
Anul acesta avem de-a face cu o nouă inovație: pentru milioane de preşcolari, elevi de clasă pregătitoare, primară, generală şi liceeni școala începe de două ori! Și pe 12 și pe 15 septembrie.
Cu peste 65 de modificări ale legii și 22 de miniștri post-decembriști ai Educației, problemele învățământului românesc sunt foarte departe de a fi rezolvate. Fiecare ministru a simțit nevoia să modifice câte ceva. Întregul domeniu este bulversat.
Clasele IV, XI și XII vor primi manuale undeva după 1 octombrie. Sute de mii de elevi le vor primi ferfeniță. Deși rata de abandon școlar este o mare problemă, ministerul Educației nu a fost în stare să rezolve problema decontării navetei, abia acum ordonanța cerută de profesori, elevi și părinți fiind în dezbatere publică. Nimeni nu știe precis dacă și când se va rezolva această chestiune.
Principalele probleme ale învățământului preuniversitar pot fi enumerate de orice elev: lipsa de transparență; lipsa de consultare în luarea deciziilor; încălcarea legislației în vigoare (abuzuri); curriculum și metode de predare-învățare învechite; lipsa de finanțare corespunzătoare (și în mărime absolută și ca mod de alocare a finanțării). Cât despre masa caldă promisă copiilor, mai bine nu ar fi fost adusă în discuție dacă tot nu are nimeni de gând să se preocupe de servirea ei. Și sunt doar câteva. Se adaugă cele perene: școli fără autorizații, catedre fără profesori mai ales în mediul rural, școli-șantier, mobilă veche, podele rupte şi toalete insalubre. Începe deci școala gratuită care golește buzunarele părinților în fiecare an.
Dintre sutele care ne vin în minte referitoare la Educație, calitatea ei și a conducătorului acestui domeniu, am ales astăzi NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI concrete pentru actualul ministru, Mircea Dumitru. Ele pot fi vizualizate pe site-ul nostru, la postul B1 TV și ascultate la Radio Gold FM.
Vă invităm să folosiți formularul de comentarii de mai jos și să completați și voi lista întrebărilor. Puteți oferi chiar detalii concrete despre școala la care învață copilul vostru.
Vă reamintim că cititorii noștri pot adresa întrebări autorităţilor, oricare ar fi acestea: prin mail la redactia@cotidianul.ro. Sau filmaţi-vă adresând întrebarea şi transmiteţi redacţiei înregistrarea video. Sau veniţi la redacţie şi vă înregistrăm noi.
Fii primul care comentează
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.