Scăpăm de înfrângere redefinind victoria ? (I)

Pe nesimțite s-a ajuns la un consens global cu privire la soarta războiului din Ucraina. Vestul și Estul sunt, în fine, de acord: Ucraina nu poate câștiga războiul cu Rusia, oricâte ajutoare ar primi de la membrii NATO și UE. Este exact ceea ce unii dintre noi am spus-o încă de la începutul confruntării militare. Un început ale cărui origini trebuie situate în 2014, odată cu lovitura de stat de la Kiev.

Dacă Ucraina nu câștigă războiul, înseamnă că Occidentul colectiv îl pierde. De ce? Pentru că Ucraina era (să fie) cel mai avansat bastion euro-atlantic pe frontul rusesc al Mării Negre și astfel capătul unui coridor care prin Caucazul de sud ducea spre Marea Caspică și Asia Centrală, precum și un posibil baraj în calea „Noului Drum al Mătăsii” care dădea expresie proiectului chinez vizând ordinea globalizării multipolare. „Marea Neagră – un lac NATO”: iată interesul euro-atlantic care a animat sprijinul occidental pentru rezistența ucraineană (și nu dragostea de ucraineni, după cum candid spunea Josef Borrel, ministrul de externe al Ursulei von der Leyen). Iar dacă Occidentul pierde, înseamnă că Rusia câștigă. Aceasta este logica jocului de sumă nulă în care au intrat SUA, NATO și UE (deci și România).

Și dacă Rusia câștigă înseamnă că „blocul euro-asiatic extins” al cărui antemergător este grupul BRICS va schimba complet raporturile de putere și regulile jocului la nivel mondial, încheind nu numai „secolul american”, ci și secolele anterioare de dominație a lumii de către imperiile europene. Nu ne place, dar vina este a noastră. În loc să calmăm imperialismul rus prin a-l ține cât mai aproape de noi, profitând de faptul că de la Petru cel Mare, dacă nu chiar de la Vladimir cel Mare care a creștinat Rusia kieveană renunțând la păgânismul oriental și punând bazele celei de a treia Rome, rușii au aspirat la a fi europeni, l-am împins înapoi către Asia din care se desprinsese. Civilizația occidentală de sorginte catolică și protestantă, se vede astfel pe punctul de a fi redusă la statutul de exponat într-un muzeu imaginar de istorie universală, de către o uriașă și neașteptată coaliție a creștinătății ortodoxe cu islamul politic, calibrată de viziunea confucianistă asupra lumii.

Neoconservatorii americani au reușit să zădărnicească formarea unui bloc euro-asiatic compus din Rusia și „Europa germană” (un fel de Pact Ribbentrop-Molotov Plus”, pe care nici România nu îl putea dori), cu prețul nebunesc al punerii UE pe butuci. S-au ales, în schimb, cu un bloc euro-asiatic cu mult mai competitiv format din Rusia și „Asia chineză”. În loc să își consolideze aliații europeni, SUA i-a ruinat; în loc să își dezbine rivalii orientali, SUA i-a unit.

De asta ne-am temut, cei care am ales să intrăm în alianța euro-atlantică, și asta am încercat să evităm. Eforturile și realizările noastre incipiente au fost zădărnicite de războiul ucrainean. Acum, pentru a nu suferi înfrângerea, cei care se fac vinovați de ea, cred că o pot evita dând o nouă definiție victoriei.

LEGALISM ȘI …

1. Din punct de vedere tehnic / formal Rusia este aceea care a agresat militar Ucraina și apoi a anexat teritorii aparținând acesteia. O astfel de conduită încalcă normele dreptului internațional și în primul rând pe acelea ale Cartei ONU și ale Actului final de la Helsinki.

Acestei afirmații, juriștii ruși îi opun două contra-argumente.

În primul rând, ei fac recurs la „teoria loviturii preventive”. Ea a fost dezvoltată și aplicată constant și masiv de SUA și statele NATO, fiind cumva acceptată de comunitatea internațională ca o expresie a dreptului la apărare. Spre deosebire de lovitura dată Irakului pe motiv că America era amenințată de armele de distrugere în masă ale acestuia, arme niciodată găsite, lovitura dată de Rusia Ucrainei anticipa o realitate probată și anume aceea a instalării NATO chiar în fața intrării principale a casei ei. Ucraina singură nu ar fi fost o amenințare letală. NATO, însă… Unii mai țin minte cum a reacționat Washingtonul atunci când URSS a adus rachete în Cuba. Doctrina Monroe se poate aplica și în Europa de est, iar nu numai în America de sud.

Din această controversă înțelegem obstinația cu care a fost repetată formula „sacramentală” care denunța o intervenție militară „neprovocată”. Dacă Rusia a fost provocată atunci „dreptul la apărare” al Ucrainei se pune în alți termeni și nu justifică sprijinul internațional pentru ea.

2. Prin intrarea în NATO a Ucrainei și Georgiei, Rusia era practic alungată din Marea Neagră, se vedea împinsă în spatele unei frontiere similare celei mai dezastroase din istoria sa, cea impusă prin pacea de la Brest-Litovsk (1918), și se trezea expusă rupturii de marele spațiu asiatic prin pana caucaziano-pontică.

Impetuozitatea aventuristă a Președintelui Saakashvili a oferit atunci (în 2008) Rusiei ocazia potrivită pentru o incursiune militară în Georgia, soldată cu anexarea Osetiei de Sud și, mai important sub aspect geostrategic, a Abhaziei. Președintele Sarkozy a dat rapid o fugă la Moscova, fără să fi fost mandatat de nimeni, dar exprimând perfect sentimentele vest-europenilor cărora nici prin cap nu le trecea să moară de dragul georgienilor (de fapt, la Summitul NATO de la București, Germania și Franța au fost campionii opoziției față de extinderea alianței prin invitarea Ucrainei și Georgiei), și a dat asigurări că Occidentul colectiv va înghiți gălușca, dacă Georgia (sau ceea ce mai rămânea din ea) își va păstra suveranitatea. (Atunci s-a inventat în limbajul politico-diplomatic occidental formula „Georgia proper”, adică „Georgia propriu-zisă”, care însemna Georgia fără cele două provincii separatiste pro-ruse. Se pare că în curând vom vorbi și despre o „Ukraine proper”.)

