O sală de sport cât zece diguri pentru inundaţii

* Producţia de săli de sport continuă pe ascuns

* Un grup şcolar care abia supravieţuieşte investeşte 17,5 milioane lei

* Complexul va depăşi 5 milioane euro

* Banii au căzut din cer şi au fost atribuiţi cu ajutorul unei laborante şi al unei secretare

* Firma beneficiară este dintre favoritele lui Liviu Negoiţă

* Flori Boştină, prietena nevestei lui Negoiţă, învârte lucrările din sectorul 3!

Un mega-proiect printre gunoaie

Dincolo de Piaţa Bobocica, pe unde începe periferia şi pe unde se întind doar atelierele de vulcanizare, depozitele de cauciucuri şi căminele de nefamilişti părăsite de câţiva ani, răsare o lucrare monumentală. O sală de sport cum n-a mai văzut mahalaua Bucureştilor. În special, cea din sectorul 3. Pe Bulevardul Energeticienilor se înalţă deja structura de beton a unei lucrări de-a dreptul spectaculoase. Ea a răsărit de puţină vreme în curtea Grupului Şcolar „Elie Radu”. Pe panoul destinat informării publicului scrie clar: Beneficiar – Grupul Şcolar Elie Radu; Constructor: AB Construct, Proiectant: SC Imoplan SRL”.

Tare grup şcolar dacă îşi permite să construiască o asemenea bijuterie de sală de sport. Am dat fuga la secretariat să admirăm aşa mândreţe de gospodari. Acolo, directoarea coordonatoare a Grupului Şcolar „Elie Radu”, doamna Ioana Arieş, s-a dovedit a fi extrem de zgârcită la vorbă. Nu avea habar care este valoarea construcţiei. Dacă o anunţam mai din vreme ar fi cerut de la Inspectoratul Şcolar o copie a contractului.

– Dumneavoastră ca directoare nu ştiţi?

– Nu, pentru că nu eu am fost preşedinta comisiei de licitaţie.

– Dar cine a fost?

– Administratoarea Constanţa Pistol, laboranta Ciobanu Maria şi secretara Cercel Mihaela.

– Şi nu vă aduceţi aminte de valoarea proiectului?

– Jur că nu, a spus doamna directoare.

Ştia doar că în anul 2009 s-a făcut un studiu de fezabilitate şi s-a organizat o licitaţie. Toate acestea s-au desfăşurat în vara lui 2009. Atunci s-a adjudecat şi licitaţia câştigată de firma AB Construct.

– Cu câţi bani contribuie Grupul Şcolar „Elie Radu”, am întrebat eu.

– Cu nici un leu! Toţi banii vin de la Primăria Sectorului 3! Dacă doriţi detalii şi aprobări pentru alte amănunte, vă rog să vă adresaţi inspectorilor de sector!

Directoarea coordonatoare a Grupului Şcolar „Elie Radu”, doamna Ioana Arieş

Vulcanizarea – centru de informaţii al cartierului Vitan

Administratoarea grupului şcolar, doamna Constanţa Pistol, preşedinta comisiei de licitaţie, era la fel de misterioasă ca şi directorul coordonator. Nu-şi aducea aminte valoarea contractului, nici termenul de dare în folosinţă, nici suprafaţa desfăşurată a construcţiei din curtea şcolii. Şi ea, ca şi domana Ioana Arieş, ştia un singur detaliu. Că respectiva construcţie este una prevăzută în etape! Anul acesta se face ceva, anul viitor, altceva.

Am părăsit curtea grupului şcolar şi am revenit peste câteva ore. Doi profesori întârziaţi prin clădire, speriaţi de întrebările noastre, au refuzat să vorbească. Abia după ce le-am promis cu mâna pe inimă că nu le vom publica numele, au avut curajul să ne dea câteva detalii. Sala de sport este o afacere a Primăriei Sectorului 3. E vorba despre o lucrare de mari proporţii. Ea costă din start 17,5-18 milioane de lei. Adică peste 4 milioane de euro. Dar va costa mult mai mult. E vorba de o sală mare de sport, de o sală de sport secundară pentru sportivi şi de un complex de fitness, inclus în construcţie. De ce fitness, am întrebat noi? Profesorii şi elevii grupului sunt aşa mari iubitori de fitness?

– Nici vorbă, domnule. Fitness-ul este pentru cetăţenii din afara şcolii! Sala va avea şi o zonă comercială.

