Pensiile speciale, lăsate în voia „reformei”

Problema eliminării pensiilor speciale va fi rezolvată odată cu implementarea „reformei” întregului sistem al pensiilor, menţionând că în acest moment Guvernul nu are o decizie şi „totul este în Parlament”., a declarat joi premierul Florin Cîțu, la Digi 24.

„Am avut o lege privind eliminarea pensiilor speciale care a picat la Curtea Constituţională. Deja sunt trei care au picat acolo. Eu cred că vom rezolva problema pensiilor speciale atunci când vom implementa şi această reformă a pensiilor. Noi am spus şi avem şi în programul de guvernare pensii bazate pe contributivitate. Mergem în această direcţie şi atunci vom rezolva problema celor două Românii, unii care sunt speciali şi alţii care nu sunt speciali. Dar în acest moment Guvernul nu are o decizie, totul este în Parlament. Vom umbla, prin Ministerul Muncii vom începe o reformă a legislaţiei, dar este nevoie de o reformă a întregului sistem de pensii, pentru că noi avem o problemă pe care au avut-o multe ţări dezvoltate, reducerea demografică”, a afirmat Cîţu.

Potrivit acestuia, deficitul va creşte şi cei care vor lucra nu vor mai putea să plătească pensiile celor care vor ieşi la pensie, printre care se numără şi el.

În legătură cu propunerea liderului UDMR, Kelemen Hunor, privind impozitarea cu 99% a diferenţei între indemnizaţia preşedintelui şi pensiile speciale, Cîţu a spus că sunt mai multe variante.

„Sunt mai multe variante. Când o să am o analiză, ne vom uita la variante. Eu nu vreau să stau să discut. Noi, politicienii, facem declaraţii politice de foarte multe ori. Doar sunt declaraţii politice. Nu ştiu. Poate domnul Hunor are o analiză în spate şi vreau să o văd. Nu am văzut-o şi nu pot să comentez aşa ceva. Dar eu vă spun că ceea ce vreau eu să fac şi se vede este strategia fiscal-bugetară. Eu nu fac declaraţii. Vă spun că strategia fiscal-bugetară arată clar că vom duce deficitul sub 3% în 2024. Este o strategie credibilă”, a susţinut premierul.

El a adăugat că în programul de guvernare se menţionează că toate pensiile vor fi trecute pe sistemul de contributivitate.

„Este o discuţie cu pensiile deja în plată, dacă e constituţional să ataci pensiile care sunt deja în plată, sunt mai multe dezbateri în acest sens. (…) Dacă ai tot sistemul care trece pe contributivitate este altceva”, a mai spus Cîţu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

24 de Comentarii

  1. Adică asazisii militari, citeste polițiști si securisti, vor avea tot pensii discutate separat, porcule, țeasta de bovin ce esti? Nu va înghite iadul mai repede, nemernicilor!

  2. Pentru a sprijini natalitatea, ar ajuta foarte mult sa nu fie discriminate negativ familiile cu multi copii atunci cand doresc sa ia credit imobiliar. Faptul ca ai mai multi copii, te depuncteaza la scoring-ul calculat de banci atunci cand se face o cerere de credit. Modelul din Ungaria este foarte bun. Daca s-ar aplica macar jumatate din masurile aplicate in Ungaria, si tot ar fi bine.

  3. „Este foamete pe pământ nu pentru că nu putem să-i săturam pe cei săraci, ci pentru că nu-i putem sătura pe cei bogați!” – Maica Tereza.

    Parafrazând la specificul Koloniei Penitenciare și Experimentale Rroemenika, se poate afirma în tentă orwelliană:

    Este sărăcie în Kolonie nu pentru că nu putem să-i săturăm pe amărâți, ci pentru că nu-i putem sătura pe porci* și pe câini**.