Armata rusă s-a retras de la porțile capitalei georgiene, căci obiectivul principal fusese atins: Axa Kiev – Tbilisi fusese ruptă. Oare să nu se fi gândit Președintele Putin sau consilierii săi că lucrurile vor merge oarecum la fel și în 2022?

În 2008 Ucraina a fost cruțată, dar lovitura de stat din 2014, intervenită prin încălcarea acordului între Președintele legitim, Viktor Ianukovici, și opoziția Euro-maidanului, acord mediat de UE și acceptat de Rusia, a fost picătura care a vărsat paharul răbdării unei puteri post-imperiale având o doctrină de apărare plasată sub deviza „niciodată un alt iunie 1941!” (aluzie la atacul prin surprindere declanșat la acea dată de Germania nazistă împotriva URSS, altminteri parte a pactului de neagresiune sovieto-german).

3. În al doilea rând, juriștii ruși aduc în discuție temeiul de drept internațional care legitimează o intervenție militară externă chiar și în absența unei aprobări a Consiliului de Securitate ONU, atunci când ea are loc în condiții speciale din rațiuni umanitare. Această argumentare a fost folosită la sfârșitul anilor 1990 pentru a justifica „operațiunea militară specială” declanșată de SUA și unele state membre NATO, pentru a pune capăt presupusei epurări etnice a albanezilor (musulmani) din fosta Iugoslavie. De astă dată, Rusia invocă atrocitățile comise de guvernul (neo) „naziștilor” de la Kiev împotriva rușilor și rusofonilor din Dombas. Președintele Zelenski este portretizat de Kremlin la fel cum era Președintele Miloșevici de Casa Albă, iar Donbasul este tratat ca un Kosovo ucrainean.

Cum unul dintre izvoarele dreptului internațional este cutuma (precedentul), se pare că este logică și legitimitate în afirmația potrivit căreia identitatea problemelor impune identitatea soluțiilor. Circumstanța particulară cu caracter atenuant pentru vina pusă de Occidentul colectiv în sarcina Rusiei și agravantă pentru vina pusă de Rusia în sarcina Occidentului colectiv este aceea că acordurile de la Minsk, concepute spre a se depăși criza prin negocieri politice, au fost folosite de către acel Occident doar pentru a permite Ucrainei să câștige timp ca să se înarmeze și să se pregătească de război cu vecinul rus. Că ar fi fost așa au afirmat înșiși foștii lideri ai statelor occidentale participante la realizarea respectivelor acorduri (aceleași state care în 2014 mediaseră acordurile menite a pune capăt revoltei euro-maidaneze), Franța și Germania. După recunoașterea relei credințe de către ex cancelarul Merkel și ex președintele Hollande, este greu să vorbești de agresiune neprovocată.

Cu toate acestea, se poate susține că și dacă problemele și îngrijorările Rusiei ar fi fost reale, soluția militară aleasă nu ar fi acceptabilă sub aspect juridic. Ordinea internațională actuală oferă și alte instrumente decât războiul, respectiv instrumente politice, pentru rezolvarea crizelor. Unul dintre acestea este recursul la ONU, cu Consiliul său de Securitate, care chiar în zilele în care scriu aceste rânduri și-a probat eficiența în cazul crizei din Gaza. (sic!) Altul este recursul la OSCE, din nenorocire transformat, în ultimul deceniu, din organizație interguvernamentală specializată în domeniul securității colective și cooperative, într-un soi de tribunal internațional în care judecători și procurori, în același timp, sunt statele occidentale și aliații lor, iar acuzați sunt statele orientale.

4. Așadar, întrucât nimeni nu poate nega că armata rusă a trecut, fără autorizarea ONU, granița ucraineană și a ocupat teritorii ucrainene, juriștii NATO și cei ai statelor membre, pot afirma că Ucraina are dreptul la autoapărare, înscris în Carta ONU. Asta înseamnă, pe de o parte, că orice stat terț ajută Ucraina să își exercite un drept nu încalcă ordinea internațională, iar, pe de altă parte, că în apărarea integrității sale teritoriale victima agresiunii este îndreptățită să lovească ținte de pe teritoriului statului agresor, în măsura în care ele sunt folosite în susținerea planului ofensiv al acestuia.

Aceiași juriști adaugă că, lovirea eventualelor misiuni de sprijin occidental aflate pe teritoriul Ucrainei de către armata rusă nu ar putea echivala cu un atac împotriva statelor implicate în acele misiuni și deci nu ar fi susceptibilă să atragă activarea art. 5 din Tratatul de la Washington. În schimb, dacă Rusia ar ataca bazele de susținere a forțelor armate aparținând statelor membre NATO care operează în Ucraina împotriva sa, în spațiul lor național, atunci aceasta fi un casus foederis; adică ar avea caracterul unei agresiuni de natură a declanșa reacția colectivă a alianței.

Dacă argumentul din urmă este, totuși, discutabil (de ce, oare, ceea ce ar fi permis Ucrainei nu ar fi permis Rusiei, atât timp cât, în logica militară, distincția dintre ofensivă și defensivă apare a fi tot mai incertă), el devine de-a dreptul de nesusținut dacă ne-am afla în prezența unui sprijin militar pentru Ucraina constând în atacuri lansate de pe teritoriul unui alt stat sau în implicarea teritoriului unui alt stat (de pildă, România) pentru a permite manevrele de repliere sau ravitaliere ale armatei ucrainene.

Până unde poate merge susținerea dreptului la autoapărare a unui stat de către alte state? Care este frontiera care desparte sprijinirea din afară a războiului altuia de intrarea directă în război cu adversarul altuia? Să vinzi, cu banii jos sau pe credit, arme și muniție unui stat aflat în război nu înseamnă să i te alături în lupta cu adversarul său. A-i dona mijloacele tale de luptă sau a trimite trupe care să îndeplinească misiuni de luptă împreună cu forțele armate ale acelui stat este cu totul altceva.

