Pavel Şuşară intervine în scandalul statuilor: „E un abuz”

Criticul şi istoricul de artă Pavel Şuşară reacţionează după ce sculptorul Ioan Bolborea a fost acuzat de înşelăciune.

„Dar văd că sunt o grămadă de specialiști care știu ei cum sta treaba cu sculptura, așa că le mai dau și eu o mână de ajutor:

1. Un artist, indiferent de genul pe care îl ilustrează, nu vinde materiale, ci își vinde creația. Sumele încasate de Bolborea, indiferent care or fi ele, sunt drepturi de autor, nu prețul bronzului sau al alamei.

2. Bronzul nu este standard, este, pur și simplu, un aliaj. Atât bronzul cat și alama au ca bază cuprul, iar densitatea lor este sensibil egală, dar asta nu are nicio importanță, fiindcă, in sculptură, bronzul este o paradigmă, nu un material unic, iar conceptul aglutinează realități diverse exact așa cum orice pantofi de sport sunt adidași, indiferent de producător. Și marca Nike produce… adidași iar nu niki. Drujba, care înseamnă prietenie, a devenit sinonim cu ferestrău mecanic și chiar celebra Hugsvarna este tot.. drujbă. Exact aceasta este și situația cu bronzul din sculptură. Nicio sculptură din lume, in bronz, nu folosește același material, dar toate sunt…bronzuri.

3. Intervenția poliției intr-o speță de felul acesta, care este exclusiv subiect de discuție profesională, este un abuz incalificabil și devine un atac fara precedent la libertatea și la specificul creației artistice.

4. Tot ce se întâmplă acum este o mișcare perversă a PMB care a pierdut procesele cu Bolborea pentru anularea contractului privind Monumentul Unirii. Cum nu avea niciun argument, a recurs la o lovitură prin ricoșeu, care nu va avea nicio șansă de izbândă, fiindcă nu există nicio fraudă reală.

5. Dacă Primaria a vrut să achiziționeze o grămadă de bronz și nu o operă de artă, de ce nu a măsurat aliajul la recepția lucrării și s-a trezit tocmai acum, când pierde procese în serie.

6. Bolborea ar putea, în aceeași logică, sa dea in judecata primăria pentru că i-a substituit lucrările dacă la recepție ele erau din bronz, iar acum sunt din alamă.

7. Voi reveni pe larg zilele viitoare”, a scris Pavel Şuşară.

credit foto Poliţia Română

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

19 Comentarii

  1. sa scrii in contract, bronz si sa pui in opera alama!
    Corect, poti sa treci in contract 200 000E si sa platesti 30 000E.
    Ce va mai tineti in brate!…
    Cand ati refuzat operele lui Brancusi, unde ati fost domnilor artisti?

  2. Metalul principal pentru obținerea bronzului și alama este cuprul. Cu toate acestea, combinația sa cu staniu (ca în bronz) sau cu zinc (ca în alamă) face posibilă obținerea de aliaje care au proprietăți diferite și au anumite aplicații. De exemplu, bronzul este unul dintre cele mai preferate materiale ale sculptorilor, care îl folosesc pentru busturi, monumente, garduri și alte soluții care necesită frumusețe și durabilitate. Alama nu poate fi folosită cu greu în scopuri similare, deși uneori este folosită pentru a crea opera de artă. Motivul pentru această plasticitate de alamă, este mai sensibil la uzură, în timp ce monumentele de bronz pot trăi un secol.
    Este mare diferenta intre sculptura in bronz si in alama,dar ce sa ii ceri lui Pavel Șușară _critic de arta”:))
    Asinus asinum fricat si masonul de mason
    Bolborea si Șușară,daca nu ar fi mufati la banul public,ar cersi
    Cati sculptori cinstiti nu sunt muritori de foame..
    Asa ceva numai in Romania se poate,bronzul sau alama, nu conteaza:)))

  3. „in sculptură, bronzul este o paradigmă,…” ce nenorocit!De ce nu le-a facut Bolborea din hartie cerata, doar nu materialul conteaza in opinia astuia, haita de derbedei batrani..

