Pasagerii zborului MH17: oameni de știință, călători cu premoniţii sumbre şi unii care nu au reuşit să schimbe biletul

De la personalități în domeniul luptei împotriva SIDA și până la o femeie care urma să se întoarcă acasă după ani de zile, pasagerii zborului care a sfârșit tragic în Ucraina erau turiști, cercetători, oficiali din domeniul sănătății sau membri ai familiilor olandeze ce trăiau pe două continente încă din momentul decolonizării Indoneziei.

O somitate în domeniul anti-HIV

Poate că cel mai cunoscut dintre pasageri era Joep Lange, un recunoscut activist împotriva SIDA, fost preşedinte al Aids Society. El trebuia să participe duminică la conferinţa ”Un dialog deschis despre viitorul tratamentului anti-HIV: drumul de la fabrica de medicamente la pacient”, care are loc la Melbourne. Lange călătorea împreună cu soţia. O sută de persoane de la bordul avionului mergeau la această conferinţă. Avea 59 de ani şi era tatăl a cinci copii.

„Joep Lange era în avion, pot să confirm”, a declarat Andrea de Graaf, purtătoarea de cuvânt al ONG-ului fondat de acesta, Fondation PharmAccess, care facilitează accesul la terapie pentru pacienţii infectaţi cu virusul HIV. „Este o pierdere imensă şi suntem foarte afectaţi”, a spus directorul executiv al ONG-ului, Onno Schellekens, citat într-un comunicat: „Devotamentul său pentru tratamentul virusului HIV şi al SIDA şi pentru sănătate în general a fost revoluţionar”.

Lange a fost cu câteva luni în urmă la Bangkok, unde a vorbit despre un proiect menit să ajute mai mulţi medici thailandezi să studieze în Amsterdam.

Casa pe care nu o va mai vedea vreodată

În avion s-a îmbarcat şi Ninik Yuriani, în vârstă de 56 de ani, o pasageră născută în Indonezia şi care venise în Olanda cu 17 ani în urmă, în căutarea unei vieţi mai bune, împreună cu fiica sa. Dorea să ajungă la mama sa de 86 de ani, care locuia în insula Java. Trebuiau să petreacă împreună sărbătoarea Eid al-Fitr. O prietenă care se afla deja în Indonezia spune că ”mi-a trimis mesaje prin WhatsApp cu câteva zile în urmă, pentru a-mi spune să o aştept la aeroport în Jakarta, vineri, la 9.15. Plănuisem să mergem apoi cu maşina la Wonosobo”.

Australienii care au încercat să schimbe biletul, dar nu au reușit

În avion se afla şi Albert Rizk, agent imobiliar în Sunbury, Australia, care se întorcea acasă dintr-o vacanţă în Europa, împreună cu soţia sa, Marie. Aceasta era singura vacanţă importantă din an. Vineri dimineaţa, colegii au venit la sediul firmei pentru a depune flori. ”Dacă l-aţi fi văzut pe Albert, v-ar fi apărut imediat zâmbetul pe buze”, spune şeful sau, Ken Grerch. ”Zâmbea mereu şi dorea să ajute oamenii”.

Grech spune că soţii Rizks au dorit să schimbe zborul, pentru a aevita aglomeraţia din Kuala Lumpur. Doreau să schimbe biletele pentru un alt zbor, în care urmau să se afle nişte prieteni. Nu au reuşit să facă asta şi au rămas la varianta MH17.

Premoniție: ”În caz că dispare, așa arăta”

Unul dintre pasagerii zborului MH17 se pare că avut o premoniţie neagră cu privire la călătorie. Cu puţin timp înainte de decolare, olandezul Cor Pon a fotografiat avionul de la fereastra terminalului şi a postat fotografia pe Facebook, scriind: ”În caz că dispare, aşa arăta”.

Olandezul se gândea la tragedia zborului MH370, care a dispărut în Oceanul Indian în luna martie, iar rămăşiţele avionului nu au fost localizate până acum. Fotografia a fost postată la ora 12.15, ora Amsterdamului, cu puţin timp înainte de decolare.

Iniţial, prietenii i-au răspuns urându-i drum bun şi vacanţă plăcută în Indonezia, pentru ca apoi pagina de Facebook a olandezului să se transforme într-un adevarat monument funerar virtual.

Ultimul mesaj al pilotului pentru soție

O rudă a unuia dintre piloţii Boeingului 777 doborât în Ucraina, cetăţean malaezian, spune că acesta i-a trimis soţiei un mesaj pe WhatsApp cu puţin înainte ca avionul să decoleze de la Amsterdam. Îi spunea că ajunge repede acasă. Pilotul, Wan Amran Wan Hussin, pilota de 25 de ani şi avea doi băieţi. Ruda citată de Wall Street Journal spune că a venit la aeroportul din Kuala Lumpur împreună cu soţia îndoliată a pilotului şi cu cei doi copii, dintre care se pare că băiatul cel mare a înţeles că s-a întâmplat o tragedie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.