    —–
    legenda conform „Animal Farm”:

    * politruci
    ** juzi, procurori, securiști, milițieni

  4. Declarații de avere:

    În vârful Cuppolei di tutti Capi:

    CCR stanciu livia-doina membru 315.567 (salariu CCR) + 454.716 (pensie) = 770.283 : 12 = 64.190 Ron / lunar

    CSM ghena mariana membru 328.207 (CSM ) + 87.085 (ÎCCJ) = 365.292 : 12 = 30.441 Ron / lunar

    ICCJ corbu corina alina, președinte 273.557 :12 = 22.796 Ron /lunar

    * * * * *

    La Talpa Grupului Infracțional Organizat „Judicial Mafia Inc.”:
    lămășanu daniela-iuliana – Parchetul de pe lângă Vespasiana de Apel Suceava – 211.281 : 12 = 17.606 Ron / lunar

    crăciun gina-ionela – Vespasiana de Apel Suceava 179.024 : 12 = 14.918 Ron / Lunar

    aparaschivei adrian valentin – Vespasiana de Apel Suceava 180.899 : 12 = 16. 318 Ron / lunar

    ilies titana – Vespasiana de Apel Suceava 208.505 : 12 = 17.375 Ron / lunar

    grigorean maria loredana – Vespasiana de Apel Suceava 187.583 + 7818 = 195.401 : 12 = 16.283 Ron / lunar

    vicol gabriela – judecăcător de post* la Judecăcătoria Rădăuți (* judecă numai marțea și vinerea, în rest stă baricadată în casă și simulează starea de temere) 154.424 : 12 = 12.868 Ron / lunar

    chiochiu cătălin – prim-psihopat Parchetul de pe lângă Judecăcătoria (aka Haznaua) Suceava 155.647 : 12 + 12. 970 Ron / lunar

    Buey tată, buey, din conspectul de mai sus se poate constata că la nivelul cel mai de jos al Grupului Infracțional Organizat „Judical Mafia Inc”, salarizarea minimă este de vreo 12.000 de gologani lunar.
    (o sută două zeci de milioane, precizare pentru babele ofticoase, pensionare de colhoz, care-și drămăluiesc în batistă pensia aia de 4 milioane ca să le ajungă de zahăr, oloi, chibrituri și gaz de lampă).

    12.000 :30 = 400 ron / ZILNIC

    Buey Fratiweare, buey, la nivel de pălmaș, în „Mafia Inc.” e de cheltuit o sută de euro/ zilnic! 😮 😮 😮 SUTA DE EURO – MONEDĂ NAȚIONALĂ în GIO „MAFIA INC.”

  5. Noroc că nu știu babele alea pensionare de colhoz adunarea și înmulțirea, c-ar ajunge la concluzia că un june Cyborg judiciar, loază analfabetă funcțional, are soldă cam cât 30 de babe cu pensie de 400 de lei.
    Iar babornitza aia supremă, de-și etalează scârboșenia morală prin Sovietul Suprem Constituțional, valorează în cârca bugetului cam cât un întreg colhoz de babe, distins cu ”Fruntaș în întrecerea socialistă”:
    400 x 150 = 12.000

    Și iară e bine că nu știu babele colhoznice adunarea, ca să intre pe site-ul CSM și să socotească că actualmente sunt în țară, în posturi ocupate, cam vreo 6.500 de asemenea entități „speciale”, cumulând lunar cât o brigadă sau un colhoz întreg de babe.

    Babele, sărmanele, nu știu nici de maxima Maicii Tereza; ele știu doar 2 operații: scăderea și împărțirea. Împărțirea acelor 400 de lei ca să le ajungă într-o lună de zahăr, oloi, chibrituri și gaz de lampă.

  6. Asa dupa cum vedeti nu se intampla nimic cu banutul nostru.
    Noi am fost viteji, tara straluceste in soare, bogatie peste tot.
    Mai sunt ceva cartitori nemultumiti. Asta e ba saracilor.
    Voi munciti si noi mancam!
    Daca nu eram noi, cine v-ar fi ciordit banii de pensii speciale?
    A, se gaseau. Asa e.
    Gata cu vorba.
    Mars la munca!
    Lasati-o balta si cu sporurile!

