Numărul pensionarilor speciali crește de la o lună la alta

Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în august 2024, de 11.794 persoane, în creştere cu 98 de persoane comparativ cu luna anterioară, cei mai mulţi (5.664) fiind beneficiari ai Legii 303/2022 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

În cazul beneficiarilor Legii 303/2002 s-a înregistrat şi cea mai mare pensie medie de serviciu, de 25.184 lei, din care 22.068 lei cota suportată din bugetul de stat, iar 6.870 de lei din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Potrivit CNPP, de Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României au beneficiat, în luna august, 823 persoane. Pensia medie era de 6.651 de lei, din care 3.147 de lei suportaţi de la bugetul de stat.

În ceea ce priveşte beneficiarii Legii 215/2015 pentru modificarea şi completarea Legii 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, numărul acestora era de 899 de persoane, pensia medie ridicându-se la 5.771 de lei (3.289 de lei de la bugetul de stat).

Conform Casei Naţionale de Pensii Publice, de Legea 83/2015 pentru completarea Legii 223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România beneficiau 1.392 de pensionari, iar pensia medie se ridica la 12.937 de lei, din care 8.291 lei suportaţi din bugetul de stat.

Pensii de serviciu pentru beneficiari de la Curtea de Conturi s-au acordat unui număr de 689 de persoane, media fiind de 9.949 de lei, din care 3.167 lei cota suportată din bugetul de stat.

De asemenea, de Legea 130/2015 pentru completarea Legii 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor beneficiau 2.327 de pensionari, pensia medie fiind de 6.566 de lei, din care 3.703 de lei suportaţi din bugetul de stat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

10 Comentarii

  1. „cea mai mare pensie medie de serviciu, de 25.184 lei, din care 22.068 lei cota suportată din bugetul de stat, iar 6.870 de lei din bugetul asigurărilor sociale de stat.”
    Asta da echitate!!!
    Deci omu’ a cotizat ptr 6870 iar statul ii mai da 22.068. Adica aprox 75% sunt bani NEMUNCITI. Dar atunci ce sunt? MITA de stat?!
    Si sigur nu ptr 40 de ani de munca se dau pensiile speciale.
    Criticii pensiilor poolimii ce zic de ACESTE pensii? Nimic de pensiile astea, ei doar cu pensiile celor care muncesc ca fraierii au probleme.
    Nu stiu daca ati observat, dar nimeni din conducere sttaului sau asa zisii tehnocrati care-i sustin nu spun niciodata nimic de aceste pensii nesimtite!

  2. @X-Oamenii aia si-au sacrificat sacrificiile,au muncit 38 de ore pe zi, au ridicat RO pe cele mai inalte culmi ale stiintei,tehnicii,sportului,religiei…Deci merita si cate un bust de caciula,invidiosule.

  3. Vedeți acum motivul pentru care zabauca de la munca nu accepta nicio modificare a ordonanței fabricate, ultima! Sunt introduse în ordonanța pensiilor pe contributivitate deși, aceste pensii nesimțite golesc bugetul statului și după ceva timp, toți banii din casele de pensii vor fi direcționați doar spre ei și pensionarilor contribuabili, li se vor aloca ajutoare din bugetul statului și din fonduri europene, la mila oricui.
    Pentru că tot aud exprimarea verbală enervanta: Autoritățile Statului, ce înțeleg aiuriții din televiziuni că înseamnă cuvântul Autoritate cu toate abrevierile? Fara DEX, înțeleg: autoritar, în România fara autoritate, Autorități; autor, cineva care scrie pe drept de autor, în România totul se plagiază, și, Ritar; cinism, bătaie de joc, înșelătorie, escrocherii, mai pe înțelesul tuturor, în practica românească, cuvântul autorități cu toate abrevierile, înseamnă infractor cu foloase necuvenite prin abuz de funcție și abuz de putere! Mărinimia distruge omenia din Romania!

  4. Și-au făcut pensii așa cum au vrut. Bravo lor! Dacă vor pot să-și împartă și țara. Câte un județ la fiecare. Cu asemenea politicieni la ce să te aștepți?

  5. Cat timp va veti mai lauda inutilitatea voastra pentru statul roman si pentru voi insiva ? V-a spus-o si reclama aceea: „Astia sunteti, atata puteti” !

  6. Inainte ca guwernerul sa fi calculat in minus pensiile contributive, ar fi trebuit sa calculeze, pe principiul contributivitatii, toate pensiile speciale.

    In urma recalcularii pensiilor, zeci de mii de pensionari s-au trezit cu pensiile mai mici cu vreo 25%.
    guwernerul spune ca nu vor scadea fata de cuantumul din august 2024.
    Asa e.
    Insa, guwernerul, nu spune faptul ca acesti pensionari, cu pensiile reduse prin recalculari, vor avea pensiile inghetate timp de cativa ani(3-5 ani, cel putin) la nivelul din august 2024.
    Pensiile speciale au fost dublate anul trecut si majorate cu 35% anul acesta.
    Deci, guwernerul acesta este un Robin Hood pe invers: fura de la saraci si da la bogati.
    Cu alte cuvinte…:

    PSD = PNL = USR = Aceeasi mizerie.
    IohaniSS+Ciuca+Ciolacu = Basescu+Boc

  7. „Numărul pensionarilor speciali crește de la o lună la alta”
    Asta a si fost planul. In 2014 erau 4.7 mil. de pensionari contributori, ceilalti nu pot fi numiti pensionari. In 2024 sunt 4 mil. contributori. De aici si planul de a ignora legea 127, cu tinta reducerea naturala a nr de pensionari. La speciali nu s-a uitat nimic, dimpotriva. De unde si marea apetenta pentru exit la pensie la 48 de ani. De departe, dar si de aproape seamana cu mita. Sa nu uitam cine sunt principalii beneficiari si miile de procese inchise prin prescriere sau invocate diverse si neconvingatoare erori de procedura.

  8. Citiți și vă cruciți ce zice domnul autor: “…..cea mai mare pensie a fost de 25.184 lei, din care 22.184 lei din …și 6.870 lei din…”. Minune mare!: carevasăzică ,după autor, 22.068+6.870=25.184, iar nu 22,068+6870=28.938, conform aritmeticii elementare. Mai mult respect pentru cititor, vă rog!

  9. Corectură: a se citi “22068 din care” în loc de 22184. Iertare!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.