Ocazia perfectă a hoţilor pentru a deveni negustori cinstiţi

Raymond Baker, preşedintele ONG-ului Global Financial Integrity, arată pentru Der Spiegel ca guvernul grec a pierdut controlul asupra fluxului financiar ilicit dinspre şi spre această ţară, iar criza economică este o bună oportunitate pentru spălarea banilor.

Baker susţine că sumele transferate în exterior de către greci nu ar fi acoperit datoriile imense, însă multe ţări ar fi avut o economie mai sănătoasă dacă banii ar fi rămas. Aceasta nu datorită veniturilor obţinute de stat prin taxe, ci datorită taxele obţinute din vânzarea de bunuri, dacă aceşti bani ar fi fost folosiţi pentru consumul intern. De aceea, fiecare euro care părăseşte ţara în mod ilegal slăbeşte economia în mai multe moduri, spune Baker.

“În cazul Greciei, banii ajung în conturi din paradisurile fiscale. “Potrivit calculelor noastre, în perioada 2003-2011, 208 miliarde de euro în bani negri proveniţi din evaziune şi activităţi criminale au părăsit Grecia. Este o pierdere imensă pentru o economie mică”, spune Baker.

“Am constatat că în 2010 au fost scurgeri ilegale de 90 de miliarde de dolari (suma similară împrumutului contractat în acel an de la UE şi FMI). În 2011, scurgerile au fost de 109 miliarde de dolari”, spune Baker.

“În timp de recesiune, este mai greu să obţii împrumuturi. Aceasta duce la o atracţie crescută pentru fondurile ilegale, care sunt folosite drept compensaţie. O asemenea criză este o ocazie perfectă pentru cei care spală bani. Oamenii cumpără proprietăţi ieftine şi speră că valoarea lor va creşte mult în 10-15 ani. Astfel, investitorii-infractori au un orizont de timp mult mai mare pentru afacerea lor decât cei cinstiţi”.

“Datele arată că guvernul de la Atena nu poate ţine sub control fluxurile ilicite de capital. Sistemul financiar intern are deficienţe care îl fac foarte vulnerabil în faţa corupţiei. Înainte de criză, Grecia avea a doua cea mai mare economie neagră din Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltarea Economică. Doar Mexixul stătea mai rau. Pe lângă fluxul de capital care părăseşte ţara, această economie neagră include evaziunea fiscala, mitele şi un sistem de plată cu bani cash. Acest lucru este simptomatic şi pentru Italia, Spania, Portugalia”.

Această problema nu va putea fi eradicată niciodată, însă poate fi controlată. Trebuie abolite sistemele financiare din umbră. În anii ’60 existau doar patru sau cinci paradisuri fiscale în lume. Astăzi sunt de câteva ori mai multe. Există conturi anonime, fundaţii anonime, companii ale căror proprietari nu sunt cunoscuţi de nimeni. Acestea nu sunt folosite doar de cei care spală bani sau de traficanţii de arme sau droguri, ci si de oameni obişnuiţi care nu vor să plătească taxe. Ar fi bine ca băncile din fiecare ţară să nu deschidă un cont dacă nu ştiu cine este titularul”, spune Baker.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.