Nu rataţi!

Un spectacol fascinant de Felix Alexa

“Însemnările unui nebun” de Nikolai Vasilievici Gogol

„Însemnările unui nebun” este un spectacol unic, în care umorul şi drama se întrepătrund pe măsură ce nebunia, creatoare de lumi paralele, acaparează mintea personajului principal, măcinat de tristeţe şi frustrări.

Când singurătatea şi lipsa de perspective ajung să ne chinuie, unica posibilitate de evadare din realitatea ostilă rămâne imaginaţia. Astfel putem construi un nou univers, în care totul este posibil, iar graniţa dintre lumea reală şi cea plăsmuită devine fragilă, aproape insesizabilă.

„Mă bucur foarte tare că am reuşit ca aici, la ArCuB, să adun laolaltă, într-un proiect pe care l-am gândit ca fiind o îmbinare între teatru şi muzică, un muzician extraordinar, violonistul şi compozitorul Alexander Bălănescu şi un mare actor, Marius Manole, care ne surprinde cu fiecare rol. Aventura noastră în lumea fascinantă a nebuniei gogoliene a fost o şansă de a evada din banalitatea şi vulgaritatea lumii înconjurătoare. Sper să fie la fel şi pentru publicul pe care îl aşteptăm cu drag la spectacol”, mărturiseşte regizorul Felix Alexa.

Muzica: Alexander Bălănescu. Scenografia: Diana Ruxandra Ion.

Cu: Marius Manole şi Alexander Bălănescu.

Avanpremiera spectacolului va avea loc la ArCuB, în data de 1 februarie, ora 20.00, şi va fi urmată de alte 5 reprezentaţii în 2, 3, 7, 8 şi 14 februarie, de la ora 20.00.

“Hangiţa”, de Carlo Goldoni, în regia lui Tino Geirun

Anda Caropol, Constantin Cotimanis şi Anca Bejenaru în Hangiţa

O hangiţă frumoasă (Mirandolina), un marchiz sărac (dar mându), un conte bogat (care împarte cadouri) şi un cavaler misogin (care declară că nu se va lăsa prins în mrejele vreunei femei)!

Fără îndoială, este vorba despre o comedie italiană a secolului al XVIII-lea. Deşi este curtată de contele D’Albafiorita şi de marchizul di Forlipopoli, atenţia Mirandolinei este atrasă de cavalerul di Ripafratta. Dar, cu siguranţă, dragostea şi viclenia femeilor nu s-au schimbat în ultimele două secole, drept urmare pare aproape imposibil să nu apreciem această piesă atemporală, privind-o pur şi simplu ca pe o comedie de situaţie şi de caracter.

Despre “Hangiţa”, Carlo Goldoni scria în “Memorii”: „Fără a o citi, n-ai crede că planurile, demersurile şi triumful Mirandolinei pot izbândi într-un răstimp de douăzeci şi patru de ore. Am fost poate linguşit în Italia, dar toţi m-au încredinţat că nu scrisesem până atunci nimic mai firesc şi mai bine condus şi că acţiunea piesei e completă şi susţinută în chip desăvârşit”.

Din distribuţie: Crenguţa Hariton, Constantin Cotimanis, Alexandru Jitea, Anca Bejenaru, Anda Caropol, Gabriel Răuţă, Adrian Văncică.

Spectacolul poate fi vizionat la Teatrul “Nottara” joi, 31 ianuarie, la Sala “Horia Lovinescu”, de la ora 19.00.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.