  7. propun denumirea de „Cîţu” ca unitate de masura a nesimtirii

  8. Ce va impiedica sa organizati un referendum sau Parlamentul cu majoritatea necesara sa treaca in Constitutie principiul contributivitatii ca singur subiect in calcularea pensiilor, indemnizatiilor,rentelor viagere ?
    Nu va impiedica nimic, pentru ca restabiliti dreptatea sociala, dar aveti o teama de mmagistrati, de politie si de armata, teama specifica hotilor!Nu va fie frica, lovitura de stat sunt incapabili sa dea ..

  9. Pina ce sistemul de pensii nu se va schimba în așa fel că banii sa fie investiți prin bursă de valori in acțiunile firmelor românești în principal nu se va schimba nimic în România…
    Cu sistemul actual banii munciți de noi și de părinții noștrii ajung pe mina unor terchea berchea care își permit să își bată joc de banii și soarta oamenilor chiar pe banii munciți de ei.

    Da ce vorbim aici…de impozit progresiv terchea berchea ăștia nici nu au auzit…nu au auzit nici de impozitarea multinaționalelor înainte că acestea sa apuce să sifoneze banii către firmele mama din țări străine..
    Apropos…noua orinduire capitalistă in forma actuala a fost votată prin referendum…
    Atunci ce mai vorbim de justiție, magistrați și pensii…dacă își făceau datoria…nu mai treceam la așa zisul capitalism …
    niciodată….e complicat, imoral și ilegal sa furi de la totzi și să dai la foarte putini…și doar nu vreți că treabă asta sa fie pe gratis…:) 🙂
    Scoateți mămăligă dintre dintzi și purtați pantofi și sandale in loc de slapi cînd apăsați pedala de accelerație la Bentley-ul primit gratis de la părinți..că doar nu credeți că aveți fatza de masina

  10. Nici o alta tara de pe planeta nu acorda ”pensii speciale” unora care n-au platit niciodata la fondul de pensii.Este caz unic care se cheama Roamnia care acorda acest privilegiu !!!!Pentru actualul guvern pensiile celor care le-au facut averea o viata de munca furata de 31 de ani nu conteaza.Catul asta sa nu mai apara pe la unele posturi tv si sa le spuna pensionarilor,care nu mai au bani nici de medicamente,ca este ”AUSTERITATE”.Mizzerabil comportament al acestui Guvern antiromanesc

  11. @metodiu, habarnist ce ești, la toți cei enumerați de tine le-au fost reținute sumele aferente, și pentru pensie și sănătate pe fiecare lună.Sunt pensii de serviciu de la Al Ioan Cuza, cum defapt au și celelate state membre ale UE.Statul suporta diferența până la cuantumul in plată.Ca sa vezi diferența de pensii militare în alte state UE, ptr militari de la 1500 euro un subofițer nu că la noi 3200 lei.Deasemenea in Franța de pensie „specială ” cum spuneți voi civilii, beneficiază și soția militarului pentru că stă și are grija de familie și copii in lipsa soțului.In plus pe timpul activității nu ai voie sa ai firma,sa prestezi altceva decât ce faci ca militar/polițiști.Mai mult de atât până la 63 de ani in caz de conflict imediat ești chemat la ordin, chiar dacă ești în rezervă/ retragere.Cine nu cunoaște severitatea profesiilor militarilor vorbește sa se afle în treabă.

  12. Domnule Câțu. In discursul tău ai pronunțat, existența a doua Romanii: una cu pensii speciale , insignifianta ca număr , dar care consuma fonduri uriașe și alta, 99% din populație care primesc o pensie conform contributivității Soluția este unica: intr-o Republica democrata , neocomunista, toți indivizii trebuie sa fie egali, ca in toate țările civilizate. Noi fiind UE trebuie sa fim la fel. Si așa in rândul celor aproximativ 10 milioane populație activa salariata exista discrepante salariale din plin , fiindcă nu se respecta principiul competentei și se merge ca in comunism pe prezenta la munca și nu plusvaloarea creată de indivizi . Și este clar , doi angajați pe funcție similară nu ,, produc” la fel, unul putând fi mai dotat de la natura cu calități deosebite. La noi toate sporurile se acorda la toți angajații , deși motivația sporului nu se aplica la toți angajații.Ideea este ca poporul a aprobat legile prin reprezentanții săi aleși in legislativ și tot poporul prin referendum poate aproba sau dezaproba orice ce tine de nivelul de trai al poporului. Vrei sa fim mai clari ? Iar ideea ,,șmecheră” a ungurilor cu scaderea specialelor cu 90% este parșivă, oricând pe blat se poate reveni prin ,,rădăcina “lăsată la vechile ,,metehne”.

