Istoricul Niall Ferguson: Luați în calcul cel mai rău scenariu al războiului

Situația globală de acum seamănă cel mai bine cu cea din anii 1970. Suntem într-o perioadă ce seamănă cu războiul rece. Avem deja o problemă legată de inflație. Războiul din Ucraina seamănă cu atacarea Israelului de statele arabe, în 1973, sau cu invazia sovietică în Afganistan, în 1979. Impactul economic al războiului în energie și prețul alimentelor generează riscul stagflației.

Însă să presupunem că situația nu seamănă cu cea din 1979, ci cu cea din 1939. Firește, situația Ucrainei este mai bună decât cea a Poloniei în 1939. Armele vestice ajung în Ucraina, pe când Polonia nu a avut parte de ele la momentul invaziei naziste. Ucraina este amenințată doar de Rusia, pe când Polonia a fost împărțită între Hitler și Stalin.

Pe de altă parte, dacă privim Al Doilea Război Mondial ca o mulțime de războaie mai mici paralele, pare mult mai plauzibila. SUA si aliații au de-a face nu cu una, ci cu trei crize geopolitice, care se pot succeda repede, așa cum războiul din Europa de Est a fost precedat de războiul Japoniei împotriva Chinei și a fost urmat de războiul din Europa de Vest, în 1940, de războiul Japoniei împotriva SUA, în 1941. Dacă China ar lansa o invazie în Taiwan în 2023 și ar începe și un război între Iran și inamicii săi regionali – statele arbe și Israel – atunci am putea avea începutul celui de al treilea război mondial, mai degrabă decât un nou război rece.

Ultima dataă când am fost la Kiev, în septembrie 2021, am făcut un pariu cu psihologul Steven Pinker. Eu am spus că, ”până la finalul acestui deceniu, pe 31 decembrie 2029, va avea loc un război nuclear sau convențional cu cel puțin un milion de morți”. Sper din tot sufletul să pierd acest pariu”, scrie istoricul Niall Ferguson, pentru Bloomberg.

 

Pe de altă parte, Pinker susține că ”pacea cea lungă” dintre marile puteri, începând din 1945, contrastează cu perioadele precedente, cu conflicte recurente. Apoi, el spune că avem o „pace nouă”, caracterizată de „declinul cantitativ al războiului, al genocidului și terorismului, începând de la finalul războiului rece”. Pinker spune că ”condițiile politice, economice și ideologice au dus la reducerea substanțială a violenței”.

Însă, din punct de vedere istoric, nu este tocmai corect să numești era Războiului Rece drept o „pace lungă”, câtă vreme lumea a fost foarte aproape de Armagedon de mai multe ori în acest interval. Dacă al treilea război mondial nu a început în 1962 sau în 1983 a ținut mai mult de noroc decât de progresul uman. Într-o lume în care există cel puțin două puteri care au un arsenal nuclear cu care pot distruge lumea, pacea va ține atât timp cât liderii acestor puteri refuză să înceapă un război nuclear.

 

Asta ne aduce la invazia rusă in Ucraina. Rezultatul acestui război depinde de răspunsul la șapte întrebări.

1.       Rușii vor reuși să ocupe Kievul și să-l prindă pe președintele Zelenski într-o săptămână,  o lună sau niciodată?

Se pare că răspunsul este ”niciodată”. Pe 25 martie, generalii ruși au și spus că obiectivul războiului nu a fost ocuparea Kievului sau a Harkovului și că atacurile asupra acestor orașe au urmărit doar să distragă și să macine forțele ucrainene. Poate că asemenea declarații vor să ascundă pierderile mari suferite de ruși de la lansarea invaziei. Indiferent de modul de a interpreta lucrurile, vom vedea dacă armata lui Putin poate să atingă obiectivul mai limitat de a încercui forțele ucrainene din Donbas și de a crea o legătură pe uscat între Rusia și Crimeea. Până acum, este limpede că va fi o campanie lentă și sângeroasă.