  4. Citez:”.. In 1935, Hachi a murit si a devenit un erou national pentru Japonia, simbolizand loialitatea si dragostea. In 1934, sculptorul Teru Ando a creat si a plasat in statia Shibuya o statuie grandioasa din bronz, replica fidela a lui Hachi, cainele fiind PREZENT la inaugurare!!!!Din pacate, din cauza celui de-al doilea război mondial, statuia a fost topita pentru resurse necesare luptelor de pe front.Dar in 1948, o noua statuie din bronz a fost plasata in acelasi loc, sculptata de Takeshi Ando, fiul celui care a facut prima statuie”
    Asta respect pentru arta, asta arta , nu „Traienica puta mica cu Lupoaica din alama cu coada snur”
    Dar noi traim in Republica Valea Porcului

  5. Ai dreptate, de fapt!
    In tara asta daca te iei de un ciorditor, faci un abuz.
    E articol in Constitutie. Drepturile hotilor sunt peste drepturile alorlalti.
    De aia unii au pensii speciale furate de la gura poporului.
    E normal sa fii frustrat. Il mai tamaiai pe artist, mai scapa si el un sprit. Acu ce sa faci.
    Mai bine trecea AUR in contractele pentru statui, ca poate ada le facea din bronz. E un obicei in republica. Se vede si in politica ca aurul e bronz.
    Asa ca, da-i cu critica mai departe ca sa nu uitam ciordeala.

  6. Haideti sa maruntim putin subiectul. Deci, primăria îl acuză pe Bolborea că ar fi încălcat contractul și a construit din alamă, în loc de bronz, patru statui: Căruța cu Paiațe (16 tone), I.L. Caragiale (9 tone), Vioara Spartă (7 tone), Al. I. Cuza (vreo 8 tone), total cam 40 tone, adica 40.000 kg. Prejudiciul ar fi de 18.000.000 lei. Adica 450 lei / 1 kg de metal (care ar trebui sa fie diferenta intre bronz si alama). Pe OLX o bara de bronz costa 58 lei/kg. Pe ce fel de expertiza se bazeaza primaria?

  7. Mai bine le facea din tabla zincata, cu o mana de vopsea. Ce mare diferenta iesea pe kg. Acu daca nu ciordeau alti artisti coada catelei, nu zicea nimeni nimic.
    Artistii se mananca intre ei!

  8. @valeriu:faci un artificiu,paguba nu este numai la diferenta de pret intre materiale, cam 2:1 la bronz fata de alama !
    Exista deci un furt, indiferent ce prejudiciul moral a cauzat Bolborea,simpla prelucrare a bronzului fiind mai oneroasa decat a alamei
    Du-te in parcul Herastrau si uita-te la statueta celebra a unui curcan, care are 80 de ani vechime si priveste in fata la TNB cocleala care ii acopera „opera” maestrului!

    In 2019 Primăria București,personal tovarasa Firea, arată că expertizele realizate la cererea sa au arătat că artistul a folosit alama în locul bronzului, motiv pentru care municipalitatea a făcut și o plângere penală. Ioan Bolborea a avut contracte cu Primăria Generală în perioada 2009-2017, în valoare de 6,2 milioane euro.

    Bolborea se apără spunând despre reprezentanţii primăriei că sunt „nişte nepricepuţi, sunt prostii de-ale lor”.

    Potrivit unor artiști plastici consultați de G4Media.ro, bronzul ar fi de trei ori mai scump decât alama.
    In opinia ta nu e nici o diferenta financiara intre un desen a lui Picasso si un tablou in ulei a lui Picasso,cu acelasi subiect??Doar costul materialelor??:))
    Chiar nu vreti sa facem o data DREPTATE in Romania, mereu gasiti scuze..

  9. Aceste statui sunt batai de joc ale ‘academicianului’ bolsevic Razvan Teodorescu(dracu stie cum il cheama in realitate),atat la adresa romanilor cat si tunuri financiare

  10. Stabilirea valorii statuilor și a grotescului grup statuar Caruța cu paiațe funcție de aliaj din care sunt turnate, adică tone de bronz, sau tone de alamă spune totul valoarea lor artistică.

