O ziaristă a propus încetarea emisiei postului public timp de o zi

Susţinătorii lui Traian Băsescu din TVR şi din alte organisme au pornit o cruciadă împotriva lui Stelian Tănase. Doi jurnalişti din TVR care au ratat funcţii în CA au remis presei o petiție nesemnată, susţinând că are… 200 de semnături.

Andreea Pora cere grevă în TVR

Ziarista Andreea Pora, redactor şef adjunct la publicaţia „22” şi invitată cvasipermanentă la B1TV, a făcut joi seara o propunere şocantă unor colegi din TVR aflaţi în dezacord cu directorul general al instituţiei. Nemulţumită de faptul că angajaţii din TVR nu au mai făcut manifestări de protest de când TVR nu mai este condusă de persoane cu afinităţi portocalii, Andreea Pora le-a propus respectivilor să-i convingă pe partizanii lor să facă o grevă, eventual chiar să se ajungă la întreruperea pentru 24 de ore a transmisiei postului public de televiziune.

Propunerea respectivă a fost făcută în cadrul unei dezbateri organizate la GDS şi care a avut drept temă „cenzura din TVR vs interesul public”.

Cei „200 de angajaţi” sunt de fapt 2

Este de semnalat o „coincidenţă”. Exact în ziua dezbaterii de la GDS, în anumite medii de informare apropiate Palatului Cotroceni a fost publicată o petiţie intitulată „200 de angajaţi din TVR îi cer demisia lui Stelian Tănase”. Dezbaterea de la GDS avea drept subiect aşa-zisa cenzurare (pe TVR 3) a unui interviu cu Traian Băsescu realizat de Brânduşa Armanca la TVR Timişoara, interviu difuzat pe post la TVR Timişoara. De fapt povestea cu cenzura nu era decât un pretext. În realitate, la GDS ar fi trebuit să se dezbată şi să se facă mult tam-tam pe tema petiţiei celor „200 de angajaţi”. Numai că SURPRIZĂ. Petiţia celor „200” NU AVEA NICIO SEMNĂTURĂ. Ceea ce a încurcat planurile organizatorilor dezbaterii şi ale invitaţilor, toţi foste sau actuale persoane aflate în siajul Palatului Cotroceni şi al PDL şi/sau PMP. Şi, în urma unor bâlbe ale organizatorilor, a reieşit că de fapt petiţia era scrisă de Cornel Mihalache şi Mihai Rădulescu, jurnalişti din TVR, amândoi respinşi (pe chestiuni de procedură) ai concursului pentru ocuparea a două locuri în CA al TVR ce reveneau angajaţilor instituţiei. Cum organizatorii „ghedesişti” erau dezolaţi de faptul că protestul îi are drept autori doar pe 2 oameni din TVR, Cornel Mihalache a încercat să dreagă busuiocul: „Eu sunt autorul, dar petiţia este semnată de 200 de angajaţi din TVR şi ea este pe internet”. O minciună un pic mai mare decât turnul televiziunii publice. La ora dezbaterii de la GDS petiţia era semnată fix de 71 de persoane. Nu ştim câţi dintre semnatari erau din TVR, cu siguranţă însă că Mahmoud Nassim din Cairo nu lucrează în TVR, nici Maia Antonov din Londra, nici Andreea Pora de la „22” şi nici alţi semnatari din Fălticeni, Brăila, Curtea de Argeş sau Montreal.

Atacuri la Săftoiu şi Tănase

Cum subiectul petiţiei a căzut, discuţiile s-au axat pe: tot ce a făcut Claudiu Săftoiu şi ce face acum Stelian Tănase în TVR a fost şi este rău. Şi dă-i şi luptă. În ceea ce priveşte „cenzurarea” interviului cu Traian Băsescu, nu s-a prea înţeles mare lucru din explicaţiile date de realizatoare, pentru că au fost neclare. A reieşit însă că interviul a reprezentat o iniţiativă personală a Brânduşei Armanca, că a fost transmis pe TVR Timişoara şi că, la ora transmiterii, TVR Timişoara nu mai avea program comun cu TVR 3. Deci cenzura nu prea a fost. Dar nu a fost acesta singurul caz de „cenzură”. Sau ce numesc unii cenzură. Cornel Mihalache a povestit că a făcut în 2013 un interviu cu un membru al Casei Regale, dar că a doua zi a venit din partea Casei Regale o notificare oficială prin care se solicita (invocându-se şi unele articole legislative) nedifuzarea interviului. Cum conducerea de atunci a ţinut cont de notificare, Cornel Mihalache a calificat nedifuzarea drept act de cenzură.

La dezbatere a fost prezentă şi Narcisa Iorga, membră a CNA (propusă de Traian Băsescu) şi care era nemulţumită că există o emisiune „Dialoguri cu Andrei Marga”, în timp ce Traian Băsescu nu are acces pe post.

Numiţii politic critică politizarea

În cadrul „dezbaterii” de la GDS, câţiva vorbitori au acuzat politizarea TVR. Toate bune şi frumoase, numai că toţi cei care au făcut referiri la acest subiect au fost sau sunt numiţi politic în CNA sau TVR. Şi niciunul nu a refuzat postul în care a fost numit pe linie politică.

Valentin Jucan (CNA): „Sunt presiuni politice asupra TVR”. (Valentin Jucan a fost desemnat de PDL în CNA)
Romina Surugiu (CA al TVR): „Din cauza politicului TVR suferă pierderi din punct de vedere economic. Pe 2 august 2012 s-a întrerupt transmisia de la olimpiadă pentru o declaraţie a preşedintelui interimar Crin Antonescu. Pentru Traian Băsescu nu s-a întrerupt vreodată emisia”. (Romina Surugiu a fost propusă în CA al TVR de către Traian Băsescu)
Brânduşa Armanca (TVR Timişoara): „TVR a stat exclusiv în negocieri politice. S-a rămas la mâna politicului”. (Brânduşa Armanca a fost numită politic în urmă cu câţiva ani şefa ICR Budapesta).

Cireaşa de pe tort a aparţinut moderatorului, Andrei Cornea (cel care îl terfelea la TVR în direct pe Andrian Păunescu exact la ora la care era înmormântat – n.a.). Conform domniei sale, politizarea TVR este rea, dar nu şi politizarea CCR. „CCR este o instituţie de altă factură”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.