Oamenii mor în spitale, miniștrii dau banii Sănătății înapoi

Românii tineri mor în spitale din cauza piocianicului din varul de pe pereții saloanelor, bolnavii de cancer se uită la perfuziile cu citostatice ca la Dumnezeu, copiii cu boli pe care nici hârtia nu le suportă se sting în așteptarea unui ficat compatibil, iar Ministerul Sănătății face pomeni: 60.000.000 de euro euro din bugetul pentru investiții al Sănătății iau drumul marelui malaxor bugetar, în cadrul rectificării negative de sfârșit de an. Miniștrii Sănătății din ultimii ani se supun orbește.

La ultima rectificare bugetară, din noiembrie a.c., Guvernul a tăiat peste 60.000.000 de euro din bugetul total de 7,7 miliarde lei al Ministerului Sănătății, tocmai fiindcă banii n-au fost cheltuiți. Asta în condițiile în care mii de români mor cu zile, annual, din cauza neglijenței și indiferenței autorităților sanitare, a lipsei dotării din spitale, a subfinanțării sistemului. Pe scurt: mor degeaba.

Sănătatea publică din România, spre care cei peste patru milioane de angajați legal pompează constant bani, nu este doar o Cenușăreasă, ci și sectorul din care îndrăznesc să taie chiar aceia care ar trebui să aibă grijă de ea.

Cert este că nu s-a născut încă ministrul care să se bată pentru Sănătate, care să se ia de gât cu mai marii Finanțelor și să garanteze românilor plătitori de CAS că spațiul sanitar nu este un focar de boli, ci un mediu propice însănătoșirii.

Citiţi articolul integral în ediţia tipărită de marţi, 29 noiembrie, din noua serie Cotidianul

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.