Decizie de ultimă oră

Pilonul II de pensii, diminuat de parlamentarii finanțiști

Parlamentarii din Comisiile reunite de buget-finanțe din Camera Deputaților și Senat au respins creșterea până la 6% a procentului pentru Pilonului II de pensii, în 2018, cu 19 voturi la 13. Ei au mers astfel pe varianta propusă de guvern de diminuare a contribuției de la 5,1% până la 3,75% în contextul trecerii contribuțiilor sociale de la angajator la angajat din prima zi a anului viitor. Legea 411 din 2004 prinvind Pilonul II de pensii, care a fost emisă pentru a salva potențialul colaps al Pilonului I, administrat de stat, prevede creșterea anuală a contribuției cu 0,5% (începând de la 2% cât a fost inițial). Decizia parlamentarilor finanțiști va afecta șapte milioane de beneficiari ai Pilonului II pentru că, în ciuda celor spuse de reprezentanții puterii. Raportul dintre brutul de azi și cel de la 1 ianuarie este de 1:1,185. O menținere a contribuției la Pilonul II de pensii de 5,1% la anul ar fi însemnat o sumă mai mare vărsată în acest cont odată cu creșterea brutului. Guvernul a redus astfel contribuția nu la 4,3% cât ar fi ponderea pentru menținerea sumei vărsate la Pilonul II ci la 3,75%. Rezultă că toți cei care cotizează la acest pilon vor avea pensii mai mici. Sistemul de pensii private Pilon II este o importantă pârghie de siguranță pentru viitorii pensionari și, în același timp, un factor de stabilitate în economia românească. Suma acumulată în conturile lor este de 38 de miliarde de lei, din care câștigul total din investiții este de peste 7 miliarde de lei. Peste un milion de participanți au mai mult de 10.000 de lei în cont, iar valoarea medie a unui cont este de 5.500 de lei. Potrivit unor studii independente realizate de către instituții precum OECD și Better Finance, Pilonul II din România se situează în topul celor mai performanțe fonduri de pensii private din statele europene.

Ca urmare a reducerii contribuţiilor obligatorii la Pilonul II de pensii private obligatorii de la 5,1% la 3,75%, valoarea sumelor virate anul viitor în acest pilon va fi situată între 6 şi 6,5 miliarde de lei, în scădere faţă de nivelul din 2017, de 7,1 miliarde de lei, au arătat reprezentanţii Asociaţiei Pensiilor Administrate Privat din România (APAPR). Andreea Pipernea, director general în cadrul NN Pensii, a declarat: „Anul 2017 a fost destul de plin în evenimente interesante. Faptul că a existat în dezbatere publică, încă de la începutul anului, într-un mod foarte intens, subiectul pensiilor administrate privat, arhitectura actualului sistem, menirea lui, etc., a fost, în ultimă instanţă, ceva benefic. Aceasta s-a soldat cu menţinerea actualei arhitecturi, dar cu scăderea procentului de contribuţie de la 5,1% la 3,75%, începând cu ianuarie 2018. Noi vedem acest scenariu ca fiind temporar şi reversibil, în condiţiile în care ne raportăm la 6%, contribuţia la care ar fi trebuit să se ajungă în 2016”, a declarat Andreea Pipernea, director general în cadrul NN Pensii. Radu Crăciun, preşedinte la BCR Pensii, a precizat că, totuşi, partea bună după evenimentele din acest an este că sistemul a rămas intact şi, în momentul în care un decident hotărăşte să crească la loc contribuţia, acest lucru se poate face rapid. Odată cu dezbaterile intense legate de Pilonul II din acest an, a crescut şi interesul pentru Pilonul III, al pensiilor facultative, numărul participanţilor nou atraşi fiind de 39.759 de persoane, cel mai mare nivel din ultimii şapte ani, au arătat oficialii APAPR. Contribuţiile anuale către acest pilon au fost de 272 de milioane de lei, faţă de 247 de milioane de lei în 2016, oficialii APAPR estimând o creştere de până la 300 de milioane de lei în 2018.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4554 Articole
Author

