Paradoxurile terorismului: mai puţini morţi în lume, dar avânt mare în Europa

Comentând declaraţiile unor oficialităţi occidentale privind combaterea terorismului, a cărui „explozie” mondială a avut loc îndeosebi după nefericita idee a Administraţiei Bush de a invada Irakul, urmată de cea privind Afganistanul, poţi avea uneori senzaţia că te afli în anii propagandei ceauşiste privind însămânţările agricole: „Le-am terminat la Radio şi mai avem puţin la televiziune!”, ori că, tot arând şi depăşind norma zilnică, se pătrunsese mult şi pe teritoriul unor state vecine. Deşi cred că un fenomen precum terorismul mondial nu poate fi tratat în această cheie uşoară, ritmul „succesurilor” pe care le tot anunţă acele oficialităţi poate induce la o percepţie de genul celei amintite.

Dar să nu mai lungim vorba şi să lăsăm loc faptelor, aşa cum le-a prezentat Institute for Economics and Peace (IEP) într-un raport publicat zilele trecute şi citat de Reuters şi Le Figaro, care evidenţiază şase capitole din el. Mai întâi, 2015 a fost al doilea an consecutiv foarte sângeros, din cauza terorismului murind 29.376 de persoane, e adevărat, o scădere de 10% în comparaţie cu 2014 (3.389 decese, în medie).

Potrivit datelor IEP, 90% dintre decesele provocate de terorism au avut loc în ţările angajate deja în conflicte, fie că sunt locale sau internaţionale.

Cele cinci state cele mai afectate în 2015 au fost: Irakul, Afganistanul, Nigeria, Pakistanul şi Siria. 72% dintre cei decedaţi din cauza terorismului provin din aceste cinci ţări.Totuşi, în Nigeria şi Irak au fost 5.556 de victime, mai puţine decât în 2014 (-32%). Raportul mai arată că scăderea respectivă se datorează „în principal unei slăbiri a organizaţiei Boko Haram şi a grupării Statul Islamic în Nigeria şi în Irak, datorită operaţiunilor militare declanşate împotriva lor”.

Totodată, documentul amintit vorbeşte despre două tendinţe negative consemnate în 2015: evoluţia tactică a Statului Islamic către „terorismul transnaţional, nu numai în alte părţi ale Orientului Mijlociu, ci şi în Europa” şi „extinderea activităţii Boko Haram în ţările vecine din Africa de Vest”. În 2015, şase ţări au fost afectate în mod special: Franţa, Turcia, Arabia Saudită, Kuweitul, Tunisia şi Burundi.

Raportul IEP evidenţiază fapul că această creştere a terorismului în Europa a atins „cele mai mari cote consemnate vreodată”. De asemenea, se menţionează că în Franţa s-a înregistrat o creştere a ameninţării teroriste, atestată de cele 35 de atacuri diferite ce au avut loc anul trecut. Ca urmare, Franţa se situează pe locul 29 între ţările cele mai afectate de atentate în lume, în 2015, între Palestina şi Rusia. De altfel, teribilul atac de la sala de spectacole Bataclan, de pe 13 noiembrie 2015, de la Paris, este plasat pe locul al 18-lea printre atentatele cele mai sângeroase din 2015.

În pofida slăbirii activităţii organizaţiei Boko Haram şi a Statului Islamic în Irak şi în Nigeria, raportul evidenţiază o „expansiune a activităţii acestor grupări în alte ţări”. Astfel, Boko Haram şi-a dezvoltat prezenţa în Niger, Camerun şi în Ciad, ceea ce a dus la creşterea numărului victimelor terorismului cu 157% în aceste trei state. În ce le priveşte, Statul Islamic şi grupările afiliate lui sunt „active în 15 noi ţări, ceea ce face ca numărul acestora să fie azi de 28”.

Statul Islamic, Boko Haram, talibanii şi Al-Qaida răspund pentru 74% dintre morţile legate de terorism. Anul trecut, Statul Islamic a depăşit Boko Haram, provocând moartea a 6.141 de persoane în cele 252 de atacuri diferite.

Raportul anual al IEP arată că impactul economic al terorismului în 2015 a fost stabil în comparaţie cu cel din 2014, costând în 83,6 miliarde de euro economia mondială. Suma nu reprezintă decât circa 1% din impactul violenţei asupra economiei mondiale, care a fost în 2015 de 12.700 miliarde de euro. În ţările OEDE (Organizaţia Europeană de Dezvoltare Economică, din are fac parte 35 de ţări-n.n.), „factorii socio-economici, precum şomajul tinerilor, militarizarea, nivelul criminalităţii, accesul la arme de foc şi neîncrederea în procesul electoral, sunt cei mai semnificativi, din punct de vedere statistic”, în materie de terorism.

În fine, în contextul datelor de mai sus trebuie semnalat că, în aceste zile, oficialităţile de la Washington angajate în combaterea terorismului au avertizat concetăţenii care se deplasează în Europa cu prilejul sărbătorilor de iarnă că există un risc major să se producă atentate, ceea ce confirmă implicit avântul grupărilor teroriste pe bătrânul continent.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.