2.       Sancțiunile pot provoca pierderi economice atât de mari, încât Putin să nu poată obține victoria?

Câtă vreme guvernul german nu impune un embargo asupra gazului și petrolului rus, Putin va câștiga suficient cât să mențină economia pe linia de plutire. Dovada cea mai bună este remarcabila revenire a rublei în raport cu dolarul. Înainte de război paritatea era 81 de ruble la un dolar. După invazie, rata de schimb a ajuns la 140. Pe 31 martie, era din nou la 81.

3.       Crizele militară si economică pot precipita o lovitură de palat împotriva lui Putin?

Administrația Biden mizează pe schimbarea de regim la Moscova. Acest lucru devine tot mai limpede. S-a spus că ultimele cuvinte rostite de Joe Biden la finalul discursului său de la Varsovia, pe 26 martie – ”for God’s sake, this man cannot remain in power” – nu au făcut parte din dtextul pregătit. Însă, dacă citiți tot discursul, cu aluzii repetate la căderea Zidului Berlinului și a Uniunii Sovietice, la bătălia de acum ”între democrație și autocrație, între libertate și represiune, între ordinea bazată pe reguli și una guvernată de forța brută”, atunci este limpede că SUA (și cel puțin unii aliați europeni) vizează înlăturarea lui Putin.

4.       Riscul propriei prăbușiri îl împinge pe Putin la măsuri disperate (amenințarea nucleară)?

Asta este întrebarea crucială. Cei care se grăbesc să proclame victoria Ucrainei par să fi uitat că, cu cât lucrurile merg mai rău pentru Rusia într-un război convențional, cu atât crește probabilitatea ca Putin să recurgă la arme chimice sau la arme nucleare tactice. Dacă Putin va crede că SUA și aliații vor să-l dea jos de la putere și dacă Ucraina va continua să atace ținte de pe teritoriul Rusiei, atunci Putin va escalada conflictul, în niciun caz nu va renunța la președinția Federației Ruse.

Cei care elimină ipoteza unui al treilea război mondial trec cu vederea o realitate. În timpul războiului rece, NATO nu avea nicio șansă să câștige un conflict convențional cu Rusia în Europa. De aceea, NATO avea îndreptate arme nucleare tactice spre Moscova. Acum, Rusia este cea care nu poate câștiga un conflict convențional cu NATO, motiv pentru care arme nucleare tactice pregătite, în cazul în care Vestul atacă Rusia. Iar Kremlinul încearcă să justifice că acum are loc un asemenea atac.

5.       Chinezii îl sprijină pe Putin, însă doar cu condiția să accepte pacea propusă de ei?

Evoluțiile de până acum arată că Beijinguil va susține Rusia, însă nu până în punctul din care China să riște impunerea unor sancțiuni americane asupra instituțiilor care fac afaceri cu entitățile ruse. Nu mă aștept ca Beijingul să fie mediator în acest conflict.

6.       Vestul își va pierde concentrarea înainte ca toate evoluțiile de mai sus să aibă loc?

În lunile ce vin, sprijinul publicului din Vest pentru cauza ucraineană va fi testat prin scumpirea carburanților și a alimentelor. La asta se va adăuga falsa impresie că Ucraina câștigă războiul.

7.       Care sunt pagubele colaterale?

Lumea se confruntă cu o problemă grava a inflației, problemă care se înrăutățește. Cu cât va ține mai mult acest război, cu atat va crește amenințarea stagflației (inflație mare și creștere economica mică sau zero). Această problemă va fi mai gravă în țările care depind de Ucraina și Rusia nu numai energetic și alimentar, ci și pentru îngrășăminte, ale căror prețuri au crescut ca urmare a războiului. Cine crede că asta nu va avea consecințe sociale și politice habar nu are istorie.

 

Sper să pierd pariul. Sper ca războiul din Ucraina să se încheie repede. Sper ca Putin să plece de la putere în curând. Sper să nu înceapă o cascadă de conflicte, în Europa de Est, în Orientul Mijlociu și în Asia de Est. În primul rând, sper să nu se apeleze la armele nucleare în niciunul dintre punctele fierbinți ale globului.