Am privit în jur. Posibilii beneficiari ai fitness-ului de la „Elie Radu” au dispărut de mult. Blocurile din preajmă n-au nici uşi şi nici ferestre. În jurul lor e plin de oase, de sticle sparte şi de rahaţi. Se vede clar că blocurile zac părăsite de câţiva ani. Mai rămâne ca fitness-ul să fie organizat pentru muncitorii de la atelierele de vulcanizare de peste drum. Şi pentru şoferii care aşteaptă să-şi schimbe jantele sau să le fie cârpite cauciucurile dezumflate.

Ne-am oprit şi la o vulcanizare de cealaltă parte a străzii. Băieţii de la petice erau mai informaţi decât directoarea şi decât administratoarea.

– Am auzit că pun un televizor gigant pe peretele sălii sporturilor! Aşa s-au lăudat nişte profesori!

– La ce le-o folosi o aşa sală aici, la mahala?

– Mata nu vezi, şefu’, că se înfrumuseţează sectorul? Se pun bănci de lemn, de doujcinci de milioane bucata. Şi coşurile de lemn fac 15 milioane, ce crezi mata! La aşa sală de sport, doar n-o pune coşuri de tablă?

Pe tabla indicatoare nu scrie suprafaţa, deşi e prevăzut de lege. Misterul l-a rezolvat tot unul dintre băieţii de la vulcanizare.

– Am auzit că sala ar avea 3.500-3.800 de metri pătraţi construiţi. De fapt, nu e sală, e un complex sportiv. Plus parcările! Cu astea o să avem noroc, că spectatorii o să vină să le facem roţile!

De pe trotuar am şi dat telefon la Inspectoratul Şcolar al sectorului 3. Nu mai e ca altădată.

– Sunt 4 inspectori! Cu care dintre ei?

– Cu cel care răspunde de construirea sălii polivalente de la Grupul Şcolar „Elie Radu”.

– Nu avem nici o sală polivalentă la Grupul Şcolar „Elie Radu”. La revedere!

Nu vă mai repet dialogul telefonic purtat la Inspectoratul pentru Educaţie şi Învăţământ al Capitalei. Ni s-a spus acelaşi lucru. Inspectoratul nu are nici o investiţie la Grupul Şcolar „Elie Radu”!

Afacerile nevestei lui Negoiţă sau doar ale PDL?

De câteva săptămâni am solicitat în mod oficial Primăriei Sectorului 3 informaţiile referitoare la construcţia din curtea Grupului Şcolar „Elie Radu”. N-am primit nimic. Am revenit zilele trecute pe Bulevardul Energeticienilor. Vineri se lucra de zor. Semn că Grupul Şcolar „Elie Radu” primeşte bani de la Primăria Sectorului 3. În ciuda crizei, în ciuda fondurilor necesare la combaterea efectelor inundaţiilor, la sectorul 3 există bani cu ghiotura. N-am aflat dacă sunt bani strânşi din impozitele plătite de cetăţeni sau sunt bani de la Guvern. Din marea oală a bugetului, veniţi de nu se ştie unde şi aşteptaţi în atâtea locuri pentru care nu se găseşte un sfanţ. Inclusiv pentru combaterea efectelor de la inundaţii!

Ciudăţenia acestei săli de sport, începută în vara lui 2009, adică în plină criză economico-financiară, ca fiind un obiectiv al unui grup şcolar, nu al Primăriei Sectorului 3, mai stă şi în constructorul desemnat de secretară şi laborantă. AB Construct este una dintre celebrele firme rulate de Primăria Sectorului 3 şi de Liviu Negoiţă la lucrările controlate de primarul cântăreţ. AB Construct SRL se află şi între câştigătorii anvelopării de blocuri din acelaşi sector. Cotidianul.ro a scris despre anveloparea termică făcută la preţ dublu şi cu termopane de plastic la preţ de cost triplu. Tot AB Construct, o firmă scoasă ca un porumbel din pălăria magicianului, a câştigat şi lucrări de asfaltare în acelaşi sector, contribuind peste noapte la o îmbogăţire spectaculoasă a acţionarilor.

Afacerile grosolane coordonate de Liviu Negoiţă cu anvelopări, asfaltări, parcări şi înfrumuseţări derulează fonduri halucinante. Şi cu profituri pe măsură! Mai rămâne un mister. De ce DNA nu trece niciodată prin afacerile lui Liviu Negoiţă şi ale apropiaţilor săi?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.