Patronatul controlat de Niculae, demers legat de gaze

Patronatul Nitrofosfor, din care fac parte mai multe combinate ale omului de afaceri Ioan Niculae, cere elaborarea unei scheme de sprijin prin care să plătească facturi mai mici la gaze naturale. Solicitarea vine după ce guvernul Orban a venit cu o măsură de sprijin a consumatorilor industriali din 15 domenii prin intermediul certificatelor de emisii de CO2.

„În numele Organizației Patronale a Producătorilor de Îngrășăminte Chimice din România – NITROFOSFOR, membră a Confederației Patronale din Industrie „CONPIROM”, din care fac parte toate combinatele producătoare de îngrășăminte chimice, apreciem aprobarea operativă a Ordonanței de Urgență a Guvernului privind instituirea schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea marilor consumatori industriali de energie electrică. Aceasta va contribui în mod eficient la reducerea costurilor de producție la un număr însemnat de mari companii din industria prelucrătoare, având efecte pozitive în întreagă piață de energie. În acest context trebuie să va semnalăm că marii consumatori industriali de gaze naturale din industria prelucrătoare (industria producătoare de îngrășăminte chimice, alte industrii cu consum ridicat de gaze naturale) ar avea o stringentă nevoie de instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea costurilor de producție cu materia prima gazele naturale. Precizăm că cca. 75 % din totalul cheltuielilor de producție o reprezintă costul gazelor naturale. Credem că o asemenea schemă de ajutor de stat pentru marii consumatori de gaze naturale din industria prelucrătoare este legată și de definirea noțiunii de consumator vulnerabil. Menționăm că reprezentăm o industrie care realizează produse cu valoarea adăugată mare, angajăm zeci de mii de oameni direct și indirect și în ciuda rolului important pe care-l jucăm în agricultură și economia noastră, nu suntem înțeleși și sprijiniți , astfel că pierdem din avantajul competitiv atât pe piață internă cât și pe cea externă. Patronatul nostru își exprimă întreagă disponibilitate în a concura la rezolvarea problemelor mai sus menționate”, susțin reprezentanții Nitrofosfor.

Patronatul cuprinde zece membri, printre care combinatele controlate de Niculae – Amonil, Amurco, DonauChem, Ga-Pro-Co, Nitroporos și societatea InterAgro.

Săptămâna trecută, guvernul a emis o OUG cu privire la modificarea Ordonanţei 115 a Fondului de mediu (OUG 115/2011 – n.r.) şi instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru marii consumatori industrial. ”Practic, ea este împărţită în două părţi – o parte alocă banii procentual din Fondul de mediu, 29% merg la bugetul de stat, 50% merg către proiecte ale Fondului de mediu, 15%, de data asta, am căzut de acord în Guvern, împreună cu ministrul Mediului şi premierul, pentru această schemă de ajutor de stat pentru cele 15 sectoare industriale aprobate de Comisia Europeană. Industria acestor sectoare va fi ajutată cu un procent de 15% din valoarea certificatelor de CO2 care vor fi vândute şi banii se vor strânge în Fondul de mediu, iar 6% din acest buget vor merge către proiecte de reducere a emisiilor de CO2, proiecte care vor fi aprobate prin ordin al ministrului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, derulate prin Fondul de mediu”, a afirmat ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4562 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Serios! Ia vedeti voi cate din din acele firme ale lui nicolaie functioneaza real? Nu cumva o firma de baza isi face mai multe fifderme de casa/de apartament, dar, doar firma de baza functioneaza, celelalte doar isi impart doar beneficiile? Cam asa e si cu gazele, cu energia electrica, cu firmele de curierat plus destule!

  2. Sprijiniți pe cei bogati, jupuind pe cei săraci…Nea Niculae, poate ca retehnologizarea ar fi o solutie pentru îmbunătățirea randamentului financiar.Desigur, doar daca nu afecteaza propriul buzunar, evident…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.