Însă sunt multe motive să nu fim optimiști. Istoria și științele politice indică spre un conflict prelungit în Ucraina, chiar dacă se va ajunge în curând la o încetare a focului. Căderea lui Putin este puțin probabilă. Istoria și științele politice ne arată că stagflația și instabilitatea globală sunt un scenariu foarte probabil. Istoria ne mai arată că nu există garanții că nu va avea loc niciodată un război nuclear.

A-l numi pe Putin criminal de război și a cere îndepărtarea sa de la putere sunt lucruri care sporesc riscul unui atac chimic sau nuclear în Ucraina. Dacă armele nucleare vor fi folosite o dată în secolul 21, mă tem ca ele vor folosite încă o dată. O consecință a războiului din Ucraina este faptul că multe state vor căuta sa obțină arma nucleară. Nimic nu ilustrează importanța lor mai bine decât soarta Ucrainei, care a renunțat la arsenalul nuclear în 1994, în schimbul unor asigurări fără valoare. Era neproliferării s-a încheiat.

Din nou, îmi doresc să pierd pariul. Însă trebuie să vă amintesc că Pinker a mai pus un pariu, în 2002, cu astrofizicianul Martin Rees. Rees spunea că, până în 2020, bieoterorismul sau o ”bio-eroare” va duce la cel puțin un milion de morți, ca urmare a unui singur eveniment”. Pinker a susținut că omenirea a progresat mult mult și este mai rezistentă la amenințările naturale și artificiale, că epidemiile nu pot deveni pandemii.

Luați în calcul cel mai rău scenariu”, încheie Niall Ferguson.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 15

34 de Comentarii

 1. Daca mancatorul asta de castane e englez putem trage apa.Mai bine ar povesti despre cum imperiul lor a inmormantat 1 miliard de oameni nevinovati si a intors pe dos 4 continente.Asta e adevaratul holocaust al lumii.Porcii nu au macar bunul simt sa taca.

 2. Cum dracul toți Editat americanizați ne propun războaie!!..dar nu la ei, ci la noi în europa!!..Ce aveți bă Editat cu noi ?.

 3. Care sunt Pagubele Colaterale!? spune autorul. In urmatoarele 6.luni de zile Ungaria va intra prima in INCAPACITATE de PLATI,iar dementul de Victor Orban va demisiona,urmand ca salvarea pentru Ungaria sa vina de la George Soros. Care va fi STAPANUL noii Ungaria. Daca am votat ca PROSTII ne meritam SOARTA,cum am facut in toata istoria.

 4. Se incheie repede cand exista oameni rationali, nu dementi precum kremlinezul actual care s-a gasit sa faca el razboi de cucerire, de parca se crede Hitler…..[Rumburak-fan Putina]

 5. Ca Putin sa dispara pentru totdeauna trebuie ca Vestul sa confiste definitiv toti banii si bunurile oligarhilor, acestea doar blocate, escrocii khazari mai au o speranta !

 6. Azi am aflat că propaganda ucraineană coincide cu poziţia oficială a statului român, deci cine o pune la îndoială este antiromân, pro-criminal, putinist murdar şamd.
  “Libertate te iubim, ori învingem, ori… ne adaptăm”.
  Aşa trebuia să fi strigat în 1989.

 7. Mai @revolutionarule, n-ai vrea tu sa-i acuzi pe englezi inca de la cucerirea Normandiei?
  Perioada colonialista engleza este inca prea recenta.
  Iar adevaratul Holocaust al lumii a fost la colonizarea Americilor.
  Acestea fiind timpuri trecute, n-ai vrea sa te intorci tu la oile noastre, in perioada actuala si sa vezi genocidul din Ucraina?
  Sunt convin ca in Ucraina nu mai vezi niciun genocid. Sunt prea multe victorii si succesuri sovietice, ca sa vezi crimele iubitilor tai rusi……[Rumburak-fanul criminalului de la Kremlin]

 8. asta cu „genocidul din Ucraina” e sora cu „bolsevicul Putin”; cand nu ai notiunea termenilor ii arunci de-a valma, doar-doar se lipeste vreun analfabet

 9. Zelenski este doar o trompeta ruginita, un actoras nenorocit pus sa-si interpreteze rolul de marioneta. Singurii cu adevarat vinovati pentru situatia in care s-a ajuns (si numai un rauvoitor mai poate spune ca nu cunoaste CAUZELE invaziei ruse !) sint „americanii”. Am pus ghilimele, pentru ca nu e vorba nici de comunitatea costaricana din USA, nici de cea pakistaneza sau guatemalteca si nici macar de urmasii triburilor apache sau comanche … Este adevarat ca acesti „americani” au atras si alte etnii in delirul lor razboinic si criminal.

