O centrală care se construiește pas cu pas, adică încet

Lucrările de construcție la centrala electrică de 1,5 miliarde de lei de la Iernut vor fi finalizate în luna iunie 2021, deși termenul inițial era de februarie 2020, conform unei estimări făcută de compania de stat Romgaz, beneficiara unității.

“În domeniul energiei electrice din cadrul companiei, anul 2020 este un an de tranziție de la centrala veche la centrala nouă. S-a decalat data de punere în funcțiune a centralei noi și se estimează începerea producției cu centrala nouă în luna iunie a anului 2021”, se arată în propunerea de modificae a bugetului Romgaz, care urmează să fie supusă aprobării acționarilor. Este o nouă amânare după ce termenul a fost împins spre jumătatea acestui an și a apoi a fost stabilită luna decembrie. Investiția derulată de către compania de stat Romgaz la Iernut este extrem de importantă pentru sistemul energetic național, fiind prima de acest fel făcută de către autorități în ultimii ani în condițiile în care foarte multe capacități de producere a curentului sunt ieșite din uz sau au o durată de viață cu mult peste cea stabilită. ”Pe parcursul derulării lucrărilor de execuție a investiției Ciclu combinat cu turbine pe gaz de la Iernut, din motive imprevizibile, a fost necesară realizarea unor lucrări suplimentare (pentru îmbunătățirea terenului de fundare prin realizarea a 907 piloți forați; devieri/anulări rețele subterane de conducte și cabluri; pentru reparații la circuitul hidrotehnic aferent SPEE Iernut etc.) ce au generat impact în durate de realizare a investiției, fiind situate pe drumul critic al graficului de execuție. De asemenea, modificările legislative (OUG 114/2018, Instrucțiunea ANAP nr. 2/2018, Instrucțiunea ANAP nr. 1/2019) au avut impact semnificativ asupra ritmului de execuție a lucrărilor pe parcursul anului 2019”, se spune într-un document semnat de Daniela Nicolescu, secretar de stat în Ministerul Economiei.

Cabinetul Orban a fost obligat să modifice legislația în vigoare pentru ca investiția să nu piardă finanțarea nerambursabilă de peste 320 milioane lei acordată pentru proiect din banii încasați de România din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) alocate gratuit de către Uniunea Europeană, în baza normelor comunitare. Romgaz a avertizat din 2018 că nefinalizarea și nepunerea în funcțiune până la jumătatea anului 2020 a centralei de 430 MW de la Iernut ar avea drept consecință pierderea finanțării nerambursabile acordate pentru proiect din banii încasați de România din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) alocate gratuit de către Uniunea Europeană, în baza legislației comunitare. Romgaz chiar s-a gândit să acționeze în instanță consorțiul de firme care execută lucrările – Duro Felguera din Spania și Romelectro din România, acțiune abandonată ulterior.

În urmă cu câteva zile Adrin Volinitu, șeful Romgaz, a admis că lucrările la centrală vor întârzia. “Nu, nu va fi gata, din cauza problemelor pe care le au contractorii. Noi am ajutat cât am putut, dar mai mult nu putem face. Din 600 de oameni care ar trebui să fie pe șantier, acum sunt cam 200”, a spus directorul general al companiei, Adrian Volintiru, răspunzând unei întrebări venite din partea jurnaliștilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4577 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Nu vad comentarii negative, deci e in regula. M5 s-a finalizat dupa 9 ani desi avea termen 3… In Rromania lucrarile publice au sef de santier din Ardeal….

  2. Finantarea si cofinantarea. Cand iei banii de investitii si ii arunci aiurea pentru asfaltari peste noroi, parcuri prin padure…. e clar.
    Astia vorbesc acum ca o sa pierdem 3 miliarde.Gresit. Pentru 80 miliarde iti trebuiesc vreo 8 miliarde pentru cofinantare.
    O sa primim subventia pentru agricultura si praful de pe toba.
    Mintea romanului.
    Venezuela scrie pe noi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.