A ţinut capul de afiş acum mai bine de 3 ani, a fost „reîncălzită” în martie 2014 şi pentru a doua oară a fost resuscitată acum. Ce eveniment trebuia ecranat sau cine trebuia atacat?
Un subiect ce trebuia lansat simultan
Luni (şi în continuare marţi dimineaţă) s-a petrecut ceva ciudat în peisajul media din România. În mai multe redacţii (dacă este să ne luăm după un moderator tv), sigur însă la un săptămânal care are un redactor care este invitat cvasipermanent la Realitatea TV şi B1 TV, s-ar fi primit un document (sursa nu a fost dezvăluită) atribuit Ministerului de Finanţe din SUA. Documentul incrimina ING România şi pe şeful ei de acum 12-13 ani că ar fi încălcat un embargou impus de SUA Iranului. A ieşit o ştire explozivă care a generat şi scandal, pentru că subiectul trebuia „lansat simultan” la aceeaşi oră, dar startul a fost furat şi a fost arătată cu degetul o televiziune căreia nu i s-a spus numele, dar se pare că este vorba de Realitatea TV.
Care a fost ştirea
În rezumat ştirea sună astfel: „Aflat la conducerea executivă a ING România, Mișu Negrițoiu ar fi încuviințat o tranzacție ilegală, care încălca la acel moment embargoul economic impus de SUA Iranului (…) Tranzacția via ING România din 2003-2004, girată de Mișu Negrițoiu, a încălcat codul penal american, afirmă OFAC, corp de control al Ministerului american de Finanțe (…) Potrivit unor surse, Mișu Negrițoiu se află pe lista neagră a Dep. de Stat din SUA și ar putea primi interdicție de a intra în SUA…” – am preluat din versiunea Realitatea.net. Au urmat ample dezbateri în platourile tv şi subiectul s-a rostogoli aproape în întrega presă.
Un subiect reîncălzit pentru a doua oară
Ceea ce este însă foarte interesant este faptul că ştirea care trebuia să fie „lansată simultan” nu este deloc, dar deloc nouă. Nu comentăm fondul subiectului, pentru că a fost cap de afiş în presă cu mai bine de 3 ani în urmă. Atunci s-au spus chiar mai multe decât acum. Şi nu este pentru prima oară când subiectul a fost scos de la naftalină. În ultima decadă a lunii martie 2014, el a fost repus pe tapet. La vremea respectivă exista o „justificare”: Mişu Negriţoiu urma să fie votat de Parlament pentru a prelua şefia ASF. Există o „practică” tipic românescă, când este vorba de o numire într-un post cheie, ori concurenţa, ori alte persoane interesate scot „scheletele din dulapul” celui propus. Dacă în martie 2014 a existat un motiv al resuscitării subiectului, cu siguranţă trebuie să existe unul şi acum. Există două variante şi credem că una dintre ele a generat rereîncălzirea subiectului. 1 – s-a încercat ecranarea unor evenimente în derulare; 2 – s-a încercat atacarea unor persoane. În primul caz, evenimentele la zi sunt rectificarea bugetară, Codul Fiscal şi posibil situaţia din PNL. În ceea ce priveşte a doua variantă, ţintă ar putea fi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu (s-a accentuat în dezbateri că acesta a girat nominalizarea lui Negriţoiu la ASF), cel care a avut în aceste zile o ieşire violentă împotriva Codului Fiscal, dar tot la fel de bine ar putea fi şi premierul Ponta, pentru că în cadrul dezbaterilor s-a repetat la nesfârşit că premierul l-a propus pe Negriţoiu în 2014 la şefia ASF.
Presă după ureche, sau e vorba de altceva?
Foarte interesat este şi un articol apărut marţi dimineaţă, legat de subiectul „bombă” (ghilimelele sunt obligatorii) de luni. În DCNews a apărut următorul titlu: „Mugur Isărescu, despre implicarea lui Mișu Negriţoiu în tranzacția cu Iranul. Să nu fim mai catolici decât Papa”. Articolul începe astfel: „Mugur Isărescu declara la sfârșitul lunii martie că nu crede că înlocuirea lui Mişu Negriţoiu de la ING Bank România a avut legătură cu …”, după care urmează o declaraţie a guvernatorului BNR. Toate bune şi frumoase, numai că declaraţie a apărut pe 28 martie 2014 într-un interviu pentru Revista Capital, şi nu în martie 2015 cum încearcă clar să sugereze autorul textului. Aici, ori este vorba de presă făcută „după ureche” (la B1 TV s-a făcut referire la o „declaraţie din martie 2014 a lui Isărescu”), ori este vorba de altceva, adică de o fină manipulare.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.