 10. Decat mult si fara folos mai bine puțin do pr0st.Puteti omite, e copy paste latrina CMM.
  Si antirusii pot omite, g4media e mai concis.

 11. Mai vazui oameni mizerabili, dar cel de la @18:56 intrece orice limite.
  Ca sa acuzi ca ,,altii” sunt vinovati ca rusii au invadat Ucraina, tzine chiar de noaptea mintii unui lingau sovietic.
  Deci rusii invadeaza Ucraina, distrug si omoara, dar nu ei sunt vinovati, ci ,,altii”. Ce dracu v-o fi dand Putin ma escrocilor ca sa postati asemenea cretinisme?
  Este o postare in stilul parintilor imbecili ai infractorilor prinsi: ,,Nu el saracul este vinovat, ci anturajul”.
  Cum explici ma derbedeule ca toate statele scapate din mana Rusiei au vrut sa adere la UE si NATO si sunt ingrozite sa nu cada din nou sub talpa Rusiei? N-au vrut afurisitele sa ramana la mana lui Putin nici cu razboiul la usa, nici amenintate de catre dement cu bomba atomica.
  Cum explici ma ligaule de dos rusesc, ca poporul ucrainean inclusiv etnicii rusi nu vor sa se intoarca in raiul sovietic si lupta impotriva cotropitorilor? Tu ne crezi cretini?
  Ti-as fi zis sa-ti fie rusine dar stiu ca nici tu si nici restul lingailor rusofili nu sunteti inzestrati cu asa ceva……[Rumburak]

 12. Scenariul derulat in timpul primului razboi mondial cand s-a declansat in Rusia o revolutie cu aluat international poate ca a fost reanalizata de Vest de vreme ce se aude zanganit de tancuri inloc de indemnuri la pace numai ca scena pentru revolutie a devenit acum Ucraina si nu Rusia. Europa de atunci si-a propus instalarea comunismului experimental in Rusia dar Lenin a comutat revolutia in razboi civil. Euro-America de azi si-a propus exportul de progresism in Rusia numai ca Putin a schimbat locul desfasurarii revolutiei progresiste in Ucraina.De aici si indarjirea cu care se face apel la pace de pe turela tancurilor in timp ce Zelenski e mangaiat pe crestet si aplaudat ca sa se continue distrugerea eroica a ce a mai ramas nedoborat.Apoi se va construi o „noua ordine bazata pe reguli” in Ucraina.Presa europeana participa cu elan la aceasta etapa revolutionara, ca intotdeauna la revolutii.

 13. Hai ca-i buna! Sa inteleg ca tot rusia si ucraina e vinovate de inflatie? Cumva au tiparit Russia si ucraina valuta imprastiind in piata occidentala? Ba, voi intelegeti sau sunteti constienti ce scoateti pe gura? Cat despre preturi, in Romania au inceput sa sara calul, initial si usor din 2020 pe continuitate in girta in 2021!

 14. Ca bine zici ,colonizarea Americilor a provocat,o spun istoricii lumii, nu eu ,moartea a vreo 60 de milioane de oameni ,extinctia a zeci de popoare in numele „civilizatiei”.La fel s-a intamplat in Africa,Australia,Oceania,Asia de Sud si SudEst ,Peste 120 de milioane de oameni liberi au fost sclavizati in Africa si transportati in Americi si Caraibe pentru munca fortata ,din populatia de aborigeni a Australiei de vreo,se spune 3 milioane de oameni,au ramas cateva mii si tot asa.Generatia voastra nu va citi niciodata cartile despre atrocitatile Occidentului in Africa si Americi ,”Cum au pierit milioane de negri”sau „Venele deschise ale Americii Latine.Au disparut de mult din biblioteci fiindca generatia voastra se vrea a fi una de prosti.Ucraina e joaca de copii iar Hitler,Stalin si Pol Pot au fost doar niste criminali de salon pe langa astia.Mi-e mila de voi cum vad cat sunteti de prosti ,naivi si cu creierele spalate.

