Noi companii și oficiali ruși pe lista neagră a UE

Miniștrii de Externe ai celor 28 de state membre UE au inclus încă 13 persoane și 2 companii din Crimeea pe lista sancțiunilor împotriva Rusiei, transmit Reuters și ITAR-TASS.

Sancțiunile se adaugă celor deja impuse împotriva a 48 de oficiali ruși și ucraineni, cărora UE le-a înghețat activele și le-a interzis intrarea pe teritoriul statelor membre, după anexarea Crimeii la Federația Rusă.

”13 persoane și două companii din Crimeea au fost adăugate pe lista neagră”, a declarat o sursă pentru ITAR-TASS, adăugând că sancțiunile vor intra în vigoare marți.

Aceste măsuri au fost luate în cadrul celei de a doua faze a sancțiunilor adresa Moscovei, care au fost aplicate începând de pe 21 martie, atunci când UE a extins o listă neagră deja existentă și a anunțat suspendarea summitului UE-Rusia, ce ar fi trebuit să aibă loc în iunie.

Această lista cu persoanele și companiile sancționate a mai fost extinsă pe 28 aprilie, iar numele oficialilor respectivi, cărora li se interzice intrarea în țările UE, au fost date publicității pe 29 iulie. Sancțiunile impuse de UE au venit aproape simultan cu cele anunțate de către SUA.

Miniștrii europeni de Externe au avertizat Rusia cu impunerea unui al treilea set de sanctiuni, imediat dupa desfasurarea referendumurilor ilegale pentru independenta din regiunile Donetl si Lugansk. Cel de al doilea set, aflat deja în vigoare presupune înghețarea activelor și interzicerea intrării în statele UE pentru anumiți oficiali ruși și ucraineni.

Faza a treia a sancțiunilor urmează să țintească sectoare importante ale economiei Rusiei, și nu doar persoane și companii. Este vorba de serviciile financiare, energie, inginerie, sectoare high-tech, apărare. Statele europene și SUA au impus asemenea sancțiuni unui număr de state, însă niciodată unui actor global precum Rusia, într-un asemenea caz sancțiunile putând produce daune nu numai economiei statului țintă, ci și statelor care impun asemenea măsuri, din cauza interdependențelor.

”Înțelegem de ce această a treia fază este foarte sensibilă. Nu este deloc ușor. Vreau să repet ca a doua faza a sancțiunilor nu este nici pe departe epuizată”, a spus ministrul de Externe al Lituaniei, țara care asigură președinția rotativă a UE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.