O firmă a BRD își încheie activitatea după 20 de ani

BRD Finance SA își încheie activitatea după 20 de ani pe piață. Hotărârea privind dizolvarea și lichidarea voluntară a fost adoptată cu unanimitate de voturi în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor din 27 septembrie 2024. Decizia vine în urma unei restructurări semnificative a activității companiei și a vânzării întregului portofoliu de creanțe.

Istoricul companiei

BRD Finance SA a fost înființată în aprilie 2004, având un capital social de 81,7 milioane de lei și fiind o subsidiară a Grupului BRD-Groupe Société Générale. Cu un portofoliu diversificat care includea credite pentru bunuri de larg consum, carduri de credit, credite auto și credite de nevoi personale, compania s-a poziționat rapid ca un jucător important pe piața de credite de consum din România.

În perioada sa de vârf, BRD Finance gestiona un portofoliu de credite nete care depășea 500 milioane de lei, fiind un partener financiar de încredere pentru mii de clienți. Totuși, în ultimii ani, compania a cunoscut o reducere treptată a activității, determinată de factori economici și strategici.

Declinul portofoliului și strategia de retragere

La finalul lunii martie 2024, portofoliul de credite nete al BRD Finance era de doar 173 milioane lei, marcând o scădere abruptă față de 374 milioane lei în martie 2023. Începând cu anul 2023, compania a încetat acordarea de credite noi și a oprit tranzacțiile pe cardurile de credit. Activitatea s-a concentrat exclusiv pe gestionarea portofoliului existent, reducerea cheltuielilor operaționale și minimizarea riscurilor.

Un moment cheie în acest proces a fost vânzarea portofoliului de creanțe performante și neperformante către grupul german Otto, prin intermediul EOS Credit Funding DAC și EOS Finance IFN SA. Tranzacția, aprobată de Consiliul Concurenței și finalizată în august 2024, a reprezentat un pas esențial în strategia de retragere de pe piață a BRD Finance.

Detalii privind hotărârea de dizolvare

Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor, formată din SG Financial Services Holding SAS (care deține 51% din capitalul social) și BRD-Groupe Société Générale (cu 49%), a decis următoarele:

Dizolvarea și lichidarea voluntară a companiei, în conformitate cu art. 227 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 31/1990 privind societățile comerciale.
Numirea unui consorțiu de lichidatori, format din CONTINUUM SPRL și RADIAL RESTRUCTURING & INSOLVENCY IPURL, două entități specializate în practici de insolvență și lichidare.
Încetarea mandatului Consiliului de Administrație, care include persoane precum Philippe Thibaud (președinte), Mariana Flavia Popa și Aurelian Dochia, după înregistrarea hotărârii în Monitorul Oficial și la Registrul Comerțului.
Structura acționariatului și capitalul social
BRD Finance IFN SA avea un capital social de 81,7 milioane lei, fiind deținută majoritar (51%) de SG Financial Services Holding SAS, o societate franceză cu sediul în Paris și un capital impresionant de 2,66 miliarde euro. Ceilalți 49% din acțiuni erau controlați de BRD-Groupe Société Générale, una dintre cele mai mari bănci din România.

Impactul asupra pieței și clienților
Pe parcursul celor două decenii de activitate, BRD Finance a facilitat accesul la finanțare pentru mii de români, contribuind la dezvoltarea pieței de credite de consum. Decizia de lichidare reprezintă un punct de cotitură în peisajul financiar din România, lăsând un gol în segmentul de credite non-bancare.

Cu toate acestea, portofoliul de creanțe al BRD Finance, transferat către grupul Otto, va continua să fie gestionat, asigurând astfel o continuitate pentru clienți.

Cifre
Capital social al BRD Finance: 81,7 milioane lei.
Portofoliu de credite nete în martie 2024: 173 milioane lei (în scădere de la 374 milioane lei în martie 2023).
Reducerea activității: Creditele noi și tranzacțiile cu carduri au fost sistate din 2023.
Acționariat: SG Financial Services Holding SAS (51%) și BRD-Groupe Société Générale (49%).
Lichidatori desemnați: CONTINUUM SPRL și RADIAL RESTRUCTURING & INSOLVENCY IPURL.

Recomanda 4
Cosmin Pam Matei 4997 Articole
Author

3 Comentarii

  1. A cumpărat-o MOL companie a statului Ungaria? Că statul România nu-i voie să aibă nici aur, nici bănci, petrol, nici aur Roșia Mintană, nici cupru Roșia Poeni sau Moldova nouă, nici zinc Herja, nici cărbune, nimic. Statul România are voie să aibă împrumuturi la bănci străine și hapsâne. Au mai rămas pe drumuri o mulțime de tineri eminenți care au absolvit Finanțe-Bănci pe guvernul nu încearcă să-i salveze.

  2. Duca-se invartindu-se! Si mai sunt si alte firme cu numele Societe Generale de inchis pe aici prin Romania. Care lucrati pe acolo, cautati-va altceva 🥳

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.