14 Comentarii

  1. Articol de propagandă. Pilonul II nu rezolvă cauza ”colapsului” pilonului I, respectiv creșterea semnificativă a speranței de viață. E stupid să crezi că fondurile de pensii au posibilitatea de a păstra valoarea banilor fără ajutorul statului. Nici cifrele din articol nu sunt corecte. Echivalentul procentului actual de 5,1 este de 4,25 (5,1/1,2). Deci pentru ca netul angajatului și cheltuiala totală cu salariul a angajatorului să rămână neschimbate, trebuie ca salariul brut să crească cu 20%. Crește brutul (coeficient 1,2),scade procentul 5,1/1,2. Simplu. Polonezii, cehii, ungurii, ”iliberali” toți, au renunțat la măgăria asta de pensii private obligatorii. Bravo lor. Sunt mai greu de prostit…

    • „pilonul” 2 este o hotie pe fata. sant banii românilor papati de bancherii occidentali fara nici o garantie ca romanul asuprit atita amar de ani de straini va primi ceva inapoi. statul este cel care trebuie sa garanteze prin intretinerea si consolidarea pilonului 1 de pensii. dar statul fiind ocupat de strainii ca lupii la oi, tradeaza interesele poporului asuprit in favoarea strainilor occidentali…si asta din a doua jumatae a sec. 19, cand strainii occidentali dau navala ca lupii la oi cu concursul cozilor de topor scolite in lupanarele occidentului materialist antihristic iudeomasonic !!!

  2. Pilonul 2 Statul vireaza lunar o suma unor administratotori privati. Acestia vor incepe sa aiba cheltuieli semnificative peste cca 30 de ani . Suma primita o impart in patru O cota mica acopere cheltuielior si profitului administratorilor. Alta , deocamdata tot mica ramane ca disponibil in conturi curente. din cea de-a treia cumpara actiuni de pe piata secundara, multe de la fondul proprietateadaruite de stat lui Stelu&co
    Majoritatea sumei este plasata in imprumutarea statului, bineinteles cu dobanda. Presupunand buna credinta a administratorilor afacerea este de fapt Statul ia bani de la cetateni ii da de geaba in numele lor, tot in numele lor se imprumuta cu dobanda pe care o vor plati tot ei cand urmeaza sa primeasca pensia privata. Nu era mai corect ca sa aleaga intre doua variante 1 Administratorii privati sa fie obligati sa faca numai investitii directe ex grupurile de la centrala nucleara pentru care se cauta investitori straini si contravaloarea energieei vandute sa asigure pensii suplimentare
    2 Statul sa vireze anual in conturi individuale de titluri de valoare titluri de stat si actiuni cu o valoare egala cu cota de impozit transferata. Titularii sa poata specula , direct sau prin fonduri specializate aceste valori dar sa nu poata folosi sumele din acest cont decat dupa pensionare?

    • Nu. Totvorbiti despre Stat! Statul suntem noi!
      In acest moment noi ne imprumutam pt a plati pensiile!
      Si platim dobanzi la aceste imprumuturi!
      Spune tot adevarul, nu doar ceea ce convine psd!

    • @ Florin Ion Ne imprumutam dar pentru ccheltuielile generale ale statului nu numai pentru pensile publice, multe subevaluate cateva supraevaluate. Alte cheltuieli
      Salarii si pensii de lux pentru conducerea politica si sistemul represiv/judiciar
      Taxa de protectie platita „fratelui cel mare” achizitii de armament scumpe si inutile, mercenari trimisi pe „teatrele de operatii” ale USA, contracte gen Bechtel , Microsoft , Exxon, Fondul Proprietatea
      Investitii publice utile si inutile cu parandaratul cuvenit
      Protectie sociala cui i-ar trebui si cui nu etc

  3. Pilonul ii de pensii este şmecheria nr. 1 prin care nişte afacerişti veroşi profită de naivitatea unora sub privirile nepăsătoare ale statului. Peste 3o de ani, prinde orbul scoate-i ochii ! Nu mai bine îi belim acum şi spunem pa unor actuali investitori, viitori şnapani pe care nu-i vom putea face niciodată să dea banii înapoi ! Nu v-a ajuns un Caritas plus un FNI, mai vreţi ?!

