„Opriţi imigraţia în masă din Bulgaria şi România în 2014!”

Britanicii vor ca restricţiile impuse imigranţilor din România şi Bulgaria să fie prelungite. Au cerut acest lucru Ministerului britanic de Interne şi au iniţiat în acest sens o petiţie online.

Până vineri după-amiază, petiţia „Opriţi imigraţia în masă din Bulgaria şi România în 2014, când se anulează restricţiile UE asupra migrării” a fost semnată de peste 63.400 de persoane.

Autorii petiţiei vor ca restricţiile să fie prelungite cu încă cinci ani invocând presiuni asupra “locuinţelor, infrastructurii, şcolilor şi sistemului de sănătate”,

În condiţiile în care guvernul urmează facă mai multe reduceri, pensii, locuri de muncă, servicii publice etc.

Din 2014, restricţiile impuse în 2005 Bulgariei şi României pe piaţa muncii din Marea Britanie urmează să fie anulate.

„Odată cu anularea acestor restricţii, noii veniţi vor avea dreptul să ceară ajutoare sociale, locuinţe, locuri de muncă”, se subliniază în petiţie, care adaugă că, „în prezent, aproximativ 1,5 milioane de persoane se află în căutarea unui loc de muncă, în cele două foste ţări comuniste”.

Comisarului european pentru Muncă Laszlo Andor, afirma că niciun stat membru UE nu poate să prelungească restricţiile pe piaţa muncii impuse românilor şi bulgarilor după decembrie 2013.

La reuniunea Consiliului Ocupare, Politică Socială, Sănătate şi Afacerile Consumatorului (EPSCO) de la Bruxelles, ministrul muncii Mariana Câmpeanu a avut trei întâlniri bilaterale cu miniștrii din Marea Britanie, Olanda și Belgia.

Referitor la unele zvonuri apărute în presa internațională referitoare la o posibilă prelungire a restricțiilor pe piața muncii din Marea Britanie pentru muncitorii români și bulgari, și după 1 ianuarie 2014, Mariana Câmpeanu a infirmat o asemenea ipoteză: «Absolut niciun ministru cu care am discutat nu a ridicat problema prelungirii restricțiilor pe piața muncii din țara sa și după 1 ianuarie 2014. Dimpotrivă, au afirmat cu claritate că aceste restricții nu mai pot fi aplicate și după această dată. Au promis că vor asigura muncitorilor români un tratament egal atunci când aceste restricții vor înceta oficial», a declarat Câmpeanu.

Ministrul liberal Mariana Câmpenau a mai precizat că în discuțiile purtate cu omologii săi din Marea Britanie, Olanda și Belgia a adus toate argumentele posibile împotriva opiniei create în presă față de un așa numit aflux masiv de români pe piețele muncii după ianuarie 2014. Ea a spus că și în 2007, anul intrării noastre în UE, în presa din Marea Britanie exista o campanie la fel de virulentă împotriva românilor și bulgarilor. «Se punea problema atunci, la începutul lui 2007, ce măsuri să ia Marea Britanie pe aeroporturi ca să facă față acelui mult anunțat aflux masiv de români și bulgari care ar fi invadat teritoriul Regatului Unit. Lucru care nu s-a întâmplat. Aceeași propagandă este reluată și azi», a exemplificat Mariana Câmpeanu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.