OMS: Epidemia de Ebola – un eşec al societăţii de piaţă, al concurenţei, finanţelor şi profitului

OMS nu a reuţit să anticipeze epidemia de Ebola din Africa de Vest şi astfel nu există în acest moment un tratament, deşi el ar fi putut fi obţinut, consideră directorul general adjunct al organizaţiei, Marie-Paule Kieny, intervievată de Liberation.

“Este în mod clar o eroare de anticipare. Nu avem niciun tratament, deşi el se poate obţine. Din punct de vedere tehnic, nu vorbim despre lucruri extrem de dificile. Este un eşec al societăţii de piaţă, al concurenţei, al finanţelor şi profitului. Ebola este o boală a oamenilor săraci din ţările sărace, care afectează un numar mic de persoane. În Europa, sunt elaborate tratamente pentru maladii rare, precum cele genetice, chiar dacă acestea afectează puţini oameni, pentru că pacienţii şi asigurările de sănătate pot plăti. Dar aici, oamenii nu au bani, deci nu există acest stimul. Fabricarea unor noi medicamente costă mult, sute de milioane de dolari. Nu mai puţin, nu putem spune că nu s-a făcut nimic. Finanţările din SUA, în cadrul cercetărilor împotriva bioterorismului ne-au permis sa progresăm. Datorită lor avem molecule care au ajuns la un stadiu avansat de dezvoltare. Din păcate, laboratoarele nu au ajuns însă în acest stadiu, adică al testării clinice pe oameni, pentru că această fază este cea mai costisitoare.”

Există medicamente disponibile?

“În măsura în care cercetarea este doar în faza experimentală, nu există un stoc de medicamente. De câteva luni, companiile farmeceutice care produc medicamentele şi vaccinurile au încercat să-şi sporească producţia. Însă trebuie o modificare la scară mare. Cât priveşte Zmapp, acest amestec de anticorpi despre care s-a tot vorbit, nu a existat pentru mai mult de zece tratamente simultane. Aceste doze s-au şi epuizat. Trebuie să treacă săptămâni până primim noi doze şi acestea nu vor fi suficiente pentru a acoperi necesităţile potenţiale. Rămâne o necunoscută: la ce preţ îşi vor vinde companiile aceste medicamente? Nu ma îndoiesc ca la început vor fi oferite gratuit, pentru a încerca să-i vindece pe cei din personalul sanitar. Nu pentru că aceştia ar fi mai egali ca alţii, ci că un fel de reciprocitate, pentru că îşi pun viaţa în pericol. Dar şi din raţiuni utilitariste: trebuie ca această forţă de muncă să fie păstrată.

Cum va evolua situaţia?

“Vom ajunge să eliminăm epidemia utilizând mijloacele folosite la precedentele epidemii, prin control şi prevenţie. Autorităţile de le cel mai înalt nivel au devenit conştiente de această problemă şi au fost luate măsuri excepţionale, prin izolarea unor întregi comunităţi. ONU este la faţa locului pentru a oferi alimente populaţiei. Lucrurile se mobilizează în mod serios pentru a opri contagiunea în zonele calde, în lunile viitoare.

Problemele accesului la medicamente, legate de carantină, de accesul la alimente nu vor duce la revolte sociale?

“Violenţa există deja, pentru că oamenii nu înţeleg şi este multă dezinformare. De aceea trebuie să fim prudenţi înainte de a trimite medicamentele şi în special cele 800 de doze de vaccin primite din Canada. Misiunea noastră este de a ajuta guvernele şi de a aplica scheme de prioritizare. Însă ei sunt cei responsabili pentru utilizarea sau neutilizarea medicamentelor. Este prerogativa lor de a alege cum e mai bine să trateze populaţia. În ţări precum Liberia, preşedintele a pus forţele de ordine să păzească zonele de carantină. A fost limitat dreptul de circulaţie. Dar în acelaşi timp trebuie să te asiguri că aceste comunităţi au acces la apă şi la alimente, pentru a nu genera o catastrofă umanitară.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.