O nouă amenințare la nivel mondial

Guvernele ar trebui să se gândească la vaccinarea efectivelor de păsări împotriva gripei aviare pentru a evita situaţia în care acest virus, care a ucis deja sute de milioane de păsări şi a infectat şi mamifere la nivel mondial, să se transforme într-o nouă pandemie, a transmis Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE), informează Reuters.

Având în vedere severitatea actualei epidemii de gripă aviară, pagubele economice şi personale provocate, guvernele au început să ia în considerare vaccinarea efectivelor de păsări. Cu toate acestea, unele guverne, precum cel din SUA, rămân reticente la această idee din cauza perturbărilor provocate schimburilor comerciale care ar decurge de pe urma vaccinării.

„Suntem pe cale să ieşim dintr-o criză a COVID în care fiecare ţară şi-a dat seama că ipoteza unei pandemii este o realitate”, a declarat directorul general de la OIE, Monique Eloit într-un interviu pentru Reuters. „Având în vedere că aproape toate ţările care fac comerţ internaţional au fost infectate până acum, poate că ar fi timpul să discutăm despre vaccinare, pe lângă sacrificarea sistematică, care rămâne principalul instrument de control al bolii”, a spus Monique Eloit.

Începând de astăzi, Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală organizează o reuniune generală de cinci zile care se va concentra pe controlul global al gripei aviare înalt patogene (HPAI). Un sondaj efectuat de OIE arată că doar 25% din statele membre ar accepta importurile de produse de la păsările care au fost vaccinate împotriva HPAI.

Cele 27 de state membre UE au convenit anul trecut să implementeze o strategie de vaccinare împotriva gripei aviare. Franţa ar urma să fie primul stat care implementează o astfel de strategie, începând, la toamnă, cu efectivele de raţe.

„Dacă un bloc de state cum este UE, care este un mare exportator, va începe să se îndrepte spre acea direcţie, asta va avea un efect de ricoşeu”, a apreciat directorul general de la OIE.

Departamentul american al Agriculturii (USDA) a declarat vineri pentru Reuters că „pentru a nu exclude nicio posibilitate în lupta împotriva HPAI, Departamentul american al Agriculturii continuă să studieze opţiuni de vaccinare care pot să protejeze efectivele de păsări de această ameninţare persistentă”. Cu toate acestea, USDA consideră în continuare că măsurile de biosecuritate sunt cel mai eficient instrument pentru eliminarea virusului în rândul fermelor de păsări.

Riscul pentru oameni de pe urma gripei aviare rămâne scăzut, dar ţările trebuie să se pregătească pentru orice modificare a status quo-ului, a apreciat şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Monique Eloit a apreciat că vaccinarea ar trebui să se concentreze pe păsările crescute în libertate, în special raţe, deoarece virusul gripei aviare este transmis de păsările migratoare care sunt deja infectate. Vaccinarea puilor de carne crescuţi în ferme, care reprezintă aproximativ 60% din producţia globală de carne de pasăre, are mai puţin sens, a spus Monique Eloit.

În mod normal, gripa aviară începe să se manifeste toamna, virusul fiind transportat de păsările sălbatice migratoare care vin din Asia în Europa. Ţările care descoperă boli animale periculoase precum pesta porcină africană sau gripa aviară înalt patogenă trebuie să avertizeze imediat Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) şi să trimită regulat rapoarte de evoluţie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

11 Comentarii

  1. Fac ăștia ce fac și mai inventează câte o gogomănie să mai producă vaccinuri și tratamente medicale de mii de miliarde de euro, pe banii prostoveților de europeni! Apoi Der Leyen va obliga iar țările europene să importe vaccinurile Pfizer, de data asta pentru curci și găini, unde ibovnicul ei este în board-ul companiei.

  2. BigPharma so profitul. Daca nu e antibiotic, macar vaccin care poate e tot un tratament genetic experimental si sa studieze ce efect are tratamentul asupra oamenilor care consuma animalele tratate. Se tot vehicula dinainte de Corona teoria vaccinarii cu mRNA pe cale bucala si cu studii si cercetari in domeniul asta.

  3. Zic și eu: vaccinati și pasaricile de pe centura, împotriva gripei aviare, dar și pasaroii de la OMS. Astia sunt bolnavi de boala prostiei parsive și a terorismului cu guvid.
    PS. Curcani din imagine, sunt imaginea perfecta a a milițienilor curcani școliți pe băncile Academiillor Teroriste de către oculta CIA și khazari.

  4. Aia e, vezi, noul pericol planetar. Cad curcile din cer. O fi mană cerească, bre. Dumnezeu dă, dragul de El, însă doar cei care-și bagă în traistă sunt aleși.

  5. Mai inventam o plandemie ? Acuma cu avertizarile de rigoare……Astia-s niste rataciti pe planeta Pamint!

  6. Pe dracu! ‘E’ metode pentru reducerea prin decimare a orice e viu pe pamant si pentru functionarea afacerilor pe medicamente si control total global. Sa arate dovezi clare cum si ce metoda folosesc pentru diagnosticarea acestei „porcarii” inventate pe seama pasarilor! Au pe dracu!

  7. cenzurandu-ma pe mine, va cenzurati pe voi. se pare ca va place dictatura…ati trait atunci? noi da. si nu o dorim inapoi. au murit romanii in 1989 pentru ca voi sa aveti LIBERTATEA CUVANTULUI ASTAZI! IAR VOI NE CENZURATI PE NOI? atunci veti avea ce meritati.
    https://t.me/HumanResistanceAllianceHRA/15742

  8. Hai sa pariem ca vaccinul salvator va proveni din SUA si UK.

  9. Astept cu interes ziua cand nu o sa mai avem pasaret de vaccinat si OMF-ul (in toata splendoarea lui) va purcede la vaccinarea in masa a: lacustelor, greierilor si gandacilor de balegar…. Nu mai este mult , ajungem si acolo ! Asa trece gloria lumii ….!

  10. Romania ar putea produce orice vaccin pt orice boală contagioasă daca n-ar fi condusă de hoți analfabeți !6

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.