Răspunsul la asemenea întrebări depinde de cel care trebuie să îl dea. Mai exact de puterea de care dispune fiecare. Căci, din păcate, în ultimă instanță, în relațiile internaționale, dreptul forței biruie forța dreptului.

… REALISM

1. Din punct de vedere juridic, tabăra occidentală (NATO) poate avea perfectă dreptate să spună că orice act comis în sprijinul unui stat aflat într-un război de autoapărare (de apărare a integrității sale teritoriale) este legal în ordinea internațională. De asemenea, făcând abstracție de doctrina de drept mult mai sofisticată în materie, putem să ne limităm la aspectul formal pentru a spune că statul care declanșează operațiunile militare și trece fără vreun mandat internațional granița altui stat, este agresor și se face vinovat de inițierea unui război de agresiune. A participa, în orice fel, la oprirea unei agresiuni, respectiv la anihilarea unei încălcări a dreptului internațional este un act legitim sub aspect legal și moral deopotrivă. (În atari condiții, de ce oare Președintele Roosevelt nu a sprijinit Marea Britanie, atacată de Germania nazistă, în anul 1940, limitându-se la a-i vinde arme pe împrumut, a cărui rambursare a fost garantată cu tezaurul Regatului Unit și executată apoi, după război, până la ultimul cent?)

Haideți, deci, la război! Așa ar fi juridicește logic, dar până acolo ar mai fi un pas și anume a verifica dacă acel război, perfect „legal”, „provocat” și „umanitar” (spre deosebire de cel „ilegal”, „neprovocat” și „inuman” dus de adversar) poate fi câștigat. Dacă nu poate fi câștigat, ce a fost legal și ce a fost ilegal în decizia intrării noastre în război va fi stabilit, de astă dată cu forță juridică obligatorie și cu efecte concrete, de către învingător după încetarea ostilităților.

Când intri în război trebuie să știi și cum ieși. Războiul este un teren de pe care nu se iese pe acolo pe unde ai intrat și pe care nu intri înainte de a ști care sunt căile de ieșire.

2. Că independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei erau importante pentru securitatea și stabilitatea Europei se știa încă de la desprinderea acesteia din URSS în anul 1991. Ele erau esențiale și pentru securitatea națională a României în deceniul 1990 și primii ani ai deceniului următor, până la intrarea acesteia în NATO.

Din perspectivă românească, chiar și după intrarea în NATO și UE, integritatea statului ucrainean erau valoroase (nu chiar la fel ca înainte, dar totuși…) din cel puțin două motive: pe de o parte, pentru că este de dorit să te situezi, sub aspect geografic, la o distanță cât mai mare de o putere regională / globală cu tradiții imperiale; pe de altă parte, întrucât, ca membru al NATO și al UE, securitatea României era legată de nivelul de securitate al acestora și, cu cât el era mai ridicat, cu atât mai bine se simțeau românii.

Pornind de aici a fost concepută prima strategie de securitate în vecinătatea estică a României și a UE (la care eu însumi am fost coautor și corealizator) care s-a bazat pe principiul „securitate / pace prin asociere” (comparați-l cu principiul enunțat recent de administrația Biden – „pace prin forță”), principiu care avansa asocierea în locul confruntării, solidaritatea în locul încercuirii / îngrădirii și stimularea în locul descurajării.

i. Pentru ca această strategie să reușească era nevoie ca la Kiev să se găsească un guvern nu subordonat Moscovei, dar în care Moscova să aibă încredere. Anume, încrederea că nu este subordonat agendei geopolitice a Occidentului euro-atlantic. (Tot așa cum în anii imediat următori schimbării de regim din decembrie 1990, păstrarea integrității teritoriale a României a depins de prezența la București a unui președinte pe care Rusia să nu îl perceapă ca potențial neprieten. Și România a rămas întreagă, dacă nu a fost și reîntregită.)

Președinții Kucima și Ianukovici au răspuns acestui criteriu (fiind nu pro-ruși, așa cum au fost portretizați de propaganda occidentală, ci pro-ucraineni) și într-o rezonabilă măsură la fel a răspuns și Președintele Iușcenko. Cât despre premierul Iulia Timoșenko, preferata puterilor occidentale (în special a Germaniei), ea era legată de Rusia prin drumul banilor atât de mult încât a fost mai degrabă omul estului decât cel al vestului. Un vest care a căzut în capcana aparențelor și a comis greșeala fatală de a nu dori să discute decât cu ea, împingând, astfel, guvernele curat pro-ucrainene în brațele Kremlinului.

Primul președinte ucrainean care a mizat totul pe cartea americană a fost Poroșenko, urcat pe valul loviturii de stat din 2014, ca reprezentant al oligarhilor milionari ucraineni interesați să scape de concurența neloială a oligarhilor miliardari ruși, pentru a face liniștiți concurență neloială pe piața UE. Abia Volodymir Zelenski a fost un produs cvasi integral al laboratoarelor neoconservatoare americane și el a probat justețea susținerii că transformarea Ucrainei în avanpost american pe frontul rusesc este incompatibilă cu integritatea teritorială a Ucrainei.

ii. Pe de altă parte, Planul A, despre care vorbim, prevedea și o perfectă sincronizare între procesul integrării europene a Ucrainei și construcția unui parteneriat strategic (în primul rând pentru dezvoltarea economică) între respectiv UE, SUA, G7 și Rusia. Securitatea Ucrainei, importantă pentru securitatea UE (inclusiv România), era cu atât mai solidă cu cât parteneriatul Rusiei cu UE era mai solid, iar acesta era cu atât mai durabil cu cât integrarea euro-ucraineană era mai profundă. În acest context s-a promovat ideea (al cărei promotor am fost eu însumi ca împuternicit al Parlamentului european pentru relația cu Ucraina și raportor permanent pentru relația cu Rusia) potrivit căreia între Ucraina și UE trebuia să se realizeze gradual integrarea economică, asocierea politică, uniformizarea legislativă, interoperabilitatea instituțională și armonizarea culturală în așa fel încât, la capătul acestui proces cele două părți să aibă totul în comun cu excepția instituțiilor – adică a conducerii politice. Ucraina și-ar fi păstrat astfel autonomia strategică inclusiv în raporturile cu UE.

