Noul ministru al Apelor și Pădurilor  nu are o soluție pentru criza lemnelor de foc

Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, nu are o soluție pentru a rezolva criza lemnelor de foc și s-a ferit să dea un răspuns clar legat de modificarea Codului Silvic, după o întâlnire avută sâmbătă la Bistrița cu reprezentanții forestierilor.

Aflat la Bistrița, unde a avut loc o întâlnire regională cu reprezentanții din zona forestieră din 12 județe, ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș a refuzat să dea un răspuns clar legat de solicitarea Asociației Forestierilor din România care cerea modificarea Codului Silvic.

”Toate problemele, care sunt probleme cu adevărat ale cetățenilor din România, rămân prioritate pentru modul în care Ministerul Apelor și Pădurilor le va aborda ca politici publice, ca strategii și decizii”, a răspuns jurnaliștilor ministrul Ioan Deneș, întrebat despre criza lemnului de foc.

Ministrul a refuzat să dea un răspuns clar și în ceea ce privește modificarea codului silvic cerut de Asociația Forestierilor din România: ”Astăzi a fost o primă întâlnire dintr-o serie de întâlniri pe care le-am creionat la nivelul ministerului, împreună cu consilierii ministrului. (…) La întâlnire am invitat oameni care au domeniu de activitate în cele cinci paliere de activitate din zona forestieră respectiv propietari de păduri, administratorii fondului forestier și șefi de ocoale, operatori economici din expoatare și din prelucrare, precum și producători de mobilă. Eu la aceste dezbateri nu am pornit cu idei și cu probleme apriorice cu care eu am venit la minister. Eu aflu aceste probleme, ei vin și propun soluții. (…) Undeva la începutul lunii aprilie, începutul lunii mai se vor finaliza aceste dezbateri cu problemele identificate, cu soluții propuse”.

La sfârşitul anului trecut, proprietarii şi administratorii de păduri, producătorii de mobilă, organizaţiile de mediu şi asociaţiile forestierilor au atras atenţia, într-un comunicat comun, asupra faptului că lemnul de foc are preţuri excesiv de mari, iar industria mobilei a intrat într-un declin accentuat.

”Vorbim despre al doilea an consecutiv în care, pe fondul unui blocaj legislativ, lipsa resursei lemnoase generează o creştere a preţului pentru lemnul de foc necesar populaţiei în sezonul rece, iar industria mobilei a intrat într-un declin accentuat, fiind practic pusă pe jar. Sectorul forestier este afectat de o gravă criză de resursă lemnoasă, astfel încât lemnul de foc a ajuns la preţuri prohibitive pentru populaţia din mediul rural (aproximativ 500-600 lei/mc). Mai mult decât atât, pentru prima dată din 2009-2010, exporturile industriei mobilei din România au intrat pe o pantă descendentă în 2017, afectate fiind de lipsa resursei, de preţurile mai mari ale resursei faţă de preţurile existenţe în Europa şi de criza forţei de muncă”, se arăta în comunicat.

Potrivit liderilor din acest domeniu, exporturile industriei de mobilă au scăzut pe toate cele trei destinaţii majore din piaţa europeană: Germania (-3%), Italia (-10%), Franţa (-3%). Concomitent, importurile de buştean de răşinoase – care au contrabalansat criza de resursă în anul 2016 – s-au redus foarte mult în 2017, ca urmare a intrării în vigoare a interdicţiei complete de export de buştean din Ucraina.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

11 Comentarii

  1. dar ministrul mediului are solutii pentru problema ambalajelor (in special pet-uri), min. transporturilor pentru autostrazi? adevarul ca nu aveti solutii la nimic. luati si cititi biblia voastra, programul de guvernare, acolo gasiti totul.

  2. La acest minister nu au existat niciodata ministri competenti ,constienti si de buna credinta ! Numirile se fac exclusiv politic .Rolul ministrului este de a supraveghea colectarea spagilor pt partid si sefii sai ,spagi de la fiecare ocol silvic din tara ,spagi de la jefuitorii si distrugtorii padurilor .In acest moment jaful continuua nestingherit . Pana si lemnul d foc este carat in afara tarii .Carat ,furat si nu exportat barem in beneficiul bugetului statului ! Printre jefuitorii fruntasi il avem pe prietenul lui Johannis ,talharul austriac cu Holzindustrie . Muntii nostrii deja sant dezgoliti aproape 80 la suta ! Degeaba se canta ,,Desteapta-te romane ” ,romanii in majoritatea lor sant plecati ,cei ramasi sant bolnavi de neputinta si lehamite. Ar trebui un alt imn ,,Destepta-te cumane ,desteapta-te tzigane ,manca-tz-as ” !

  3. Sa ne anuntati cand va aparea cu 1 Solutie vreunul dintre Ministrii Vasilicai!!!
    Facem bal mare!!
    Pariez ca in 6 luni nu cred ca va fi cazul…

  4. Altul pe care il doare in bască de Romania,ăsta la fel ca restul ministrilor,nu se duc nici la buda fara voia lui Dragnea.Și apropo de lemnele de foc,l-as invita pe tov ministru in zona rurala ,unde supravietuiesc mai bine de jumatate dintre romani și sa le spuna de unde pot cumpara lemne de foc !

  5. Domnul ministru recunoste ca nu are nici-o idee, doar a fost numit politic, nu trebuie sa se priceapa, ca nu e de specialitate. Ce cauta in aceasta functie?

  6. Daca ar aplica legile si ar confisca lemnul taiat nelegal trebuie doar sa-l redirectioneze catre lemn de foc rezolvand problema!

  7. Exista o singura solutie .In regim de urgenta sa se infiinteze distributii de gaze in zonele rurale.
    Ca padurile le-am dat strainilor.
    Daca nu ne grabim, am putea sa ajungem sa parafrazam bancurile cu sovieticii: ei „ ne-au cerut padurile,noi le-am dat si gazul „

  8. Bine că are soluții pentru continuarea jafului din păduri pentru a satisface foamea austriecilor … , romănii să moară de frig … , din simplul motiv că s-au născut romăni …

  9. pi la noi prin vaslui se auzi o treaba, cica s-a inventat o chestie care vini pi sarma: electricitati, sau asa ceva. io zic ca o delegatie pesede sa se documenteze 666 zile prin elvetia si danemarca ca sa se dumireasca cum vine chestiunea.

  10. In afara de situatia padurilor, ar mai fi ceva… Din nordul Bucurestiului pana la Snagov-Gruiu, exista o mare de apa termala, in subsol !!! Se stie de ea dinainte de ’89 : erau blocuri in Otopeni incalzite cu apa termala ! In prezent exista un Complex cu apa termala la Balotesti, ridicat cu fonduri private !!! In rest, nimeni, Statul in special, n-a facut nimic pentru folosirea acestei resurse, aproape inepuizabila, foarte ieftina si, absolut nepoluanta !!! Asta, in conditiile in care, padurile Snagov si Gruiu „chelesc” in fiecare sezon… Care stat din Europa ar sta pe asemenea comoara, fara a investi nimic, pentru a toca padurile ???

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.