Competenţă la vârf : Peste 150.000 de euro pierduţi şi haos în sistemul european al medicamentului

Cseke Attila, ministrul Sănătăţii, a reuşit să scurtcircuiteze întregul sistem european de autorizare a medicamentelor. După ce a finalizat cotrobăirea cu poliţia prin casele bolnavilor şi aruncarea spitalelor pline de datorii în curtea comunităţilor locale, în lipsă de idei inovatoare, s-a apucat să desfiinţeze o instituţie înfiinţată prin directivă europeană.

Este vorba despre Agenţia Naţională a Medicamentului, care, de peste două săptămâni, nu mai există din punct de vedere legal. Şi asta pentru că luminatul ministru de la Sănătate a elaborat o ordonanţă pentru fuzionarea Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM) cu Oficiul pentru Dispozitive Medicale, abrogând, într-un paragraf halucinant, însăşi Legea 594/2002 privind înfiinţarea şi funcţionarea ANM. Consecinţele acestui act normativ au fost dezastruoase. Din data de 2 iulie, de la apariţia actului normativ, agenţia nu mai există, pentru că genialul ministru, alături de la fel de genialul Guvern al României, au omis şi au amânat să emită legislaţia de înfiinţare a noii agenţii. Reprezentanţii  organismelor europene din piaţa medicamentelor, care se află într-o strânsă legătură cu agenţiile medicamentului din ţarile Uniunii Europene, au început să intre în panică, din cauza blocării întregului circuit al avizărilor în UE.

Întrebaţi de europenii extrem de îngrijoraţi ce se întâmplă în România, şefii de la ANM le-au spus, jenaţi, că speră ca situaţia să se deblocheze în curând. „Am primit până şi eu telefoane şi mailuri disperate de la colegii mei din UE, care mă întrebau ce se întâmplă cu ANM-ul de la noi.

Practic, notarul de la Sănătate a lăsat piaţa medicamentelor nesupravegheată şi i-a blocat şi pe cei din Europa”, ne-a precizat prof.dr.Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Totul trebuie schimbat

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului susţin că au făcut demersuri la ministrul Sănătăţii pentru a-l convinge că soluţia unificării celor două instituţii este un act adiţional de lărgire, şi nicidecum desfiinţarea, însă n-au avut succes. „Domeniul medicamentelor este extrem de sensibil şi de aceea a fost foarte bine reglementat în UE. Întârzierea apariţiei unei legislaţii de înfiinţare a noii agenţii face ca toate termenele de certificare, autorizare şi reînnoire a autorizărilor să fie prelungite, intrarea acestor medicamente pe piaţă fiind imposibilă acum.

Mai mult, ar fi trebuit să facem inspecţii la producătorii de medicamente, la distribuitori şi farmacii, pentru supravegherea calităţii şi siguranţei medicamentelor de pe piaţa românească. În plus, suntem interconectaţi cu agenţiile europene ale medicamentului, unde există termene şi etape la nivel de zi şi chiar de ore. Am blocat, practic, procedurile europene de autorizare a unor medicamente, în care sunt angrenate foarte multe state europene.

Toţi sunt miraţi şi nu înţeleg ce se întâmplă şi este şi foarte greu să le explici, pentru că este jenant pentru noi. Nici bani nu am mai încasat, pentru că, dacă nu mai existăm, avem conturile blocate, pierderile estimate până acum fiind de peste 150.000 de euro, sumă care se ducea direct în bugetul de stat. Şi dacă ar apărea legislaţia de înfiinţare, va urma un alt haos, pentru că trebuie schimbată întreaga legislaţie secundară, cu peste 40 de acte normative. Se modifică totul, denumirea, activitatea, ştampila, antetul. Trebuie refăcute toate contractele pe care le avem, toate autorizaţiile, toate certificatele de bună practică, fişele de post etc. Antetul trebuie depus la OSIM. Şi toate astea cu personalul subdimensionat pe care îl avem şi care va mai fi şi redus. La noi sunt proceduri europene extrem de riguroase şi este nevoie de competenţă şi experienţă, iar salariile reduse nu sunt suficient de atractive ca să concureze cu sectorul privat. Acum avem şi posturile blocate, au mai ieşit şi la pensie, nu ştiu cum va fi. Dar este păcat, pentru că agenţia noastră avea o imagine foarte bună în Uniunea Europeană până acum”, ne- a declarat farm. Daniela Enache, purtător de cuvânt al Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

Ultima noutate apărută după blocarea activităţii ANM este aceea că preşedintele agenţiei a fost numit interimar. Decizia nu schimbă însă deloc situaţia. „Nu putem emite facturi, dar sperăm ca săptămâna viitoare să apară actul normativ de înfiinţare a agenţiei”, ne-a precizat dr.Daniel Boda, preşedintele ANM.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.