Peste 50 la sută din companii vor renunţa la tichetele de masă pentru angajați

Impozitarea tichetelor de masă va afecta şi mai mult consumul, diminuat deja puternic de criză. Conform unui sondaj realizat de compania de cercetare de piaţă GfK România în aprilie, în cazul impozitării tichetelor, 53% dintre companii şi-au exprimat intenţia de a renunţa la ele.

 

Astfel, veniturile disponibile, în special pentru alimente, vor scădea iar românii vor cumpăra şi mai puţin. Specialiştii Asociaţiei Profesionale a Emitenţilor de Tichete spun că impozitarea tichetelor de masă va avea un impact negativ important asupra economiei româneşti prin scăderea încasărilor la Buget şi prin diminuarea consumului. Sistemul actual al tichetelor de masă generează pentru Stat încasări anuale de peste 360 milioane de euro, sume provenite printre altele din TVA-ul la produsele alimentare şi din impozit pe profitul companiilor implicate în sistem. Nici specialiştii în industria alimentară nu susţin introducerea acestei taxe.

Conform unui sondaj realizat de compania de cercetare de piaţă GfK România în aprilie, în cazul impozitării tichetelor, 53% dintre companii şi-au exprimat intenţia de a renunţa la ele, fapt ce ar determina o pierdere la încasările Statului de aproape 50 de milioane de euro anual.

Acelaşi studiu GFK estimează o scădere a consumului cu 863 de milioane de euro anual, echivalentă cu valoarea tichetelor de masă care nu vor mai fi acordate de companii salariaţilor. Scăderea va afecta în mod direct achiziţia de produse alimentare. În plus, decizia guvernului va lovi şi sectorul distribuţiei şi producţiei alimentare: potrivit analiştilro GfK, vor dispărea peste 25.000 de locuri de muncă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.