„Patria a priori”, noua deviză a Serviciului Român de Informaţii

Vineri, 2 noiembrie a.c., Serviciul Român de Informaţii şi-a lansat noul web-site, prilej cu care pe sigla principalei autorităţi puplice de securitate naţională a fost înscrisă o nouă deviză -“Patria a priori”.

O deviză ce pare inspiratăşi poate fi bine primită, în contextul accelerării tendinţelor dezintegratoare ale patriilor tradiţionale ale naţiunilor şi ale statelor naţional-unitare.

Asupra semnificaţiilor interpretabile ale “logo”-ului care se traduce ad literam “Patria înaintea faptelor“ (a oricărei experienţe), după cum poate fi şi “Patria înainte de toate”, vom reveni.

Deviza anterioară, “Patrie şi Onoare”, instituită prin Legea nr. 14 din 24 februarie 1992 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii (în vigoare), este parte a însemnelor uniformei şi a insignei de serviciu a personalului operativ al serviciului. Comunicatul postat pe noul “site” al SRI nu precizează dacă noua deviză va implica şi o iniţiativă legislativă de modificare a Anexei 1 a legii anterior menţionate, prin care este aprobată insigna de serviciu.

Anterior, în anii 2005-2006, iniţiativele legislative privind noile legi ale domeniului securităţii naţionale şi ale activităţii serviciilor de informaţii aveau în vedere, pentru SRI, atât o nouă deviză (“Vigilia Pretium Libertatis”), cât şi o nouă insignă de serviciu. Proiectul legislativ fost adoptat tacit de către una dintre Camere, apoi întregul pachet de legi a fost sabotat de majoritatea parlamentara (PSD, PNL, UDMR). Poate părea paradoxal, dar noua lege de organizare şi funcţionare a Serviciului Român de Informaţii l-a avut ca principal iniţiator pe deputatul (PSD) Ion Stan, în acea legislatură secretar al Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi a Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI, deci nu a fost una dintre legile cu etichetă “Băsescu”, a grupului interdepartamental coordonat de consilierii prezidenţiali Claudiu Săftoiu, Renate Weber şi Ştefan Deaconu, asistaţi de consilierii de stat Constantin Degeratu şi Viorel Bârloiu.

Evenimentul de re-“branding” al Serviciului Român de Informaţii poate fi perceput şi ca un nou avertisment asupra indolenţei legislativului actual, înainte de depunerea mandatului, care nu a deblocat procesul de reformă juridico-instituţională a domeniului securităţii naţionale.

În capul Comunităţii Naţionale de Informaţii se află un Consiliu Suprem de Apărare a Ţării de sorginte anterioară aderării României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord şi a integrării în Uniunea Europeană. CSAT are reglementări cazone, funcţionează ca un paraguvern şi nu este eficient decât în a acoperi, prin deciziile consensuale, crase incompetenţe şi fuga de asumarea răspunderilor de către conducerile unor autorităţi publice de securitate naţionale, ale căror domenii de activitate sunt dereglementate juridic.

De asemenea, legislaţia domeniului a rămas cantonatăîn realităţile şi direcţiile politice incerte de la începutul anilor ’90. Pe bună dreptate, la ce să ne aşteptăm din partea serviciilor, obligate să acţioneze sub imperiul unei legislaţii perimate? Să o respecte, sau să o ocolească?!

Paranteza deschisăşi consideraţiile expuse nu sunt nici pe departe fără legătură cu noua deviză a Serviciului Român de Informaţii. “Logo”-ul unei autorităţi publice exprimă sinteza valorilor supreme în care aceasta crede şi le apără.

“Logo”-ul FBI-ului este “Fidelitate, Bravură, Integritate“ şi exprimă calităţile pe care naţiunea americană le pretinde acestei categorii speciale de apărători ai legii.

Pe sigla Serviciului de Securitate al Marii Britanii este înscris “logo”-ul “Regnum Defende”, ceea ce ar semnifica apărarea guvernului, autorităţii şi suveranităţii (regnum ~ government, authority, sovereignty), iar dacă avem în vedere etimologia latină a lui “regnum”, putem înţelege şi o apărare totală, sistemică, adică apărarea a tot ceea ce suntem şi ne înconjoară.

Dictonul latin “Salus rei publicae suprema lex esto” (La sicurezza dello Stato dovrà essere la legge suprema – Securitatea statului este legea supremă) este înscris în stemele heraldice ale Ministerului de Război al Italiei, iar SISDE (Serviciul de Informaţii pentru Securitate Democratică- omologul SRI) are ca deviză “Per Aspera ad Veritatem“ (Attraverso le difficoltà alla verità), care semnifică biruinţa prin adevăr.

Noua deviză a Serviciului Român de Informaţii “Patria a priori” , aflăm din sursă oficială că are ca mesaj esenţa misiunii Serviciului de a proteja securitatea naţională prin loialitate, profesionalism şi adevăr, recunoscând valoarea incontestabilă şi fundamentală a Patriei.

Aşa să fie. Pe unii s-ar putea să-i ducă gândul prudent către o traducere mai directăşi fidela, adică “Patria înainte de fapte”, o accepţie apropiată de “Salus rei publicae suprema lex esto” (La sicurezza dello Stato dovrà essere la legge suprema – Securitatea statului este legea supremă).

Nu este, însă, cazul să se creadă cârcotaş că sub acest nou “logo”, în numele priorităţii Patriei, Serviciul Român de Informaţii va suplini absenţa legilor mult aşteptate cu “înaltele raţiuni se stat” şi că nu va ţine seama şi în ceea ce-l priveşte de dictonul “Sub lege Libertas”.

Un cetăţean de bună credinţăşi cu puţină imaginaţie, va înţelege că noua deviză a Serviciului Român de Informaţii obligă personalul acestuia la responsabilitatea supremă de a pune înaintea faptelor lor Patria, crezul naţional şi interesele poporului. Şi numai după ce vor fi, bine şi drept, cumpănit asupra acestor valori, să treacă la fapte.

Cine va accesa noul site va constata, nu fără surprindere, că dupa anul 2006, de la încheierea mandatului predecentului director, nu mai sunt postate rapoartele anuale de activitate ale Serviciului Român de Informaţii. Chiar să se fi derobat Parlamentul, în ultimii şase ani, de obligaţia legalăşi constituţională a exercitării controlului în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi a Senatului (Constituţia României, art. 65. alin. (2) lit. “h”)?!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Aurel I. Rogojan 247 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.