O companie din Canada, acuzată de evaziune, a pus mâna pe încă o bucată din aurul din Apuseni

Canadienii de la Eldorado Gold, care sapă după aur și argint în mai multe perimetre miniere din Patrulaterul Aurifer din Munții Apuseni, inclusiv la Certej, au anunțat că își vor extinde activitatea în România, după ce a primit, luna aceasta, licența de explorare de la Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) pentru perimetrul minier Troița-Pițiguș, aflat în zona de sud a Munților Apuseni, la circa şase kilometri de proiectul Certej.

„Zona Troiţa-Piţiguş pentru care s-a obţinut licenţa este adiacentă celorlalte perimetre pentru care compania deţine licenţe, majorând poziţia în teritoriu a Eldorado la 46 de kilometri pătraţi”, susțin canadienii.

Potrivit companiei, ANRM a acordat în luna august licență de exploatare pentru perimetrul Bolcana societății European Goldfields Deva SRL, deținută în proporție de 100% de Eldorado. Licența s-a acordat pe o perioadă de cinci ani și poate fi reînnoită pentru încă trei.

Conform Minning Watch, în ultimii ani, Eldorado Gold aproape că și-a dublat suprafața deținută în zonă, numărul perimetrelor concesionate crescând la cinci: Certej, Săliște Hondol, Băița Crăciunești, Certej Nord și Troița Pițigus.

“Deși aceste concesiuni sunt prezentate drept proiecte distincte de către Eldorado Gold, harta realizată de Mining Watch România (http://miningwatch.ro/harti/certej.html) arată că acestea se constituie ca un tot unitar.

Spre exemplu, amploarea proiectului Certej depășește granițele concesiunii inițiale. Prin urmare compania soră European Goldfields Deva SRL a cerut și a obținut de la ANRM în 2010 perimetrul Săliște Hondol. Aici ar urma să fie amplasate cele două iazuri de decantare, unul de sterile toxice, celălalt de cianurație prevăzute de Deva Gold SA pentru proiectul minier Certej”, susțin cei de la Minning Watch.

Bogăția din pământ Zona Apusenilor, numită şi Patrulaterul Aurifer, este foarte bogată în aur şi cupru, dar şi în alte metale rare. Oficial, resursele sunt secrete de stat. Cu toate acestea, informaţii din zona ANRM arată că acolo sunt 700 de tone de aur şi 2.000 de tone de argint. Asta înseamnă o valoare de 45 miliarde de lei şi, respectiv, 6,4 miliarde de lei, dacă ţinem cont de recuperarea zăcămintelor de 80%.

Toată lumea a fost capacitată pe rezervele de la Roşia Montană, unde au fost angrenaţi cei de Gold Corporation , dar şi Deva Gold din România. Cianurarea gândită de aceştia a scos lumea în stradă, iar proiectul a căzut momentan.

La Certej, lângă Deva, s-a folosit ani de zile controversata cianurare. Eldorado Gold a susţinut că va utiliza metoda oxidării prin presiune şi speră ca astfel să scoată aur şi argint în valoare de 3,2 miliarde de dolari. Eldorado, companie care a cumpărat deţinătorul licenţei, European Goldfields, cu 2,4 miliarde de dolari, a spus că doreşte să scoată 4 milioane de uncii de zăcământ aurifer şi 25,6 milioane de uncii de argint.

Eldorado Gold exploatează, dezvoltă şi produce aur în Turcia, China, Grecia, Brazilia şi România. La Certej, canadienii lucrează alături de Minvest Deva, companie de stat. Investiţiile totale în proiectul de la Certej sunt de 652 milioane de dolari, din care 449 milioane de dolari reprezintă investiţia iniţială pentru demararea proiectului.

Rata de procesare va fi de aproximativ 8.000 de tone/zi, ce va duce la producerea a 140.000 de uncii de aur şi 830.000 de uncii de argint pe an. Tehnica de extragere a minereurilor pe care compania o va folosi este cea a oxidării prin presiune. Cianura nu va fi folosită până la faza de obţinere a concentratului.

Primul kilogram de aur va fi extras în 2018. Până atunci, canadienii vor construi sediul social, uzina de preparare a minereului, iazul de decantare. Eldorado Gold, prin Deva Gold, are în prezent autorizaţia de mediu şi o aşteptă pe cea de construcţie.

Amprenta proiectului este de 456,2 hectare, suprafață acoperită în prezent de păduri, pajiști, terenuri arabile și zone rezidențiale. Însă toate perimetrele deținute de canadieni au o suprafață mult mai extinsă. Canadienii au înregistrat un prim eșec în luna iulie a acestui an, când autorizația de construire pentru organizarea de șantier aferentă iazurilor de decantare ale minei Certej, în cadrul proiectului aurifer de la Certeju de Sus, a fost suspendată de Tribunalul Cluj. Decizia nu este definitvă, dar are efecte din momentul suspendării, potrivit Mining Watch România.

Suspiciuni Asupra Eldorado Gold planează foarte multe suspiciuni. Un raport al Centrului pentru Cercetare al Companiilor Multinaționale (SOMO) arată că firma canadiană a reuşit să se eschiveze de la plata taxelor în Grecia prin intermediul unor companii de tip căsuţă poştală din Olanda. Astfel, s-au consemnat pierderi fiscale de 1,7 milioane de euro pentru Atena, în ultimii doi ani. Căsuţa poştală arată modul cum canadienii fac afaceri în toată lumea pentru a evita plata impozitelor.

Raportul “Fool’s Gold” susţine că Eldorado utilizează o schemă de finanțare a împrumuturilor care mută plata dobânzilor de la filiala greacă Hellas Gold SA, prin intermediul unor companii olandeze de tip cutie poștală, către o entitate din Barbados în care venitul rămâne neimpozitat.

Mina din Apuseni este prin urmare finanţată din Barbados, conform documentului. Compania olandeză Eldorado Gold (România) BV este proprietarul direct al Deva Gold (80%). Deva Gold este finanțată printr-o facilitate de credit în valoare de 200 milioane de dolari a unei alte firme cutie poștală olandeză, Eldorado Gold Treasury BV, care la rândul său, este finanțată prin bilete la ordin emise de acționarul său olandez (Eldorado Gold Cooperatief).

Evidențele contabile arată că Eldorado Gold Cooperatief a primit împrumuturi de la două filiale din Barbados în 2013, în valoare de 100 milioane, respectiv 25 milioane de dolari.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.