Ochiul și timpanul nemerniciei 

Statul român de după 1989 nu poate fi găsit nicăieri într-o ipostază cu adevărat utilă cetățenilor săi. Constituit din instituții confiscate de tot felul de clanuri, cu politici publice inexistente și cu bugete enorme, acest conglomerat antinațional și antipopular este prezentat de portavocile sale drept stabilitatea însăși.

Instituții – cheie, de la Ministerul Justiției, Parchetul General, la Ministerul Afacerilor Interne se află undeva în trecut, funcționează anticonstituțional în mod constant și favorizează nelegalitatea. Protocoalele au dat acestor aspecte un regim preferențial, menținând prezervarea infracționalității ca dimensiune publică. Încălcarea ordinii publice, în varii registre, de la instanțele de judecată, la Comisia electorală centrală, pare a fi un criteriu deja insesizabil pentru cei plătiți din banii publici să aplice dispozițiile legale. Avem astăzi funcționari publici angajați fățiș pe culoarele corupției, piese într-un mecanism uriaș. Încălcarea legislației, cu vădită tentă împotriva persoanelor și statului, și-a găsit strategii în rândul politicienilor ajunși staruri ale unei puteri care este însăși infracționalitatea dovedită.

Climatul intern din România este aproape exclusiv unul al crimei organizate sub aspecte economice, morale, politice, instituționale. Această reușită a clasei politice, în marea ei parte provenind din anturajul cooperativei ” ochiul și timpanul”, se internaționalizează, implicată fiind în spălarea de bani și trafic de influență. Mediul infracțional are astăzi extensii, apelând la tot felul de acoperiri culturale, academice.

Asemenea atmosferă a fost intensificată tocmai de cei care aveau obligația să tempereze lucrurile și să le stopeze. Serviciile secrete au avut câteva obiective legate de supradimensionarea lor alarmantă și de protejarea unor infractori economici, incrimnându-i pe alții, într-o veritabilă participare la infracțiune. Reformarea acestui mediu infestat în totalitate, reprezintă o iluzie, în condițiile de acum. Serviciile secrete ar trebui trecute printr-o reformă de care fosta Securitate a scăpat. Și nu numai serviciile, cât conexiunile acestora din justiție, politică, media etc, care fac parte din același dosar al dezastrului. Reformarea statului român este profund legată, în principal, de scoaterea serviciilor secrete din poziția unde se află acum, și aducerea lor în orizontul instituțional propriu statului de drept.

Autonomia justiției, care este un concept inept și iresponsabil fără precizările care se impun în precizarea cum funcționează aceasta , a fost transferată și serviciilor și clasei politice. Inclusiv mediul infracțional și-a creat cordoanele sale de protecție, sub auspiciile protecției oficiale. In România de astăzi, mai mult ca oricând, s-a ajuns în dramatica situație că avem numai centre de comandă împotriva interesului public.Atât de mult s-au rupt firele de legatură cu interesele sociale și cu reglementarea acestora, încât deținătorul unei demnități publice poate fi asimilat unui proprietar de plantație cu arma la ochi.

Serviciile secrete ale lui Virgil Măgureanu, Traian Băsescu și Klaus Iohannis au evoluat sub directa îndrumare a titularilor puterii, ajungând să tezaurizeze o forță identică fostei Securități. Cum poate fi compatibilă o asemenea situație cu Constituția, cu statutul NATO și UE ? Un răspuns este obligatoriu, cu atât mai mult cu cât reprezentanțele diplomatice ale anor state s-au situat de partea serviciilor și chiar de partea activității lor infracționale. Reducerea fondurilor financiare pentru servicii ar trebui dublată de măsura reducerii numerice a acestora, de un cod de funcționare strict. Astăzi impostura din România are din nou agenți acoperiți, îndeplinind intoxicarea publică și controlul ca manipulare.

Serviciile secrete romanești au ajuns în situația în care sunt primele care încalcă ordinea publică, făcând parte dintr-o categorie cu grad de risc. Aflându-se în această poziție, utilitatea lor devine una tipică statului ” ilegitim și criminal”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Ioan Vieru 1317 Articole
Author

5 Comentarii

  1. … io vreau să mă încoronez regină iudă . regina crimei şi-a trădării de popor . AMIN !!!

  2. Când umblu pe stradă văd oameni bine hrăniţi, bine îmbrăcaţi, liniştiţi, cu smartul în mână.
    Când citesc presa aflu că România e în ghearele bestiilor securisto-mafiote şi că românii trăiesc în teroare şi disperare, ascunşi prin pivniţe şi plângându-şi copiii morţi de foame.
    Mişto!

  3. Va tot explic de ani buni: SRI a fost creat de conservele kgb-iste!!! Nu intelegeti ca nu deserveste Romania dovada fiind faptul cum arata tara azi, total neprotejata si tradata in fiecare zi? Ce sa-si doreasca mai mult serviciile secrete straine decit sa-i fiarba la foc mic pe fraieri cu mina lor proprie??? Voi credeti ca degeaba am tot cerut desfiintarea DNA si reinfiintarea SRI pe cu totul alte baze??? DNA a fost creat ca anexa a SRI pt ca acesta sa controleze intreaga structura de putere pentru ca are la indemina mijloacele de a proteja sau condamna pe cine are chef. Si sa fim clari: si pe cei indicati de cei care dau ordine sau exprima rugaminti. Serviciile au tot felul de metode sa-si impuna punctul de vedere chiar daca nu este dorit ATUNCI CIND ARE O CU TOTUL ALTA AGENDA DECIT ROMANIA! Iar in Romania asta se intimpla de 29 de ani. Dar SRI a avut si largul concurs al politicienilor romani calici, hrapareti, dornici de imbogatire. Le-au fost exploatate slabiciunile si am ajuns azi o tara vai de noi.

  4. NU STATUL ROMAN ESTE PUTRED , IOAN VISTEA ! CLASA POLITICA ( PARTIDELE , CUM SUNT ELE ASTAZI ) CARE L-A ACAPARAT ESTE PUTREDA …PUTRED DE CORUPTA SI IRESPONSABILA ! ORICE REFORMA , DAR ORICE REFORMA , NU POATE INCEPE DECIT DE AICI ! NU STIU CUM SI VAD CA NICI D.TA NU STII !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.