  13. @nu vrem doua categorii de Romani, pentru tine egalitatea este înțeleasă greșit,nu ai cum sa pui egal între profesii și respectiv pensii.Daca ar fi așa cum zici tu de ce in UE sunt salariile diferite și pensiile la fel, că doar și noi suntem în UE.Este vorba de statut social,care nu are cum sa fie egal pentru toate categoriile sociale,nu se poate, unul este frizer,altul lăcătuș, pompier, polițist, militar.

  14. Taierea pensiilor speciale este doar o vrajeala a politrucilor de la guwernare,o lozinca in spatele careia au furat tot banii de la cei saraci asa cum au furat si banii aprobati legal de la 1 septembrie 2020 pentru cresterea pensiilor pe contributie.Astfel hotzii si Tartorul lor trebuie sa fie dusi la Rahova pentru deturnare.

  15. Asa tovarasi, dar mai rasfirati! Scoserati nasu.
    Vaz ca la Romania e ca la India, pe caste.
    Statutul social e diferit.
    Ba putorilor, Constitutia spune ca suntem egali in fata legii. Ati dus tara asta de rapa si vreti sa o jumuliti in continuare. V-ati sacrificat prin carciumi si cand se ciordea erati viteji, va uitati in partea cealalta. V-ati angajat neamurile la stat. Nevestele si copiii sunt mari specialisti pe la politiile locale si altele asemenea. Tineti-o tot asa si o sa ramana aici numai casta profitorilor. Dar patrioti. Si ortodocsi. Si antivaccinisti. Sigur ca Bilgheitz si Soros sunt de vina.
    Saracimea e in spume. Iesiti public si sustineti-va aburelile. Doar sunteti casta aia curajoasa. Nu va comparati voi cu alte meserii. Ba, pana si operatorul de salubritate merita mai mult respect ca voi.
    Hai sa va vad vitejii mei!

  16. Dar despre taierea salariilor lor nerusinate,sau impozitarea lor progresiva,Jegul nu spune nimic,ca din cauza lor nu este natalitate la tinerii saraci care abia daca au cum sa aiba o casa si pleaca afara de unde nu prea se mai intorc,pentru ca sunt ei smecherii in nestire cu functiile lor de frecat menta,jug si plaga pe romani si tzara,cu salarii uriase fara sa produca mai nimic prin tzara,si unii mai si fura in draci,plus tunuri cu bani publici,dar din cauza lor se ridica mereu preturile la toate prin tzara.

  17. @Metodiu-n-ai reusit sa te faci securist,militar,pompier sau militian si acum versi zoaie peste ei !Bai bulache,astia iti apara nevasta ca sa n-o frece altii cand o prind pe strada cu tine sau fara tine,ca e tot atata ! ????

  18. Liberalii uita foarte repede propriile „opere legislative”, „lege speciala a pensiei magistartilor a fost promovata de Valeriu Stoica – ministru liberal al Justitiei la acea vreme, Legea pentru aviatori – printre initiatori a fost si madam Gorghiu – liberala get beget … etc, etc. Restul sa judece fiecare cum astazi PNL se dezice de propriile opere legislative si ii acuza pe altii pentru legile speciale ale pensiilor.

  19. a dat pensiile speciale? Ponta! Pai, acum de ce nu il judecati pe el?

