Opt din zece tineri se gândesc să plece la muncă în străinătate

Majoritatea elevilor şi studenţilor (peste 80%) spun că s-au gândit să lucreze într-o altă ţară după absolvire, potrivit studiului „Situaţia şi rezultatele participării elevilor şi studenţilor la programele şi stagiile de practică şcolară din România anului 2010″.

Conform studiului, 83% dintre elevii chestionaţi şi 80% dintre studenţi afirmă că s-au gândit să lucreze într-o altă ţară.

Totuşi, un sfert dintre tinerii intervievaţi au declarat că nu ştiu ce vor face după finalizarea studiilor.

Astfel, 27% dintre elevi nu s-au gândit încă la ce vor face, mai mult de jumătate au de gând să urmeze o facultate, o cincime dintre ei vor să lucreze după absolvirea liceului şi 38% ar dori să lucreze pe cont propriu.

În acelaşi timp, 68% dintre studenţi au de gând să practice profesia pentru care s-au pregătit, iar jumătate dintre aceştia consideră că şcoala îi pregăteşte bine pentru practicarea profesiei.

Potrivit studiului, studenţii apreciază profesiile de medic, inginer, specialist IT, avocat, economist, manager, contabil, profesor, arhitect, funcţionar bancar, în timp ce elevii pe cele de mecanic auto, inginer, medic, ospătar, avocat, şofer, poliţist, specialist IT, bucătar, comerciant-vânzător, tinichigiu-vopsitor auto, brutar-patisier sau profesor.

Cercetarea a fost realizată pe un eşantion de peste 800 de studenţi şi elevi. Studiul este parte a proiectului „Practică să înveţi, învaţă să practici!” şi este derulat de compania Edu-Tim.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.