Supercupa a rămas la Cluj

CFR Cluj a câştigat al 7-lea trofeu în trei ani * Portarul clujean Nuno Claro a parat trei lovituri de la 11 metri * Noua achiziţie a clujenilor, Kivuvu, a înscris un gol şi un autogol, ambele spectaculoase.

Cea de a 12 supercupă a României, disputată la Cluj între echipa campioană – CFR – şi ocupanta locului secund în campionat, Unirea Urziceni (din cauză că atât campionatul, cât şi Cupa României au fost câştigate de CFR Cluj, FRF a decis ca Supercupa să se dispute între primele două clasate din campionat), a fost una extrem de disputată, chiar dramatică pe alocuri. După primele 45 de minute, încheiate cu un avantaj minim pentru gazde, şi după o evoluţie relativ palidă a jucătorilor Unirii, nimeni nu credea că echipa campioană va avea probleme în a-şi adjudeca trofeul.

În partea a doua a jocului, după un spectaculos autogol chiar a jucătorului clujean care deschisese scorul în prima repriză, jocul s-a echilibrat, ambele echipe trecând pe lângă victorie în timpul regulamentar de joc. Pe parcursul acestei reprize jocul a căpătat şi accente nervoase, dar arbitrul Marius Avram a scăpat jocul din mână. În prelungiri, ialomiţenii par mai proaspeţi şi preiau conducerea pe tabela de marcaj, clujenii se trezesc, ca boxerii, din pumni, asediază poarta adversă şi egalează în minutele suplimentare ale primei reprize de prelungiri.

Unirea – nici un gol din 4 penalty-uri

În ultimele 15 minute de prelungiri, ambele echipe ratează şanşa departajării şi se ajunge la penalty-uri. Deşi clujenii au început cu stângul loviturile de departajare, cei de la Unirea nu numai că nu au profitat, dar nu au înscris nici un gol din cele patru penalty-uri câte au executat. Trei penalty-uri au fost parate de portarul Nuno Claro – el are merite deosebite la două din cele trei, iar un altul a fost tras peste poartă. Cum clujenii au punctat de două ori din patru încercări, şi-au adjudecat trofeul.

Consideraţii pe marginea unei finale

Clujenii au demonstrat că au o echipă solidă, candidată sigură la titlul de campioană, dar noile achiziţii nu sunt – cel puţin din cele văzute în acest joc – de senzaţie. Kivuvu are un şut extraordinar, dar atât. La capitolul tehnică este la nivelul diviziei B. Faptul că ştie să paseze „din prima” nu reprezintă un atu, dacă mingea nu ajunge la un coechipier, vina fiind aici împărţită: angolezul nu este un as la capitolul precizie, iar colegii săi nu prea ştiu să joace fără minge. Bjelanovic este un bun jucător de Serie B din Italia (de fapt de acolo şi vine), dar pentru a evolua în Liga Campionilor este distanţă foarte mare.

Vedetele clujenilor, Mureşan şi Cadu (primul în scăderea uşoară de formă faţă de sezonul trecut), dau tonul nervilor pe teren. Dacă în România „merge şi aşa”, în cupele europene cei doi vor deveni colecţionari de cartonaşe.

Este inexplicabil de ce antrenorul clujenilor nu l-a utilizat deloc pe Bud, revelaţia sezonului trecut. Se pare totuşi că antrenorul italian nu este totuşi soluţia cea mai potrivită pentru CFR. În 2008 şi 2009 clujenii aveau cel mai bun şi eficient joc de pase din campionat, cel mai ucigător contraatac. Acum, toate acestea sunt amintire.

Unirea Urziceni a avut o campanie de transferări mai mult decât modestă. A-l aduce pe Neaga pe post de om de bază în tentativa de a prinde grupele Ligii Campionilor sau a celei de-a doua comnpetiţii europene este o glumă de prost gust.

Lotul celor de la Unirea este la ora actuală unul destul de uzat, iar jucătorii care au contribuit la performanţele din sezonul trecut din Liga Campionilor acum sunt departe de ceea ce au arătat în toamna lui 2009. Şi antrenorul Unirii, Ronny Levy, este cu mult sub nivelul lui Dan Petrescu.

În ceea ce priveşte arbitrajul, lui Marius Avram nu i-ar strica o suspendare de câteva luni. Nu a învăţat absolut nimic de la modul de a conduce un meci la recentul campionat mondial. Nu a avertizat pe nici unul din jucătorii (din ambele tabere) care îl înconjurau şi protestau necuvincios, nu ştie că tragerea de tricou în careu se sancţionează cu 11 metri (Culio de la CFR a fost tras de tricou în partea a doua a meciului – n.a), nu i-a avertizat pe jucătorii care simulau faluturi, nu a eliminat doi jucători de la Cluj şi unul de la Urziceni.

CFR, prima triplă din fotbalul românesc

CFR a obţinut în 2010 toate trofeele naţionale puse în joc: campionatul, Cupa României şi Supercupa. Este pentru prima oară când se Supercupa se pune în joc în situaţia în care o echipă a câştigat şi cupa şi campionatul.

CFR Cluj a câştigat în trei ani 7 trofee: campioană în 2008 şi 2010; câştigătoare a Cupei în 2008, 2009 şi 2010; câştigătoare a Supercupei în 2009 şi 2010. (Anul trecut CFR a întrecut în supercupă tot pe Unirea Urziceni şi tot la lovituri de departajare).

Până în prezent Supercupa României a fost câştigată de Steaua – 5 ediţii, Rapid – 4, CFR – 2 şi Dinamo – 1.

Casetă tehnică

CFR Cluj: Nuno Claro – Panin, Picollo, Cadu, Edimar (Tony – min. 95) – Kivuvu (E. Dică – min. 68), Muresan Gabi, Culio – Hora (Traore – min. 76), Bjelanovic, Deac

Antrenor: Andreea Mandorlini

Unirea Urziceni: Arlauskis – Dan Matei (Pădureţu – min. 46) Maftei, Galamaz, Petre Marin – Marinescu, Brandan, Paraschiv – Onofraş (Dale – min. 109), Bilaşco, Neaga (Semedo – min. 68)

Antrenor: Rony Levy

Arbitru: Marius Avram (Bucureşti)

Liniori: Octavian Şovre (Oradea) şi Mihai Orbuleţ (Bucureşti)

Oficial 4: Istvan Kovacs (Carei)

Marcatori:

1-0 (min. 13) – Kivuvu şutează violent de la peste 25 de metri, lângă bara stângă, jos

1-1 (min. 53) – Kivuvu degajează defectuos o minge din 8 metri şi o trimite la vinclul propriei porţi

1-2 (min. 98) – Marinescu primeşte o pasă de pe partea stângă şi înscrie cu un şut plasat din centrul careului.

2-2 (min. 105+2) – Deac introduce în poartă, de la un metru, o minge centrată de pe dreapta, din unghi, de Bjelanovic

Lovituri de departajare: Picollo, Emil Dică (Mureşan şi Deac au ratat) – (Marinescu, Maftei, Brandan şi Petre Marin au ratat)

Cartonaşe galbene: Mureşan – Onofraş, Paraschiv, Arlauskis

MVP – Deac (CFR Cluj)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.