O frunză de spanac, transformată în țesut cardiac funcțional

Oameni de știință au folosit cu succes frunze de spanac pentru a construi țesut cardiac funcțional, cu vene care pot transporta sângele. Pentru a combate fenomenul lipsei de donatori de organe, cercetătorii au lucrat la formarea și creșterea în laborator a mai multor tipuri de țesut și chiar a unor organe, potrivit Science Alert. Este de notorietate faptul că este dificil să construiești o rețea de vase de sânge, mai ales că ajungi la capilare, care sunt foarte-foarte subțiri.

Vasele de sânge transportă oxigen și nutrienți pe care o mostră de țesut formată în laborator trebuie să le crească și să le facă să funcționeze. O echipă condusă de oameni de știință de la Worcester Polytechnic Institute a transformat o frunză de spanac într-un țesut viu al inimii prin folosirea unei rețele mici de vene pe care le găsim deja în plantă.

Incredibila modificare

În loc să încerce să construiască o rețea vasculară, cercetătorii au golit frunzele de spanac de materia verde a plantei, până când a rămas doar o structură celulozică subțire care formează practic frunza. Astfel, pentru a transforma frunza de spanac în țesut, cercetătorii au eliminat celulele plantei, apoi au trimis fluide și structuri asemănătoare cu celulele din sânge prin vasele frunzei. „Mai avem multe de făcut, dar până acum lucrurile arată extrem de promițător“, spune Glenn Gaudette, profesor de inginerie biomedicală la Worcester Polytechnic Institute, citat de independent.co.uk.

Mai exact, cercetătorii ar urma să folosească această tehnică pentru a crea straturi multiple care să formeze, de exemplu, o porțiune de mușchi cardiac afectată de un infarct.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.