Nouă țări, în pragul recesiunii

A Russian trader looks into computer screens during the session at MICEX stock exchange in Moscow, December 15, 2004. Once Russia's largest listed firm, YUKOS is now worth less than $2 billion, down from a peak of over $40 billion last year and its shares slumped another 12 percent before being suspended from trade by Moscow's MICEX exchange. REUTERS/Alexander Natruskin

Nouă state importante ale lumii sunt în recesiune sau în pragul unei recesiuni, iar temerile cu privire la faptul că încetinirea creșterii economice la nivel mondial ar putea aduce și Statele Unite în aceeași situație sunt din ce în ce mai mari, informează The Washington Post.

Săptămâna trecută, indicele Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 3%, după ce China a raportat cele mai proaste rezultate privind producția industrială din ultimii 17 ani, iar Germania a anunțat că a înregistrat o scădere economică în cel de-al doilea trimestru al acestui an. Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 7% în ultimele trei săptămâni, producând temeri privind o eventuală recesiune în Statele Unite.

The Washington Post notează că multe dintre statele care se află aproape de recesiune sau sunt deja în această situație au în comun dependența față de exporturi. Spre exemplu, China întâmpină probleme din cauza disensiunilor cu Administrația Donald Trump în legătură cu comerțul cu Statele Unite. Între timp, alte state, precum Rusia și Argentina, se confruntă cu diverse probleme interne, ceea ce descurajează investitorii străini.

Este foarte probabil ca Beijingul să ia măsuri pentru stimularea economiei, mai ales în contextul în care China aniversează în octombrie 70 de ani de la fondarea Republicii Populare Chineze. Totodată, mai multe bănci centrale, printre care și Rezerva Federală din Statele Unite, au anunțat reducerea dobânzilor de referință, pentru a stimula creditarea și, implicit, consumul, însă specialiștii susțin că aceste măsuri vor avea un efect limitat.

Deși, spre deosebire de China, Statele Unite nu depind atât de mult de exporturi, neînțelegerile dintre Administrația Trump și Beijing ar putea pune presiune asupra economiei americane. Economia Statelor Unite se bazează foarte mult pe consum, însă creșterea taxelor pentru importurile de produse fabricate în China ar urma să genereze o creștere a prețurilor, fapt care ar duce la o scădere a consumului. Exporturile reprezintă 13% din economia Statelor Unite, în timp ce consumul reprezintă aproximativ 70%.

Cu toate că Statele Unite și China continuă, cel puțin momentan, să înregistreze creștere economică, unele economii importante ale lumii sunt în pragul recesiunii.

Astfel, economia Germaniei a scăzut cu 0,1% în al doilea trimestru al anului, după o creștere sensibilă, de doar 0,4% în primul trimestru. În funcție de rezultatele din al treilea trimestru, Germania ar putea intra în recesiune tehnică și există temeri că țara ar putea intra oficial în recesiune până la finalul anului, pe fondul scăderii producției industriale.

Marea Britanie a înregistrat o creștere economică de doar 0,2% în trimestrul al doilea, după o creștere de 0,5% la începutul anului. Pe lângă problemele cu producția industrială, economia Marii Britanii este afectată și de nesiguranța cauzată de Brexit, specialiștii așteptându-se ca țara să intre în recesiune în cazul în care ieșirea din Uniunea Europeană se va produce fără un Acord cu Blocul comunitar.

Italia, cea de-a treia cea mai mare economie a Zonei Euro, a intrat în recesiune anul trecut, iar rezultatele de anul acesta nu sunt îmbucurătoare, întrucât exporturile către Germania, care au un rol important în economia italiană, sunt afectate de situația economică a Berlinului. Totodată, problemele din politica internă a Italiei afectează și ele economia, iar specialiștii se așteaptă ca această țară să fie în recesiune și la finalul acestui an.

Politicile agresive ale lui Donald Trump și-au pus amprenta și asupra economiei Mexicului, iar economia acestei țări a crescut cu doar 0,1% în trimestrul al doilea. Economia mexicană este afectată și de nivelul scăzut al investițiilor străine, în contextul temerilor referitoare la posibile naționalizări.
Brazilia, cea mai mare economie din America de Sud, a înregistrat o scădere de 0,2% în primul trimestru, iar datele privitoare la cel de-al doilea trimestru, care vor fi publicate la finalul acestei luni, vor arăta, cel mai probabil, o continuare a scăderii economice, pe fondul unei scăderi a exporturilor.

Argentina se află într-o criză economică, fiind deja în recesiune. Săptămâna trecută, indicele Bursei de la Buenos Aires a scăzut cu 50%, una dintre cele mai mari scăderi din 1950 până în prezent. Argentina se confruntă și cu o creștere foarte rapidă a inflației, iar investitorii se tem că țara nu va putea să își plătească datoriile, în condițiile în care moneda națională se depreciază puternic față de dolarul american.

Autoritățile din Singapore au raportat o scădere de 3,3% în cel de-al doilea trimestru al anului, ca urmare a neînțegerilor dintre Washington și Beijing. Coreea de Sud a reușit să evite la limită recesiunea, dar specialiștii nu se așteaptă ca situația să rămână la fel, în condițiile în care exporturile de produse electronice au scăzut cu 20% în ultima perioadă.

Un institut economic din Rusia a avertizat că țara ar putea intra în recesiune după ce a înregistrat o creștere de doar 0,7% în prima jumătate a anului. Rusia se confruntă cu diverse probleme de ordin economic din 2014, din cauza prețului redus al petrolului, dar și ca urmare a sancțiunilor impuse de statele occidentale pe fondul acțiunilor militare ale Moscovei în Crimeea.

Cu toate că economia Statelor Unite este bazată în principal pe consum, având, deci, o oarecare protecție față de crizele internaționale, problemele din alte țări îi determină pe investitori să achiziționeze obligațiuni de stat, fapt care duce la o inversare a curbei randamentului, ceea ce reprezintă un indicator al unei recesiuni în așteptare.
Andrei Vacaru, andrei.vacaru@mediafax.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

3 Comentarii

  1. Bai,usa,rusia,italia,etc,etc, cumpărați dela psd-rominica programul de guvernare. Va scoate din orice raha-t.

  2. Nici o grija, nici o criza nu se va atinge de mandra Romanie!
    Tineti minte Anul 2008 si apoi 2009, pana spre sfarsit?
    FIX la fel ne „asigurau” fostul premier C. P. Taricenau si fostul Presedinte Basescu!
    „Nici o grija”, nici o criza!
    Ce-a urmat?
    Imprumut de 20 Miliarde Euro de la FMI, pentru ca NU mai aveau BANI pentru salarii si pensii, iar Dobanda la Imprumuturile Romaniei depasise orice Limita suportabila pentru Statul Roman!
    Cam asa o sa auzim acum: iese maine poimaine mandra Veorica analafbeta si mai mandrul habarnsit de top Orlando discoteca, ei vor „garanta” chiar ca e bineeeeee, e ffff bineee, duduie economia Romaniei!
    Pariem??!!!

  3. Sa vina mai repede usr-ul la putere si in sfârșit vom trai ghine. Mai așteaptă oleaca Lili.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.