
Percheziții la sediul CSM. Procurorii au pus sechestru pe calculatorul unui judecător al Consiliului. Descinderea a avut loc vineri seară, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii.
Demersul fără predecent al procurorilor a fost catalogat de jurnalistul Radu Tudor de „neacceptat într-o democrație”.
„Este fără precedent în istoria jusţitiei române, ca o entitate de procurori să facă descinderi la Consiliul Superior al Magistraturii, din momentul în care acesta a fost înfiinţat”, a spus Radu Tudor la Antena 3.
„Înţeleg, din surse judiciare, că aceşti procurori ai DNA nu înţeleg cu ce competenţă au descins azi noapte la sediul CSM şi au pus sechestru pe mijloacele de comunicare ale unor judecători din Secţia de Judecători a CSM. (…) Vedem că sunt presiuni politice asupra unor persoane care îndrăznesc să îşi exprime liber punctul de vedere”, a mai spus Radu Tudor.
Secţia de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a criticat procedura alegerii conducerii Consiliului, despre care a afirmat că s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor legale.
De asemenea, Secția de judecători a cerut demisia de onoare a procurorului Oana Schmidt Hăineală, ales şef CSM, ca soluţie pentru depăşirea crizei declanşate de alegeri.
Tot Secţie pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a cerut judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ „să-şi asume reprezentarea reală şi responsabilă a corpului profesional al judecătorilor şi să-şi retragă candidaturile pentru funcţia de vicepreşedinte al CSM”.
Update: Procurorii DNA fac investigaţii în ceea ce îl priveşte pe judecătorul Adrian Neacşu din CSM, pe care l-au citat la sediul DNA pentru 24 ianuarie, afirmă surse judiciare.
Pe 7 ianuarie, ANI le-a comunicat judecătorilor CSM Horaţiu Dumbravă şi Adrian Neacșu că se fac investigaţii în cazul lor.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.