Un acord pentru asigurarea liberei circulații a ucrainenilor prin eliminarea vizelor de călătorie pe teritoriul UE, precum și unul de liber schimb, coordonat cu acordurile ruso-ucrainene și ruso-europene în materie, ar fi fost pași concreți pe drumul astfel schițat. UE ar fi trebuit să procure Ucrainei fondurile bănești necesare pentru acoperirea costurilor legate de înlocuirea sau dublarea racordurilor economice tradiționale cu Rusia prin cele cu piața internă europeană; aceasta în corelare cu deschiderea reciprocă atent administrată a piețelor rusă și europeană.

iii. În fine, același plan avea în vedere asistarea Ucrainei în adoptarea unei noi Constituții care, ținând seama de realitatea constituirii teritoriului său pe criterii geopolitice iar nu naționale, să instituie un sistem federal de organizare statală, oferind comunităților naționale federate prerogative importante privind opțiunile de politică internă și, în anumite limite, externă, iar statului în ansamblul său mai multă rezistență prin mai mare flexibilitate.

Exista, desigur, obiecțiunea că federalizarea este inacceptabilă întrucât fusese sugerată și de Președintele Vladimir Putin, ca și când a refuza tot ceea ce vine de la acesta era mai important decât promovarea intereselor Occidentului colectiv, orice propunere putinistă fiind aprioric rea. Cel puțin pentru România, federalizarea Ucrainei, cu păstrarea neutralității și integrității sale era soluția optimă. Guvernul român nu a dorit, însă, să servească România ca „putinist”, preferând să o împingă în prăpastia fără fund a conflictului cu Rusia ca „bidenist”, „soroșist”, „johnsonist”, „micronist”, „leyenist” etc.

Acest proces transformator era pe punctul de a începe, atunci când s-a declanșat Euro-Maidanul la finele lui 2013. Un stat federal nu era un instrument convenabil pentru o entitate geopolitică de folosit ca avangardă în războiul în care Rusia trebuia să intre, desigur „neprovocat, nelegal și brutal”.

(Va urma)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 20

45 de Comentarii

  1. Conform teoriei reducerii la absurd acest razboi al Occidentului contra Rusiei se va sfarsi cu apasarea Butonului Rosu. Nu exista alta cale de terminare a lui. Ori Rusia ori Occidentul va castiga? Dar cum Sfantul Dumnezeu vegheaza din Ceruri peste rusi, Rusia Ortodoxa va castiga iar Occiddentul va pierde groaznic.

  2. Severine lasa vrajeala…

    Bate Rotschild sau nu, are vreo sansa cat de cat…..SAU PATESTE CE-A PATIT NAPOLEON SI HITLER….
    ROTSCHILD TREBUIE SA RECUNOASCA FAPTUL CA E GREU SA IEI MANCAREA SI RESURSELE RUSIEI CU JAPCA…..

  3. Ce copilarii fara sfarsit in articol!Cand tot ce misca in lumea asta e controlat de Five Eyes, cand Rusia e pe calea fara intoarcere sa piarda 300 miliarde coco din banci si alte 300 miliarde in bunuri de folosinta indelungata :vile,proprietati,fabrici,iahturi,etc.,:))))), cineva mai crede in parerologia media ?????
    A vandul Gorbaciov comunismul pe doar 100 miliarde coco si cu ce s-a ales? Cu Rusia adusa in granitele de acum 300 de ani
    Atentie la cenzura tataie…
    Nu putem fi seriosi….

  4. Rusia nu va accepta guvern marioneta american la Kiev.. punct.. redtu sunt baliverne.. poate Lvovul sa fie lasat in nato, dar atat.. Odessa si Kiev, nu..
    Napoleon iara trimite trupe in Rusia. ultimadata din 650 mii, s-au intors 18 mii.

  5. Am incercat sa-mi spun parerea despre Severin in doua comentarii folosind niste adjective care-l definesc…primul comentariu a disparut dupa 15min al doilea n-a mai aparut deloc…nu ma supar, comportamentul de parlamentar european al lui Severin il stie toata lumea. Poate sa scrie o mie de articole in care denigreaza Occidentul si lauda Rusia, toata Romania stie ce frustrari il macina..

  6. U-Kraina ( corect U-Kraina Rusa ) nu este un „stat suveran” shi cine comite greshala sa o considere asha va greshi in continuare. Kraina = Regat = Kingdom. Regatul Romaniei s-a numit Romania denumirea „Regat” folosita de unii e incorecta. United Kingdom of Great Britain este de asemenea denumit greshit UK. Correct ar fi U-Kraina sa fie numita in limba Engleza „The U-Kingdom” sau The peripheral Kingdom dar cu toate ca traducerea era initial „The U-Kraine” correct ulterior s-a renuntzat la articolul the caci era ervidenta trimiterea la The Rusian U-Kraine cum e correct. Asta fiind situatzia stiind ca infrangerea shi anexarea U-Krainei e inevitabile Romania ar trebui sa intoarca armele, sa atace U-Kraina shi sa ocupe Bucovina, Maramureshul de Nord, Bugeacul shi Insula Sherpilor. Dupa previzibila infrangerea shi anexarea a U-Krainei Romania Mare reintregita va avea relatzii bune cu Rusia devenita vecina prin anexarea U-Krainei pe baza tratatului de la Luck incheiat intre Petru cel Mare shi Dimitrie Cantemir care garanta frontiera Romano-Rusa pe fluviul Nistru.

  7. @tibi1

    textul are relevanta sau nu are relevanta?

    va destainui un lucru: atunci cand nu-ti convine ce spune omul din fata ta incepi sa-l discreditezi! asta in psihologie poarta denumirea de reducere a disonantei cognitive!

    ca in bancul acela cu americanul sosit in anii 60 in vizita la Moscova si care remarca ca metroul nu vine la timp, lucru care o enerveaza pe gazda, iar moscovitul spune ceva de genul, voi vorbiti, care nu dati drepturi negrilor?

  8. @tibi1
    SI CINE PZMI ESTI TU SA -TI SPUI PAREREA DESPRE DL SEVERIN ,SI SA NE INTERESEZE PE NOI ???

    siktir !