 15. Il sfastuiesc pe domnul Nail Ferguson sa nu se mai duca la Kiev cel putzin nu acum cand orashul este ocupat de nazishti shi ei ucid pe oricine spune Kiev shi nu Kyiv deci shi domnul Ferguson ishi pune viatza in pericol calatorind la Kiev.

 16. Nazistii care scriu aici nu sunt doar mincinosi si ticalosi. Nu au nici pic de onoare, se ascund in spatele pseudonimelor unor comentatori consacrati….Orice decerebrat poate pricepe ca daca… Biden declara in ianuarie 2022 ca Ucraina NU va fi primita in NATO, Putin era dezarmat moral si nu mai putea incepe razboiul…

 17. Rusiei nu ii ramane decat sa ocupe toata Ucraina si sa o desfiinteze ca Stat. Nu trebuie uitat ca in 1941, 1 milion de ucrainieni au luptat de partea lui Hitler impotriva Rusiei Sovietice…..Rusia e condamnata sa invinga….ca si in 1945….altfel Dictatura amerloca va sufoca Pamantul.

 18. Marele licurici a început să-și piardă din lumina din cauza corupților din Romania! Adicătelea curentul naționalist din Romania a dat la temelie americanilor la ambasada Russiei! By the way, licuriciul a dat ordin clar sa fie pedepsit exemplar clanul petrovian! Nicio lacrima pentru Ioana! Cat despre EBA care trebuia să înceapă și ea de undeva, vin blestemele din valea Jiului/plângerii!

 19. Prognoza lui Ferguson pentru pandemia de coronavirus a fost de un milion de morți pe zi în Regatul Unit. Worst case scenario. In Anglia, strict din cauza coronavirusului, au murit în jur de 60 000 de persoane în doi ani. S-a ales deci praful de prognoza initiala. To’arsul Ferguson ne îndeamnă sa renunțăm la optimism și, în general, la emoțiile pozitive. Si, evident, sa fim convinși ca cel mai rău scenariu va deveni realitate. Bine boss!

 20. @Apel..(19.37) Mosule senil,tu nu sti ca acum 5 luni de zile,bosorogul de Joe Biden dadea „garantii de ajutor”, SUA (NATO) lui Zelensky,intr-un eventual razboi,in care sa „recucereasca” Crimea si Donbas.Cine s-a retras REPEDE din Afganistan,ca sa se „repozitioneze” geopolitic in Ucraina,cu INSTRUCTORI militari si dispozitive CIA in Ucraina,NU cumva SUA lui Joe Biden.!???in anul 2021. Un JEG MIZERABIL ca tine,NU va recunoaste ADEVARUL de azi.! Ucraina de azi este o VICTIMA colaterala pentru SUA,interesul este HEGEMONIA geopolitica mondiala care se CLATINA,spre disperarea Clanului iudaic ROTHSLHILD+ROCKEFELLER+SOROS. Dar TU esti prea TEMBEL ca sa pricepi ceva din toate.!

 21. Cum deosebești un prost de un deștept?
  Cică deșteptul se apucă de băut ca să-și dea seama cum e să fi prost. Când se convinge, se oprește. Celalalt continuă .

 22. inca un cioclu apocaliptic!
  (putin-dracu gol,russia-imperiul raului,etc,etc,etc:ACEEASI PROPAGANDA DE RAZBOI)
  -de luat in considerare este ALTERNATIVA,
  TEORIA CONSPIRATIEI!

 23. toate razboaiele au fost pornite de papusari. amintiti va de primul mare Rothschild cum a cumparat toata rezerva de lire a Angliei cand se ducea Batalia la Waterloo. Daca apre un Fergusson, automat domnul Marchievici ne spune ca sunt nu stiu ce scenarii. prin locuri intunecate deja s-a hotarat soarta noastra. mai sunt 90 la suta de spalati pe encefal care se uita la filme pe cablu si isi beau cola sau vinul cu satisfactie. baieti, asta a fost!

