Parlamentul Lituaniei a învestit noul guvern de centru-stânga

Parlamentul Lituaniei a aprobat joi noul guvern cvadripartit de centru-stânga condus de premierul social-democrat Algirdas Butkevicius, care şi-a propus ca obiectiv susţinerea creşterii economice a ţării, după patru ani de politici de austeritate aplicate de guvernul conservator precedent, relatează AFP, citată de Agerpres.

Proiectul guvernamental a fost susţinut de 83 de deputaţi, 39 de legislatori de opoziţie s-au pronunţat împotrivă şi nouă aleşi s-au abţinut. Cei 14 membri ai noului guvern au depus jurământul imediat după vot.

În urma alegerilor legislative din octombrie, social-democraţii au format o coaliţie cu Partidul Muncii, mica formaţiune populistă de dreapta Ordine şi Justiţie şi cu partidul minorităţii poloneze.

Ministerul Finanţelor i-a fost încredinţat lui Rimantas Sadzius, în vârstă de 52 de ani, care a mai ocupat acest post în 2007 şi 2008. Portofoliul Economiei i-a fost atribuit dnei Birute Vesaite, în vârstă de 61 de ani, cunoscută pentru criticile sale la adresa proiectului de construcţie a unei centrale nucleare la Visaginas, pe care îl consideră ‘prea scump şi prea riscant’.

În ce-l priveşte, noul ministru de externe, Linas Linkevicius, în vârstă de 51 de ani, a mai ocupat de două ori un post de ministru, cel al apărării, între 1993 şi 1996 şi între 2000 şi 2004.

Programul guvernului lituanian „este realist şi ţine seama de situaţia economică, socială şi financiară”, a dat asigurări Algirdas Butkevicius, care are 54 de ani şi a fost în trecut ministru al finanţelor.

Acesta a declarat că susţinerea creşterii va fi o prioritate pentru guvernul său, în condiţiile în care Lituania a reuşit să iasă dintr-o profundă criză economică.

În timpul campaniei electorale, social-democraţii lituanieni au promis creşterea salariului minim şi reformarea sistemului fiscal astfel încât să fie favorizate categoriile cu venituri mici. Butkevicius a subliniat însă că va duce totodată o politică de disciplină bugetară pentru a pregăti intrarea ţării în zona euro, prevăzută pentru 2015.

Noul guvern s-a angajat de asemenea să „relanseze” relaţiile dificile cu Rusia şi să îmbunătăţească relaţiile cu Polonia, cu care există o controversă legată de problema drepturilor minorităţilor naţionale.

Cabinetul lui Butkevicius urmează să preia preşedinţia semestrială prin rotaţie a Uniunii Europene în cea de-a doua jumătate a lui 2014.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.