  9. @mariuta: In ceea ce ma priveste opinia mea e ca atata timp cat Romania a avut sansa istorica sa fie primita (la cererea ei) in NATO (alianta defensiva) si UE (cooperare economica), principala datorie a fiecarui roman este sa promoveze solidaritatea cu aceste organizatii. Nu ceri sa intri intr-o echipa si pe urma cartesti impotriva ei. La fel au facut si alte tari (Polonia, baltici, etc) toate speriate de „fratele” cam salbatic de la rasarit. Pentru mine Romania apartine spatiului euro-atlantic, impartaseste aceleasi valori. In rest fiecare cu opinia lui, dar Severin ne-a facut de rusine si nu mai poate fi considerat un reper moral. Daca-l auzeam pe Coposu spunand ca e Rusia e prietena Romaniei poate ca as fi luat in considerare..

  10. Foarte bun articol. Cred ca toti romanii vor pace. Mai mult, suntem toti de acord ca intr-un razboi nu exista invingator, doar perdanti. Suntem in secolul XXI si razboaiele sunt absurditati. Suntem in fata unei dezvoltari tehnologice viitoare fara precedent. Ca sa traim bine toti, trebuie sa ne protejam cultura si in acelasi timp sa respectam celelalte culturi. Dar ce este mai important este schimbarea modalitatii de guvernare care acum, in toate tarile, este bazata pe o oligarhie corupta care vrea sa ramana la putere cu orice pret. Oamenii sunt saraci pentru ca acesti corupti cu o minte ingusta tin oamenii saraci si needucati, stopand dezvoltarea tehnologica, creativitatea, antreprenoriatul si bunastarea. Traim vremuri absurde in care cei care muncesc cu adevarat producand bunuri si servicii pentru societate sunt penalizati.

  11. @tibi1

    va inteleg punctul de vedere…dar discutia nu este daca domnul Severin reprezinta un reper moral, ci daca ceea ce sustine merita a fi citit si analizat! Nu sunt foarte sigur ca valoarea de adevar a unui discurs sta in statutul celui care-l sustine!

    cat priveste problema in discutie eu cred ca acest razboi putea fi evitat si ca trebuiau folosite toate oportunitatile de evitare a lui. Nici un viitor nu poate justifica moartea a zeci de mii, daca nu a sute de mii de oameni.

    Dreptatea este un concept politic, iar politicul se defineste prin relatia prieten-dusman. Daca am fi acceptat ca dreptatea este un concept metafizic si nu politic, atunci ne-am fi insusit versul acela din psalmul 84: *dreptatea si paceea s-au sarutat*!

  12. Un barbat desemnat cea mai buna actrita in franta. astia vor sa bata rusia? sefii lor se cred napoleoni iar ei se cred femei sau pisici.

  13. @ tibi 1 – cind intri intr-o echipa , daca echipa e pe drumul gresit , o spui franc. Ce sustii tu este o alta obedienta. Pina acum ziceai de ” comunisti” , acum trebuie sa fim obedienti ca asa vrea capitalismul ț ?Adica sluga atunci , mai sluga acum , nu ?

  14. Pe logica ta Severine, cum Rusia ar fi avut dreptul sa cotropeasca parti din Ucraina fiindca NATO s-ar fi apropiat prea tare de ea (un argument stupid, mai ales ca, dupa invazia Rusiei in Ucraina, Finlanda si Suedia -care altminteri erau tari neutre- au intrat in NATO si acum Rusia are granita mai mare cu NATO), asa si NATO ar avea dreptul acum sa atace Rusia dupa ce aceasta a anexat regiuni Ucrainiene si astfel s-a apropiat amenintator de NATO, nu-i asa?

  15. De mult se lucreaza la un nou ”narativ”, acela ca vesticii nu concep infrângerea, de aceea redefinesc termenul de ”victorie”.
    O infrângere in Ucraina e infrângerea Vestului pe toate planurile si definitiva, pt. ca urmeaza un lant de alte esecuri prin caderea dolarului, care atrage dupa sine prabusirea intregii Scheme Ponzi dupa care e cladita actuala situatie mondiala, in care 10% din populatie are acces la bunastare prin fraudarea masiva a celorlalte state destinate sa produca si sa piarda in favoarea vesticilor.
    Cred ca radutudor are si acum lipita pe limba expresia ”agresiune neprovocată” a narativului initial si se gandeste ce alta pleașcă sa-si lipeasca pe limba cand infrangerea va fi evidenta.

  16. Rușii vor câștiga, probabil, războiul însă în mod cert vor pierde pacea.Tembelismul elitelor davosite cu zeii ei decrepiți criptonazisti și filomarxiști au trântit Euramerica mai bine decât îndrăznea a visa gunoiul ăla de Lenin.Odată cu asta, au adus-o într-un hal de slăbiciune pe toate planurile încât i-au asigurat ruină și servitutea. S-au trezit din somnul trufiei prostești de-abia când au înceut să piardă ppe toată linia și când miliardele lor încep a deveni hârtie igienică dar în loc de acăuta vreo cale de ieșire au mizat din nou pe aceeasi politică dementă care i-a băgat în budă prima oară.Disperați că pierd șibruma de putere pe care o au ,au început circul cu prostovanii de serviciu micron și șorț, clowni tragici în mijlocul furtunii.Ursulina se dă brusc „de dreapta” soros schwartz nici rahat n-a mâncatși nici clonțu nu-i pute, scwabogard s-au dat la fund.Populația e cătrănită rău, economia a sărit din balamaleși tonții visau război.Sper să-nfunde pușcăria până la ultimul

  17. @mariuta: Rusia are vreo 200 000 de morti si mult mai multi raniti…numarul nu are prea mare importanta pt Putin…dar intrebarea mea este: ce altceva mai groaznic a evitat Rusia care sa merite aceste jertfe? Sau poate doar ambitia prosteasca (in opinia mea) de a face Rusia mareata din nou. Daca eu as lua la bataie un copil (cam asta era diferenta de forta intre Rusia si Ucraina) as deveni mai apreciat in societate? Sau am trecut la logica Epocii de Piatra cand cel tare avea dreptatea de partea lui mereu. N-am evoluat deloc?? Severin in ce termeni judeca??