    • Corect este: cu complicitatea statului nu sub privirile nepăsătoare.

  4. Boșorogii comuniști sunt mulțumiți că au votat al 2lea cel mai incompetent guvern din istorie… evident după guvernul boculet.

    • Vorbesti aiurea! Boc a avut cel putin o decizie extraordinara: scaderea salariilor bugetarilor. Au fost doua variante: scaderea salariilor sau restructurare! Cum,in mod evident, pilosii din administratia centrala si administratiile locale au refuzat restructurarea, a urmat scaderea salariilor de care e acuzat Boc.Daca nu esti bugetar, ar trebui sa simti cum cari in spinare peste 800 de mii de lichele piloase, numar care creste accelerat sub domnia psd!

  5. 1. ” Rezultă că toți cei care cotizează la acest pilon vor avea pensii mai mici” Gresit! Vor avea pensii private mai mici (ele fiind din cauza randamentului oricum mici) dar vor avea pensii de stat mai mari datorita cresterii contributiei la fondul de stat. 2. „Sistemul de pensii private Pilon II este o importantă pârghie de siguranță pentru viitorii pensionari și, în același timp, un factor de stabilitate în economia românească” Gresit. Istoria (de la Bismarck incoace) ne invata ca pensia de stat este siguranta batrinetilor noastre. In ceea ce priveste factorul de stabilitate va reamintesc ca este vorba de niste entitati private care prin lege si cu ajutorul angajatorilor preleveaza niste bani (fara acceptul nostru) si ii plaseaza altor privati (banci) dijmuindu-mi astfel, prin comisioane, viitorul. Daca tot vreti pilon doi (desi ar trebui sa fie optional) lasa-ma sa negociez direct cu banca.Lasa-ma sa cumpar eu insumi certificate de trezorerie sau obligatiuni ale statului (cu risc zero). Lasa-ma sa nu impart randamentul cu altcineva.

    • Felicitări pentru comentariu. Greu de combătut cu argumente logice.

    • Am intrat de bunăvoie la acest pilon ,pe care am ajuns să î-l reneg. Dacă credeam că pot încasa la data pensionării suma cu care am contribuit – nimic! Dacă am crezut că soţia şi copilul vor putea obţine suma cu care am contribuit deşi din cauze naturale m-am ,,stins,,- nici o şansă, banii rămân la firmă şi trec în contul urmaşilor poate la ieşirea lor la pensie(peste 40 de ani) să primească un mic spor. În concluzie este hoţie pe faţă cu colaborarea ASF.

  6. Mai ziarist ce te crezi documentat, am o intrebare: ce se intampla cu banii transferati la pilonul 2, dar care nu au fost varsati de angajatori? Nu este furt, clamat atat de tefelei si DNA? Adica luam din sacul mare, uneori fara fund al fondului de pensii national, de asigurari sociale si dam la privati? Bravos natiune? Nu ar trebui oare intorsi la fondul national de pensii? Iar cei din sistemul de aparare si asimilatii, de ce sa aiba pilonul 2 tot prin ” ciuntirea” fondului national, ca ei nu iau pensie pe contriubutie, ci pensie speciala? Adica astia vor fi cu doua pensii, una de serviciu si alta privata! Are balta peste pentru hoti! Apropos: comisarii aia de la MAI, iesiti la pensie la 40-45 de ani, inclusiv saritoare in inaltime Iagar, vor avea si pensii private? Ce prostie in tara noastra!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.