O afecțiune a lumii moderne face tot mai multe victime

5% din populația lumii suferă de o afecțiune care face tot mai multe victime. Tulburarea bipolară este genetică și se manifestă la vârste fragede, în general după ce se depășește adolescența. Ca simptome, se observă trecerile bruște de la depresie la exaltare și invers. Secretul vindecării îl reprezintă tratamentul medicamentos și o viață echilibrată.

Pentru pacienți, cel mai greu este să accepte diagnosticul și să se țină de tratament. „Aveam impresia că toată lumea are ceva cu mine, că nu vor să mă lase să trăiesc, vor să‑mi facă rău. Le spuneam că nu eu sunt nebună, ci ei, toți ceilalți care îmi spun că nu sunt în regulă. Cu greu m-am lăsat convinsă să merg la un psihiatru și la psiholog, să accept diagnosticul. Poți trăi cu boala asta dacă urmezi tratamentul și ești sfătuit de cine trebuie ce să faci“, spune Alice, o fată de 24 de ani, diagnosticată cu tulburare bipolară la 18 ani. „Am moștenit boala de la mama mea. Și îmi amintesc de crizele ei, acum plângea, acum râdea. Acum se juca cu noi în parc, acum era în pat, unde zăcea zile întregi și nu se mișca, nu mânca, nu vedea lumina soarelui. Pentru noi, copii fiind, era groaznic, un coșmar. Și a trebuit să ne descurcăm singuri. Eu nu vreau ca și copiii mei să treacă prin ce am trecut eu, să fie martorii decăderii mamei lor, care nu se ridică din pat zile întregi“, povestește Alice.

Vindecare cu un stil de viață strict

Boala nu își alege pacienții, însă are tratament. Viaţa celor care suferă de această afecţiune este un drum cu „urcuşuri“ şi „coborâşuri“. Trec rapid de la depresie profundă la exaltare. Şi se raportează diferit la realitate. „Te naști cu un punct fragil. Nu știi de el, dar este acolo. El devine vulnerabil atunci când începi să dai nas în nas cu greutățile vieții. Și atunci se produce ruptura, fractura. Tot creierul începe să ia foc, brusc, iar pacientul zace, simțindu-se istovit. Grav este că pot apărea tentații de suicid“, spune Cristiana Popa, medic psiholog. Terapia tulburărilor bipolare constă în tratament medicamentos, care trebuie ținut cu strictețe toată viața, grupuri de psihoeducație, de obicei de câte trei luni, ședințe de psihoterapie și un stil de viață sănătos.

„Practicarea sportului, aceleași ore de culcare și trezire, lipsa alcoolului și un grup restrâns de persoane cu care se intră în contact, acesta se poate numi un stil de viață sănătos pentru un bolnav cu tulburare bipolară“, spune medicul psiholog.

Apare intenția de sinucidere

Medici psihiatri spun că o persoană care suferă de tulburări bipolare are aproximativ aceleași simptome ca persoanele care suferă de depresie. „Au aceleași probleme legate de lipsa de energie, de foame, de somn“, spune Eva Manole, medic psihiatru. Ea susține că semnele de depresie includ sentimente de tristețe sau lipsite de speranță pentru perioade lungi, însingurare, interes scăzut pentru activitățile care odinioară le făceau plăcere, schimbări semnificative în apetit, lipsă de energie, vorbire lentă, probleme de concentrare și preocupări legate de moarte.

Simptome

Tulburările de somn la cei care suferă de tulburări bipolare sunt de două feluri: fie nu pot dormi din cauza entuziasmului necontrolat, fie zac în pat și dorm, pentru că se simt de-a dreptul extenuați. Un alt semn al acestui tip de tulburare mentală este entuziasmul nejustificat manifestat. „De asemenea, pacientul nu se poate concentra, tot timpul este distras. Apoi, de la această stare de entuziasm nejustificat sare la o stare în care devine iritat foarte ușor. Vorbitul și gânditul la viteză maximă ar putea fi de asemenea un semnal de alarmă pentru cei din jur. Fumatul și alcoolul în exces sunt alte simptome ale acestei boli“, conchide medicul psihiatru.

Angelina Jolie este una dintre vedetele de la Hollywood care au suferit în tinerețe de tulburări mentale. „Este acel foc în fiecare dintre noi și, deseori, când ești tânăr, în diferite momente ale vieții tale, crezi că este ceva greșit în asta, că e un lucru rău.“ Printre personalitățile care au suferit de tulburări bipolare se numără prim-ministrul britanic Winston Churchill, compozitorul Piotr Ilici Ceaikovski, poetul Charles Baudelaire și scriitorul Edgar Allan Poe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.