  18. Intrebarea este una singura .Ce inseamna pentru Rusia invingerea Ucrainei ? De doi ani si jumatate abia au cucerit citeva sate si Ucraina nici macar nu a primit din occident armele necesare ca si expertiza necesara .Rusia a fost alungata din Marea Neagra .Rusia a pierdut peste 400 de mii de militari in conflict fara ca macar occidentul sa intre in lupta cu vreun militar aflat sub comanda directa a generalilor NATO. Rusia si-a consumat deja resursele materiale initiale si Gherasimov a raportat asta in clar .Trupele NATO sunt neatinse .Armatele de linie ale Europei se inarmeaza de zor . Ucraina incepe sa primeasca avioanele F16 (numai Belgia ofera 30 de bucati ) .Romania continua sa transporte imense cantitati de arme si tot felul de alte ajutoare catre Ucraina iar cel putin 200 de mii de militari ucraineni sunt antrenati in Occident de peste un an de zile si care sunt tinuti inca in rezerva .Ucraina nu are nevoie sa invinga Rusia ea trebuie doar sa alunge trupele Rusiei din tinuturile ocupate sau doar sa protejeze impreuna cu Europa tot vestul Ucrainei .In momentul in care Franta muta sistemele nucleare de lovire catre est ca si Germania ce va muta spre Romania caacitatile sale NATO cu echipamentul cunoscut Rusia nu mai are ce face .Amenintarea cu „nucleara” devine inutila .Rusia nu poate lovi mari aglomerari urbane si nici mari aglomerari militare .Tot ce poate face Rusia este sa creeze un spatiu de separare intre ea si Europa spatiu nelocuit si deja nelocuibil ce poate fi supus de ambele parti ,in situatii limita ,loviturilor nucleare .

  19. Lovitura de stat de la Kiev din 2014 a fost orchestrata de SUA prin CIA.
    Deci, SUA, voia un conflict cu Federatia Rusa inca din 2014.
    Daca va fi un nou razboi mondial care, din pacate, va fi si nuclear, sa se stie ca SUA sunt VINOVATE.

  20. @tibi1

    Eu cred ca Rusia are un profund sentiment de amenintare sadit in mentalul colectiv…o populatie relativ mica in raport cu teritoriul pe care il are si gestioneaza!

    si mai cred ca spiritul lor geopolitic este marcat de cel mongol, anume al nevoii de vecinatati prietenoase!

    fiecare pas spre Nato al tarilor din est a fost vazut ca o amenintare…asta este in mentalul elitei lor politico-militare..anume pericolul pe care-l prezinta existenta unor vecinatati neprietenoase! ca au luat sau nu au luat in calcul ce au facut Suedia si Finlanda nu am de unde sa stiu…

    si al doilea lucru care indica cumva spiritul oriental al elitei lor este orientarea pe termen lung…am in minte o apreciere a lui Stalin la nu stiu care congres din anii 30 cand a spus ca nemtii vor ataca Rusia, in conditiile in care nazistii nu ajunsesera la putere..si ca trebuie ca tara sa fie pregatita de razboi…de aici militarizarea la care a purces de a bagat frica in europeni…Holodomorul isi are originea aici..

    cred ca citind articolul lui Severin puteti observa in ce spirit gandeste el..

  21. @esop

    Ucraina a pierdut intre 18 si 20 la suta din teritoriu! asa rezulta din analizele occidentale!

  22. Vezi, daca-ti pui mintea cu un neispravit incult si fanatic? N-ai altceva mai bun de facut?

  23. lingailor NATO si ai licuriciului… sa isi aduca aminte cum licuriciu si NATO a invins dupa 20 de ani in Afganistan… americanii au plecat sub paza talibanilor din Kabul, iar „aliatii” fascisti din NATO… uk, olanda, germania au fost lasati sa cerseasca mila. Au castigat cu avioanele lor infailibile aruncand oameni de pe roti… mai rusinos decat „victoria” din Vietnam.

  24. @mariuta: dupa cum prezentati Rusia, ca sa revin la metafora mea cu copilul, justificarea violentei mele ar fi ca am vazut in privirea copilului ca ma va ataca cand va fi mare…cam in acesti termeni se prezita pe scurt situatia din Ucraina.

  25. @mariuta: sa inteleg din ce spuneti ca totul se justifica prin paranoia ancestrala a rusilor?? si noi ce sa facem in situatia asta?? sa nu intram in NATO, sa nu ne aliem cu cei care ar putea sa ne apere? lipsa de aliante s-a vazut in 1940 cand Romania a fost facuta bucati de doi tirani, Hitler si Stalin care la vremea aceea erau prieteni buni…cred ca stam ceva mai bine acum

  26. Daca Ucraina ar recastiga Crimea pentru occident ar fi suficient. Crimea a fost mereu si este cheia. Referitor la noi trebuie sa fim fooooarte atenti. Suntem in ….NATO pana la gat si trebuie sa jucam acolo altfel nasol ! Clestele germano-austrounguresc de-o parte si Rusia de alta deabia asteapta sa avem ezitari. Cert este ca americanii nu trebuie sa plece de aici iar o Ucraina mai mica (dar cu Crimea) dar solida economic cu bani evreiesti suficienti ne-ar avantaja noi nemaifiind astfel la marginea U.E….am fi si noi mai central. Romania dintotdeauna a visat la Europa si suntem pe cale sa ne iasa dar….grija mare !!

  27. Severin vede numai „succesuri” pe line la rusi, ce sa zicem de vreo doi ani tot infring…Si daca ii da Dumnezeu minte si sanatate o sa mai apuce si alte succesuri ale rusilor sau ale BRICS!

