O Biblie ebraică, achiziționată pentru 38,1 mil.$

Cea mai veche Biblie ebraică (completă) a fost cumpărată de la Sotheby’s New York pentru 38,1 milioane de dolari (30,6 milioane de lire sterline). Volumul devine astfel cel mai valoros manuscris vândut la licitație.

Se crede că acest Codex Sassoon a fost scris cu aproximativ 1.100 de ani în urmă.

Este cel mai vechi „exemplar supraviețuitor“ al unui singur manuscris care conține toate cele 24 de cărți ale Bibliei ebraice și care are semne de punctuație, vocale și accente.

Codex Sassoon a fost cumpărat de avocatul american și fostul ambasador Alfred Moses pentru Muzeul ANU al Poporului Evreu din Tel Aviv, Israel.

„Biblia ebraică este cea mai influentă din istorie și constituie piatra de temelie a civilizației occidentale”, a spus Moses într-un comunicat.

„Mă bucur să știu că aparține poporului evreu. A fost misiunea mea, realizând semnificația istorică a Codex Sassoon, să văd că va ajunge într-un loc cu acces global pentru toți oamenii.”

Oferta câștigătoare a depășit cei 30,8 milioane de dolari plătiți de cofondatorul Microsoft Bill Gates în 1994 pentru Codex Leicester, caietul științific al lui Leonardo da Vinci.

Codex Sassoon poartă numele unui proprietar anterior, David Solomon Sassoon, care l-a achiziționat în 1929.

Textul Bibliei ebraice – ale cărei 24 de cărți alcătuiesc ceea ce creștinii numesc Vechiul Testament – ​​a rămas în flux până la începutul Evului Mediu, când cercetătorii evrei cunoscuți sub numele de masoreți au început să creeze un corp de note care l-au standardizat.

Codexul de la Alep, care a fost „asamblat“ în jurul anului 930, este considerat cel mai autoritar text masoretic. Din cauza unui incendiu care a avut loc în 1947 în orașul sirian Alep, au mai rămas doar 295 din cele 487 de pagini originale.

Bibliei Codex Sassoon, despre care datarea cu carbon arată că a fost creat în jurul anului 900, îi lipsesc doar 12 pagini, potrivit Sotheby’s.

Serii de adnotări și inscripții arată că manuscrisul a fost vândut de un bărbat pe nume Khalaf ben Abraham lui Isaac ben Ezekiel al-Attar, care mai târziu a transferat proprietatea celor doi fii ai săi, Ezechiel și Maimon.

În secolul al XIII-lea, codexul a ajuns la sinagoga din Makisin, în nord-estul Siriei.

După ce orașul a fost distrus, manuscrisul a fost încredințat pentru păstrare lui Salama ibn Abi al-Fakhr. Apoi a dispărut în istorie timp de 500 de ani.

Cel mai recent proprietar al Codex Sassoon a fost investitorul elvețian Jacqui Safra, care l-a cumpărat pentru 2 milioane de lire sterline (2,5 milioane de dolari) la licitația din Londra în 1989.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

9 Comentarii

  1. copie a copiei a copiei… adevaratele scrieri sunt ingropate sub vaticanul diavolului….

  2. Fiecare are adevarul lui.Cei puternici au un adevar mai adevarat.Nu tot ce e scris e si adevarat , atunci ca si acum.

  3. CUM SE FALSIFICĂ ISTORIA : IUDAIZAREA – PIATRA DE TEMELIE A CIVILIZATIEI OCCIDENTALE !
    „FIECARE PASĂRE PRE LIMBA EI PIERE”- ADICA EVREII SE DEMASCĂ SINGURI  PRIN FAPTUL CA RECUNOSC CA OPERA DE APOSTAZIE, DE IUDAIZARE ȘI INDOBITOCIRE A OCCIDENTULUI LE APARTINE PE DEPLIN, PENTRU CA AU SUBMINAT SECOLE DE-A RÂNDUL ADEVĂRATA TEMELIE A CIVILIZATIEI EUROPENE : CREȘTINISMUL,CULTURA GREACĂ ȘI DREPTUL ROMAN !

  4. Și la ce folosește dacă statul evreu ucide ființe nevinovate în Palestina…

  5. Se stie ca industria falsurilor ‘sfinte”a atins apogeul in zona respectiva Israel-Palestina
    Manuscrisele de la Marea Moarta s-au dovedit falsuri,nu ramane decat ca timpul sa demonstreze ca si aceasta ‘Biblie”e un fals, plus spalarea de bani, pretul exagerat care arata ca nu au limite
    PS This article is more than 3 years old
    ‘Dead Sea Scrolls fragments’ at Museum of the Bible are all fakes, study says”(2020 media)

  6. Cand oare … noi romanii (urmasii geto-dacilor) … vom descoperi cartulia exilatului tomitan (8-17 AD), cel care „a învăţat să vorbeasca limba getică”, devenind mai apoi „aproape un poet get” ?

    „Ah! Mi-e ruşine: am scris o cărţulie în limba getică,
    în care cuvintele barbare au fost aşezate după ritmul versurilor noastre.
    Le-au plăcut – felicită-mă – şi am început să am
    faima de poet printre neomenoşii geţi barbari.” (Ovidiu, Scrisori din Pont, IV,13,17-23).

    Cartulie care ar putea fi cea mai influentă din istoria ACESTUI TARAM și ar constitui piatra de temelie a civilizației NOASTRE occidentale de tip ROMANEASCA.

  7. Cand oare … noi romanii (urmasii geto-dacilor) … vom descoperi cartulia exilatului tomitan (8-17 AD), cel care „a învăţat să vorbeasca limba getică”, devenind mai apoi „aproape un poet get” ?

    „Ah! Mi-e ruşine: am scris o cărţulie în limba getică,
    în care cuvintele barbare au fost aşezate după ritmul versurilor noastre.
    Le-au plăcut – felicită-mă – şi am început să am
    faima de poet printre neomenoşii geţi barbari.” (Ovidiu, Scrisori din Pont, IV,13,17-23).

    Cartulie care ar putea fi cea mai influentă din istoria ACESTUI TARAM și ar constitui piatra de temelie a civilizației NOASTRE occidentale de tip ROMANEASCA.

    DEH … fiecare civilizatie … cu propria sa cartulie .

  8. Cum sa nu fie ” piatra de temelia a civilizatiei Occidentale”, daca acolo scrie ca evreii sint unicul popor ales lui Dumnazeu si restul trebuie sa ne injenunchiam in fata lor?

  9. Sionismul a ucis milioane de evrei și non evrei și a făcut.o și în pandemie.Cui trebuie aceasta biblie când nimeni nu a invatat nimic din ea și fac direct contrariu.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.