnul Severin cam singura voce publica in Ro care gandeste si vorbeste! or mai fi analisti care insa nu ies in spatiul public cu studiile lor!

    inlaturarea lui Putin ar putea aduce la Kremlin o echipa mult mai conflictuala, ca sa spun asa…

    iar daca maine s-ar pune capat razboiului, care lider occidental de azi poate fi considerat credibil de catre Moscova, dupa ce au sustinut Ucraina in acest razboi! Macron?

    de aceea cred ca in Occident trebuie sa vina alta echipa de politicieni lucru care va dura…

    de aceea prima solutie ar fi inghetarea conflictului…si se va mai vedea apoi in viitor ce va fi…UE este rezultatul dezghetarii unui conflict care a durat inghetat peste 50 de ani …iar Putin nu are cum sa prinda acest moment al dezghetarii..ci cel mult al inghetarii…

  21. Despre razboiul roso-rotschildian :
    Ceea ce spuneti Dv , Dle Severin , are logica . Insa cei din spatele establismentului american , si care au declansat razboiul au judecata intunecata de rapacitate . Nu omul ci fiara conduce.

    Despre schimbul Moldova da Transnistria , Ucraina da Bugeacul la schimb reprezinta o solutie imposibila , Ucraina n-ar fi renuntat niciodata la Dunare . Dar acum s-ar putea sa le-o ia Rusia .

    Esecul convorbirilor de pace din Turcia , e pus pe seama englezilor. Eu cred ca Putin desi clameaza pacea , nu are deocamdata nevoie de ea , obiectivele “operatiunii speciale “ nefiind inca atinse .

  22. mai obiectiv in limba română decat dl Severin.

  23. asa e, ucranienii s-au dechizat in armata rusa, zelenski in putin si au inceput razboiul impotriva lor insisi…

    trebuie, asa in general sa ai mari probleme la mansarda sa poti identifica victima cu agresorul… crima pare ca-si gaseste justificare in minti baltite…

    sensibilitatile, smiorcaielile rusesti sint gertoase identice cu celel ale tuturor celor care isi permit sa cenzureze alte natiuni. vezi mizerabila austrie in cazul schengen. nu poti impune nimanui sa-si aleaga drumul dorit prin manifestare a muschilor. in plus, vecinatatea cu o tara care detine arme nucleare ce ar trebui sa insemne, distrugerea respectivei tari care detine bombele?

    da, intradevar nu e analist mai bun in actuala paradigma infecta la care a muncit cu sirg to’arasul severin. mereu s-a folosit de multe cuvinte care nu spun absolut nimic. iubitorilor de ordine mondiala nu pot decit sa le urez sa se trezeasca din cosmarul in care traiesc si isi doresc sa-i atraga si pe altii. un inchinator la moastele puterii…

  24. Dupa comentarii, pare-se ca este un forum de la Sputnik sau Russia Today.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.