  28. @Tibi1 , tu esti care va sa zica parinte 1 , puisor ? parinte 2 cin’ sa fie, cin’sa fie Rumburak, oare ? Nu ca ala scrie mai fentos, tu esti mai pe dinafara, cu logica ta de trei simpla. Am sa-ti raspund in locul Mariutii , pe care nu o cunosc.
    Baiete Unu , tu esti intr-un contratimp suparator. Acum cand este evident chiar si pentru Deeper ( te-am nimerit, nu-i asa?) ca Marginea pierde tot, tu vii cu teoria chibritului:”lipsa de aliante s-a vazut in 1940 cand Romania a fost facuta bucati de doi tirani, Hitler si Stalin ….cred ca stam ceva mai bine acum”. Da stam mai bine, o sa vezi tu cat de bine mai ramane din Marginea cea aparata de Aliante….O saracie plina de datorii URIASE LA BANCILE JDANESTI , un pustiu plin de schije, de morti necunoscuti , de cadavre care scot mainile din tzarana cand ara tractoarele sa are mosiile lui Monsanto, Black Rock, etc.

  29. Scăpăm de înfrângere redefinind victoria ?

    asta e o intrebare pentru rusi.
    au pierdut 88% din fostul lor fief.
    umilitor!

  30. Rusia a cashtigate deja PACEA: In Mariupol, Crimeea shi alte zone deliberate deja nimeni nu vrea sa Mai auda de U-Kraina shi limba U-Krainiana care e oricum o Rusa cu multe gresheli de gramatica shi pronuntzie. Oamenii de acolo sunt foarte multzumutzi ca sunt Rushi au deja un nivel de trai mai bun decat innainte shi el se va inbunatatzi dupa terminarea razboiului. Pe YouTube poate fi vazuta o femee din Liman arsa de vie de „eliberatorii” U-Krainieni. Vina ei e ca acceptase mancare adusa ca ajutoare de Rushi pe vremea cand ei ocupau Limanul. Tot pe Youtube vedem un tanar U-Krainian ingropat de viu pentru ca a refuzat sa lupte pe front. Echipa de „recrutare” arunca la inceput bolovani mari peste recrutul din groapa apoi dupa ce el nu mai mishca arunca pamant pana cand groapa este nivelata complet cu recrutul inauntru.

  31. Occidentul a pierdut civilizatia, femeia, pe Dumnezeu, ce sa mai piarda ? Oh, populatia, inutila caci tâmpita.

  32. Ce era rau in „formarea unui bloc euro-asiatic compus din Rusia și „Europa germană”???? Germaniei ne-a transformat si ne trateaza ca si colonie si ne pune frane cu ajutorul ciomagului numit Austria. Marea greseala a Germaniei a fost ca nu s-a aliat cu Romania in 1990, in loc sa distruga un stat puternic industrializat si cu o forta de munca exceptionala. Forta Europei a fost industrializare, nu mai este…pentru ca s-au impuscat singuri in picior ceea ce arata cat de mediocrii erau in 1990 si cat de prosti au ajuns acum. Am fost in Rusia acum vreo 11 ani, St. Petersburg si Moscova…O tara curata, frumoasa cu oameni cu scoala. Rusii au iesit din comunism cu o pofta nebuna de capitalism si de democratie. Mai mult, s-au intors la ortodoxie si si-au canonizat toti martirii omorati de comunisti in inchisori si in lagare. Daca Europa vestica facea alianta cu Rusia, nu le mai statea nimeni in cale, nici China, nici India, nici SUA. Cred ca Europa vestica a ratat saltul evolutiv cand a ales sa trateze tarile estice ca si colonii. Orice a fost, sa privim inainte si calea este una singura PACEA!

  33. tibi1, mariuta este cu mult mai profund în analize și mai citit decât dvs. Mariuta, felicitări! Am citit punctele dvs de vedere și observ că știți istoria poporului rus și înțelegeți psihologia acestuia.

  34. @mariuta – tu spui ca Rusia are un profund sentiment de amenintare sadit in mentalul colectiv… hmm… ma intreb de ce oare? invazia suediei, invazia frantei, invazia angliei, invazia otomana, invazia germaniei fasciste, iar acum invazia NATO. Toate in cartile de istorie, toate cu impact masiv asupra populatiei Imperiului, Uniunii si Federatiei. Mai mult de atat, de 25 de ani toti neofascistii din thinktankurile, forumurile, comitetele si comisiile „internationale” militeaza pentru distrugerea FR, pentru balkanizarea ei… In conditiile astea, avem aici o gramada de spalati pe creier si ONGisti care se intreaba de ce Rusia a reactionat

  35. Te ți cu mâna de cap când auzi ce aberații globaliste are trolul Tibi, odihnitul chiar crede ,că la un eventual război alianță cu „partenerul strategic” America ,chiar ne va ajuta ,,că rușii au pierdut 200.000 mii soldați ,in timp ce presa occidentală da dispăruți 800.00 mii soldați ucraineni,in fine..,pai ăsta te interesează tibor,în tabăra cui au murit mai mulți ,cap de cre ta ce ești,pai și în 40 marile puteri anglo americane ne-au abandonat trotinetare, pune mâna pe istoriei și lasă bășinile progresiste

  36. @ un roman Europa nu are voie să se alieze cu Rusia, nu știai asta?America nu va permite așa ceva. Chestia cu alianța Vestului cu Rusia este o utopie. America înțelegea această alianță ca acceptarea fără crâcnire a deciziilor Washingtonului în politica internațională. Ziariștii care jubilau la sfârșitul Războiului Rece și întrevedeau o perioadă de pace și prietenie și chiar de intrare a Rusiei în NATO au făcut degeaba școală. America nu va accepta niciodată să piardă hegemonia politică și economică în lume. Din această cauză au provocat acest conflict cu Rusia din Ucraina, pe care o tutelează de ani buni și mocnește un altul, din considerente economice cu China, ceea ce a făcut ca cele 2 puteri adverse să se alieze. Asta nu înseamnă că Rusia sau China nu au regimurei dictatoriale. Dar nici USA sau UE nu mai e modelul spre care am tânjit și noi amar de vreme.

