Pas înapoi: Putin îşi retrage trupele de la graniţa cu Ucraina

Preşedintele Vladimir Putin a făcut un pas către dialog în estul Ucrainei, miercuri, 7 mai, cerând separatiştilor pro-ruşi să amâne referendumul ce ar trebui să aibă loc pe 11 mai, asupra “declarării independenţei” autoproclamatei Republici Populare Doneţk.

Potrivit Interfax, Putin a declarat că Rusia şi-a retras forţele de la graniţa cu Ucraina, unde NATO anunţa că Moscova a masat peste 40.000 de militari. “Ni s-a spus mereu că trupele noastre de la graniţa ucraineana sunt un motiv de îngrijorare. Ni le-am retras. Astăzi nu mai sunt la graniţă, ci în locuri în care îşi îndeplinesc misiunile de rutină”, a spus Putin.

“Cerem reprezentanţilor din sud-estul Ucrainei să amâne referendumul prevăzut pentru 11 ami, pentru a crea condiţiile necesare dialogului”, a spus Putin într-o o conferinţă de presă ţinută după întâlnirea cu preşedintele OSCE, Didier Buerkhalter (preşedintele Elveţiei).
Rebelii pro-ruşi au anunţat că pe 11 mai vor organiza un referendum privind declararea independenţei “Republicii” Doneţk.

“Credem că dialogul direct intre autorităţile de la Kiev şi reprezentanţii din sud-estul Ucrainei este un element cheie al unui compromis”, a spus preşedintele rus.

Discuţiile lui Putin cu preşedintele OSCE, care au avut loc în dimineatţa zilei de miercuri, au arătat că “abordările privind modalităţile de a rezolva criza sunt în linii mari aceleaşi”, a spus Putin. Preşedintele în exerciţiu al OSCE, elveţianul Didier Burkhalter, a făcut apel la o “încetare a focului” în estul Ucrainei, pentru a se permite organizarea alegerilor prezidenţiale de pe 25 mai.

Declaraţiile lui Putin vin după ce, marţi, autorităţile de la Kiev au cerut sprijinul comunităţii internaţionale pentru a ajuta la organizarea alegerilor prezidenţiale pe 25 mai, alegeri esenţiale pentru legitimarea noului regim. De altfel, preşedintele Franţei, Francois Hollande, declarase că, dacă aceste alegeri vor fi amânate, există riscul real al alunecării către un război civil.

Kievul a cerut trimiterea unor observatori internaţionali în Ucraina, pentru a supraveghea alegerile. Guvernul ucrainean a cerut partenerilor din Occident “să facă tot ce este posibil pentru a elimina ameninţările şi provocările din exterior susţinute de Rusia, pentru ca aceste alegeri să se poată derula în mod liber şi democratic”, după cum a declarat ministrul de Externe ucrainean, Andrii Desciţa.

Rusia refuză să recunoască legitimitatea actualului regim de la Kiev şi a şi precizat că este “absurd” ca alegerile să aibă loc în actualul context tensionat din Ucraina”, după cum a arătat recent purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.