 24. „Ultima dată când am fost la Kiev, în septembrie 2021, am făcut un pariu […] un război nuclear sau convențional cu cel puțin un milion de morți”…
  Da’ de ce era așa de sigur ăsta, după vizita în Ukraina, că vine un război pe-scară-largă?
  A văzut nivelul de înarmare și de pregătire a Ukraienei, pus-la-cale de Okțident?
  Eu așa cred! Plus că instigarea se accelera. Deci era vizibil că conducerea șoroșizdă a Ukrainei va primi ordin de la S.U.A. să intre într-un război cu Rusia.
  A avut dreptate Putin: dacă Rusia nu ataca Ukraina în februarie, probabil în martie vedeam un atac al Ukrainei împotriva Rusiei, și războiul s-ar fi purtat pe pămînt rusesc! Așa că Ukraina a luat multă plăcuță suedeză, dacă asta și-a dorit….[Rumburak]

 25. Prognoza lui Ferguson pentru pandemia de coronavirus a fost de un milion de morți pe zi în Regatul Unit. Worst case scenario. In Anglia, strict din cauza coronavirusului, au murit în jur de 60 000 de persoane în doi ani. S-a ales deci praful de prognoza initiala. To’arsul Ferguson ne îndeamnă sa renunțăm la optimism și, în general, la emoțiile pozitive. Si, evident, sa fim convinși ca cel mai rău scenariu va deveni realitate. Bine boss!

  Mosule Ii cam confunzi, papagalul ala era un fizician de la Imperial College care se dadea epidemiolog – un cretin corupt si timpit care i-a facut pe englezi sa isi masacreze vacile cu mad cow disease…loool

  Asta e Niall Ferguson mare istoric si analist puuulitic. E ala cu „the ascent of money”…

  Dar acum e tot un prost,nu vede ca Occidentul a luat-o in barba deja…optiunea aia nu exista pe singura Lui circomvolutiune…lool

 26. Occidentul a ajutat Ucraina in valoare de un miliard de coco intr-o luna, in schimb, acelasi occident i-au platit lu’ Putin un miliard de coco pe zi pentru gaz, in ACEEASI LUNA!. Pfffuuu!

  Iar pă Putin il doare la pelemeu, pentru ca si-a atins obiectivu’ deja: a luat sudu’!… adica ceea ce era clar de la inceput ca vrea!… ma rog (ce era stabilit de 30 de ani sa se intample la pachet cu pandemuia).

  Pfffu, câți fraieri am putut sa vad in luna asta de razboi n-am vazut niciodata!

 27. Cea mai rea situatie ar fi sa fie la Washigton un idiot secondat de o proasta si in UE niste maimutze care sa faca ce zic idiotii sa-si taie si gazele si sa livreze arme ca sa implice NATO in razboi. Noroc ca nu e cazul… nu-i asa?

 28. @Apel catre nemernici 19:37
  Stimate domn, din câte știu eu, emigrația nu a fost interzisă în Rusia, în ultimii 30 de ani…
  Cu toate acestea românii noștri sunt cei care au plecat masiv din România (țară „democrată”, după standardele dvs.) iar nu rușii din Rusia. Asa că lăsați-o mai moale cu vrajeala asta…

 29. Păi bre, Ai avut cazuri de ”grăitori” poate involuntari, cum a fost D-na Nuland, sau acu la Dubai, Klaus Schwab, care pentru unii care pricep și pot pune in conjunctură evenimentele și vorbele, pricep de ce se vrea in europa, care au fost manevrele și cine le execută de fapt, cu ce scop. Nu e greu de loc să le pricepi,. pe zi ce trece e mai e clar și vizibil..

 30. Ati vazut vreodata o „no man’s land”, are vreo 30m latime si nimic pe ea. Rusii au facut una de vreo 1.000 km latime, cu o capitala si un presedinte, care vorbeste zilnic la tv-urile din alte tari. Continuati … sa trimiteti arme si mercenari. Si tractoare, „no man’s land” este perfect arata !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.