  37. Dacă dreptatea este un concept politic și nu metafizic, religios sau științific, atunci și adevărul sau adevărurile din care provine aceasta, este, sunt sau ar trebui să fie de acelaşi fel ori aici nu prea putem pica de acord, căci, de regulă, dăm dreptate cuiva în defavoarea altcuiva. Aș spune mai degrabă că ambele concepte, la fel ca marea lor majoritate, sunt „convenționale” iar noi lucrăm cu convențiile mai mult decât cu conceptele. Unii vor achiesa ori „vor conveni” la opinia mea, alții nu și, paradoxal, și unii și ceilalți, în felul lor au dreptate căci fiecare își apără adevărul și dreptatea sa. De aici încep și au început întotdeauna toate disputele, inclusiv războaiele. Lipsa de unitate în gândire și acțiune a tuturor oamenilor din prezent și trecut și, foarte probabil din viitorul apropiat, ne așează atât în convergență cât și în divergență reciprocă, directă sau indirectă iar această stare a realității nu și-a găsit încă o rezolvare. Din punct de vedere civilizațional suntem mult în urmă față de ceea ce vrea să exprime un astfel de concept. Multe războaie ar fi putut fi evitate iar până astăzi ar fi trebuit să dispară din realitatea vieții noastre pământești căci nu știm siguri dacă mai avem alta iar dacă nu s-a întâmplat este „meritul”, responsabilitatea, iresponsabilitatea sau…neputința noastră iar acesta este un mare păcat colectiv.

  38. Războiul dintre vest si est a început la 9 mai 1945. A fost economic până în 89 condus de Germania care și-a urmărit interesul: reunificarea. Țiganului când îi dai un deget îți ia mana toată. Vestul nu s-a mulțumit cu intrarea fostelor tari socialiste in NATO a vrut și pe Ucraina. Rușii nu au mai putut accepta o noua înfrangere și de aici războiul.Rusii niciodată în istorie nu vor accepta ca Ucraina să intre în NATO chiar daca războiul va dura 100 de ani. Sunt niste linii roșii cu care chinezii sunt de acord și de aceea vestul nu va câștiga în Ucraina.

  39. Ucraina nu poate coexista ca Stat cu Rusia. Niciodata. Nu a putut nici pe timpul Rusiei Kievene. Ca Rusia sa fie invinsa la inceput de mileniu III, inseamna ca lumea alba crestin ortodoxa sa dispara de pe fata Pamantului. Asta va insemna „victoria” NATO si a occidentului ticalos/perfid/pervers si criminal. Crezi ca e posibil asa ceva. Eu nu ?! In rest, discutii, vorbe, parole, idioti si tampiti, gen macrou, bidon, cameron, jonson, si alte caricaturi umane care habar nu au pe ce lume traiesc. Si inca ceva, trump este mai periculos ca bideu, pentru ca el chiar poate declansa o riposta nucleara a Federatiei Ruse. Ori lumea nu se poate juca cu asa ceva. Despre asta e vorba in final, domnule Adrian Severin, colegul meu mai mic de facultate, cu care ma mandresc…?!

  40. Interesul RO e sa tina cat mai mult razbelu, cele doua putori mai mari ca noi sa piarda cat mai multi soldati, materiale, poduri, infrastructura, casute, material rulant, centrale energetice, baraje, fabrici si uzine, scoli, gradinite iar populimea lor mai dezghetata s-o taie din zone la munca-n vestul salbatic, pt ca imbatranita civilizatie sa-si poata primi inca o vreme pensiile exagerate ca rezultat al vremurilor bune dar demult apuse. Rusia nu va fi iertata de China in est pentru rapturile teritoriilor cucerite de japonezi de la chinezi si de rusi de la japonezi. Lasati-i sa si-o traga reciproc cam cat razboiul de-o suta de ani, cu rezultate cat mai incerte. Rusia sa-si epuizeze populimea tampa si infatuata pana va fi mai usor de cucerit de chinezi iar vecina noastra, care s-a trezit mic-imperiu dupa WW2, sa ajunga o federatie, in care si romanasii nostri sa aiba un cuvant de spus si sa primeasca ajutoare adevarate de la patria muma.

  41. Există în legătură cu Ucraina și în general cu starea deplorabilă a relațiilor internaționale din ultimele decenii un aspect esențial,trecut sub tăcere de experți de teamă de a nu fi catalogați anti-semiti.

    Iată despre ce este vorba. În ultimii 30-40 de ani, mulți evrei au început să se ocupe de politică externă,mai ales în SUA, alții au dorit să ajungă prim-miniștri, președinți de state,etc. Cel mai clar exemplu este Ucraina, despre care New York Times scria acum un an că are cei mai mulți lideri evrei în guvern – președinte,prim-ministru și ministru de război – înafara Israelului.

    Membrii acestei etnii au multe calități,talente în anumite domenii – mai ales cel financiar-bancar,din motive istorice – însă sunt niște adevărate catastrofe că politicieni, dacă ne gândim numai la Madeleine Albright,Nuland,Zelensky,Blinken,Shapps,Attal,samd. Calități pentru asemenea posturi evident că nu au, însă sunt ambițioși, îngâmfați și incompetenți.

    Comparând între ei acum 2 președinți din Ucraina – un ucrainean, Ianukovici și un evreu,Zelensky – care dintre ei a fost un adevărat patriot ? Eu zic că Ianukovici,pentru că atunci când Maidanul a făcut câteva zeci de victime, a preferat să abandoneze puterea, refugiindu-se în Rusia. Dar Zelensky ? În februarie 2022, când americanii i-au oferit șansa să ia drumul exilului,acesta a ales să rămână la Kiev, cu tragicele rezultate care le cunoaștem. Cu alte cuvinte, patriotism ioc, însă ambiție și prostie cu carul …

  42. Sper ca oamenii CIA din Romania sa recomande pentru lectura acest material tuturor cancelariile Vestice,in special departamentului desta si pentagonului, pentru documentare si trezire la realitate!

  43. Nu mai e mult si, odata cu incheierea armistitiului- ce se profileaza ca inevitabil- vom vedea cine si ce a castigat. Ucraina, dupa ce i se fac toate poftele: sprijinul militar/financiar acordat si permisiunea de a bombarda Rusia -va fi exact ca dupa mult asteptata contraofensiva din primavara-vara -toamna din 2023.Adica, cu mai mult teritoriu pierdut. Din simplul motiv al lipsei de ostasi si comandanti pregatiti.

  44. @tibi1:

    Lasa-i pe copeicari in plata KGBului. Nu o scoti la capat cu ei. Aici e fieful lor. Nici o diferenta fata de Sputnik si Russia Today.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.