Nicuşor Constantinescu, din suspect în inculpat

Constanţa Nicuşor Constantinescu a fost adus, joi, din penitenciar la sediul DNA Constanţa.

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean i s-a adus la cunoştinţă faptul că va fi cercetat în calitate de inculpat, nu de suspect în cel mai recent dosar al său privind plăţi nelegate făcute către o firmă pentru realizarea de lucrări de cadastrare a drumurilor din Constanţa, bugetul judeţean fiind prejudiciat cu peste 11 milioane de lei.

Constantinescu a refuzat să facă declaraţii în faţa procurorilor.

Şi celelalte două persoane anchetate în acest dosar, Titi Cenuşă, la data faptei arhitect şef la CJ, şi Ioan Ichim, la data faptei administrator al unei societăţi comerciale, vor fi cercetaţi în calitate de inculpaţi, nu de suspecţi.

Nicuşor Constantinescu este urmărit penal de DNA Constanţa într-un nou dosar în care este acuzat că în perioada 2007-2013, când era preşedinte al Consiliului Judeţean, şi-a încălcat atribuţiile de serviciu şi a făcut plăţi nelegale către o firmă pentru realizarea de lucrări de cadastrare, majoritatea fictive, a drumurilor judeţene şi comunale din Constanţa, fraudând bugetul local cu peste 11 milioane de lei.

Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Nicuşor Constantinescu, la data faptei preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave; faţă de Titi Cenuşă, la data faptei arhitect şef la CJ, tot pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, şi faţă de Ioan Ichim, la data faptei administrator al unei societăţi comerciale, pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în perioada iulie 2007 – aprilie 2013, Nicuşor Constantinescu şi Titi Cenuşă şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, în contextul derulării Acordului de asociere în vederea participării la procedura de achiziţie publică ”Documentaţie cadastrală şi înscriere în cartea funciară a reţelei de drumuri publice de interes local din judeţul Constanţa şi realizarea soluţiilor geospaţiale pentru gestiunea căilor de transport rutiere”.

”Constantinescu Nicuşor-Daniel şi Cenuşă Titi au coordonat acţiunile astfel încât să fie atribuite, în mod preferenţial, lucrările de cadastrare a drumurilor judeţene şi comunale din judeţul Constanţa către o societate controlată de omul de afaceri, precum şi cu fraudarea bugetului judeţului Constanţa. Frauda în dauna bugetului judeţului Constanţa s-a realizat prin efectuarea de către preşedintele Consiliului Judeţean, în mod coordonat, a unor plăţi neegale în valoare totală de 11.621.345,49 lei, o parte fiind efectuate direct în contul firmei administrate de suspectul Ichim Ioan (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor judeţene)”, arăta DNA.

Potrivit procurorilor, restul plăţilor au fost făcute din bugetul Consiliului Judeţean Constanţa în mod indirect, prin alocări bugetare către 45 de comune, care, la rândul lor, au virat banii în contul aceleiaşi societăţi comerciale (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor comunale).

”Lucrările aparent efectuate, care oricum nu aveau nicio utilitate, au fost evaluate la suma de 2.511.410 lei, iar restul sumei a fost decontată pentru lucrări neefectuate (fictive)”, preciza DNA.

Toate aceste lucruri s-au produs în condiţiile în care societatea administrată de Ioan Ichim nu a predat niciodată beneficiarului produsele care au făcut obiectul procedurii de achiziţie publică organizată de Consiliul Judeţean Constanţa, iar niciuna dintre situaţiile de plată/decont rectificativ, anexată facturilor, nu cuprinde, în condiţiile legii, cantităţile şi preţurile unitare ale serviciilor de cadastru care au fost achiziţionate în baza acordului menţionat mai sus.

La începutul acestei săptămâni, Consiliul Judeţean a decis ca judeţul Constanţa să se constituie parte civilă în acest dosar, cu suma de 11,6 milioane de lei.

La sfârşitul lunii iunie, Curtea de Apel Constanţa l-a condamnat definitiv pe Nicuşor Constantinescu la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu în formă continuată, mărind astfel pedeapsa care fusese aplicată de instanţa de fond, anume de trei ani şi jumătate de închisoare.

Fostul preşedinte al CJ Constanţa a mai primit două condamnări, dar acestea nu sunt definitive. Astfel, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat la şase ani de închisoare pentru abuz în serviciu pentru că a refuzat aprobarea construirii unui parc eolian, iar Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat la 15 ani de închisoare pentru mai multe fapte de abuz în serviciu. De asemenea, Nicuşor Constantinescu este judecat şi în alte dosare, aflate pe rolul instanţelor din Bucureşti şi Constanţa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.