  11. Il apreciez pe dl Susara, insa aici nu are dreptate. Daca sculptorul trebuia sa livreze o lucrare turnata in bronz, atunci aia trebuia sa livreze. Pe baza declaratiei artistului s-a receptionat lucrarea, ca doar nu era ministerul sa se apuce sa faca analize asupra aliajului folosit. La vremea aceea (a livrarii lucrarii) problema in discutie a fost calitatea artistica a lucrarii, nu prea se mai gandea lumea si la materialul folosit. La ce gramezi de bani primesc artistii pentru astfel de lucrari comandate de stat, ar putea sa foloseasca materiale de calitate.

  12. Nu-i pot numi altfel decat golani pe prostacii avand sange stricat in ei pt. ca nu ataca altceva decat ideea de Monument al Unirii! Asta le sta in gat, iar pe forum se agita si cauta chichite legate de preturi de materiale, cand pe ei MONUMENTUL ii roade. Or fi in misiune, or fi redusi mintal, in orice caz, ei nu rateaza ocazia sa-si dea in petec. Se vede si cine il contesta cel mai abitir: alde seku-24, hotnews, g4media…

  13. Toate ” creatiile ” acestui individ sint mizerabile. Susara, un fel de Sosoaca cu nadragi, se baga singur in seama. Nu materialul e problema, ci aspectul. Bolborea trebuie trimis la origini.

  14. În copilăria mea, sub lupoaică erau Romulus și Remus. Unde sunt ei acum?

  15. Pai , nu stiu , dar in contract , nu scrie din ce material ,trebuie facuta opera ” Omul cu catelul” ? eu cred ca scrie : „Bronz” ! Daca nu scrie trebuie sa lamureasca problema justitia !Si gata ! In rest, poate sa fie si din lut ! Merge , suntem in Romania , tara unde orisice magarie este posibila ! N.B. Dragilor ,problema pare complexa , se va cerceta , se va analiza , se va taia in patru si in sase ! Si ? Va rezulta , ca totul este OK. si nu este nimeni vinovat ca , bronzul nu este alama ! Merge , in Romania , ca albul sa fire negru ! Cum suntem in Romania, problema se va rezolva in 10 ani ! Pana atunci …cantec , joc si voie buna ! Da, da’ pe banii cui ? Dragilor hai sa tinem minte , toti , chestia asta ! De regula , totul se ingroapa in uitare si nu este niciun vinovat ! Si , Doamne cati or fi vinovati in AFACEREA ASTA !

  16. Intreb si eu, asa, ca fapt divers, daca primaria Generala care e a Capitalei a facut si analiza metalului care compune grupul statuar mai cunoscut ca ‘Teapa lui Ghildus’ ?!?
    Ps. La Bucuresti, pe timp mandatului de primar General al dr-lui Oprescu, a fost ‘plantata’ pe treptele Muzeului National de Istorie a Romaniei statuia TRAIAN NUD CU LUPOAICA IN BRATE ce producea hohote de ras la grupurile de turisti, amuzandu-se teribil !
    Intrebari:
    1)-Unde e statuia nud…si
    2)-Prin ce hrube sunt dosite milioanele de documente (artefacte) istorice ale natiei ca in muzeu nu sunt ?

  17. Nu cunosc subiectul dar acest om face o afirmatie antologica: un artist isi vinde creatia, nu materialele. Dar ce sa stie portocalele inculte si analfabete din DNA impreuna cu capetenia lor asemenea subalternilor la minte si la educatie? La fel sunt si noii ghiolbani din primarie.

  18. @Nicu-acele lucrari contractate de primarie nu s-au facut fara ca nimeni sa nu urmaresca pas cu pas elaborarea lor,mai ales ca era vorba de multe milioane de euro puse la bataie.Parerea mea este ca din partea primariei a existat(sau trebuia sa existe) o comisie de specialisti care sa supravegheze realizarea lucrarilor,inclusiv materialele folosite, pana la final ! Ce-au facut „tovarasii supraveghetori”?Sau cat le-a revenit lor din furaciune ???Iar despre diferenta aliajului acestor materiale numai un prost poate afirma ca nu exista aproape nicio diferenta intre BRONZ si ALAMA,si doar „opera artistica” primeaza ?!Atunci,vorba cuiva,trebuia sa le faca din BCA tencuit iar durata de viata a „operelor” era si mai mare !!????

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.