  20. Bobbarnat minte de îngheață apele. Probabil că are și doctorat de la Academia de poliție, a cărei școli de doctorat au fost închise de guvern anul trecut pentru plagiarism pe scară largă, plus amenințarea cu moartea a Emiliei Șercan, jurnalista care a prezentat cazul. Pensiile speciale pentru polițiști și militari se justificau în vechime, din mai multe motive, unele rele. Aceste categorii sociale erau astfel răsplătite și pentru a-i avea la dispoziție pentru a trage in popor (1907, greva tipografilor din 13 decembrie 1918 (30 demonstranți pașnici împușcați de Armata Română), grevele din anii 1930, evenimentele din decembrie 1989. Apoi, Ordonanța de urgență nr. 53/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, semnată de Viorica Dancila, Olguța Vasilescu și Carmen Dan, polițiștilor li se aplică interdicțiile pe care le au toți ceilalți funcționari publici. In plus, polițiștii de astăzi nu mai au alarme, stagii pe nu știu unde. Ei stau in birouri, au program de la 9-17, emit permise de conducere, pasapoarte, de ce sa nu aibă pensiile la fel ca funcționării obișnuiți care emit cărți de identitate? Ce muncește în plus un polițist care emite pașapoarte ca să justifice pensionarea la 47 de ani și cu pensie de 2000 Euro (caz autentic) iar un funcționar de la buletine sa se pensioneze la 65 de ani (dacă apucă!) cu o pensie de maxim 500 Euro?

  21. Sa fie taiate SALARIILE DE EXCELENTA din MAI ! Nimeni nu este excelent pentru ca isi indeplineste bine atribuțiile ! Aceste salarii de excelenta sunt folosite în MAI pentru a obține, artificial, pensii mai mari !

  22. Bagati bine la cap!
    Si daca la buget vor ramane putini spre deloc bani, intai se vor plati pensiile speciale.
    Voi, ailalti, sunteti clasa muncitoare. Voua va e rezervata munca.
    PENSIILE SPECIALE NU SE TAIE!
    Voi, astia neesentialii, vedeti ce mai fac si pe unde sunt Sosoaca, Iohannis si altii.
    Ia-ti scris viteazului si preacinstitului Livache?
    Nerecunoscatorilor! Ce frumos v-a mintit. Acu va impacheteaza Dancu, Ciolacu si multi altii.
    O sa va repet pana pricepeti: PENSII SPECIALE LUAM ORICUM.
    Ce, va roade pizma?

  23. @Costel, ști matale ceva dar din auzite, nu exista la categoriile cum le spui tu că emit permise pensie de 2000 euro și că pot ieși la pensie la 47, sunt minciuni inventate.Cred acești vreun frustrat care a ieșit cu pensie mai mica decat spui tu fata de un coleg de al tau , ești invidios.Iti mai spun că da încă se mai verifica personalul in caz de alarmă,și încă merg la cursuri de perfecționare, in ce localitate ști tu.Numai dezinforma,din cauza unora ca tine societatea este împărțită în două voi sunteți frustrații care comentați invenții aici și pe Facebook, exact cum comentați și despre vaccinuri, cipuri in vaccin, etc.Esti unul din ăștia!!!

  24. Impozitarea in trepte este singura solutie la balamucul veniturilor existent in Romanica,astfel:
    – pana la 2500 ron – 0% impozit
    – transa de la 2.500 ron pana la 5.000 ron – 10% impozit
    – transa de la 5.000 ron pana la 7.500 ron – 20% impozit
    – transa de la 7.500 ron pana la 10.000 ron – 30% impozit
    – transa de la 10.000 ron pana la 12.500 ron – 40% impozit
    – transa de la 12.500 ron pana la 15.000 ron – 50% impozit
    – transa de la 15,000 ron pana la 17.500 ron – 60% impozit
    – transa de la 17.500 ron pana la 20.000 ron – 70% impozit
    – peste 20.000 ron – impozit 90%.
    Aceasta impozitare sa se aplice tuturor veniturilor – salarii sau pensii, bugetari sau privati.
    Ei ce ziceti??. Poate deveni un ideal de lupta pentru intreaga opinie publica?. Sa fortam clasa politica sa se replieze catre aceste deziderate. Astfel patura sociala cea mai sarmana – cu venituri de pana la 2.500 ron – ar scapa de impozitare si s-ar bucura de venituri concrete si sigure. Iar ceilalti, in functie de venituri, de la opinca pana la vladica, sa suporte o impozitare conforma cu veniturile castigate.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.