Plângerile funcționarilor care ne controlează

În ultimele zile, o parte din funcționarii Ministerului Finanțelor, cel mai mare angajator român în afara structurilor militare, au iniţiat proteste spontane la nivelul unităţilor teritoriale ale Finanţelor Publice din judeţe precum Vrancea, Buzău, Galaţi, Dolj, Mehedinţi, Gorj, Sibiu, Hunedoara. Nemulţumirile acestora sunt în mare parte generate de condiţiile vitrege în care angajaţii sunt nevoiţi să îşi desfăşoare activitatea, precum şi de proiectul legii salarizării unitare, care prevede salarii mai mici pentru o mare parte din salariaţii finanţişti, susține Liviu Toader, președinte Sindicatului Național Finanțe Publice.

„Astfel, bugetele alocate de Ministerul Finanțelor Publice pentru ANAF şi pentru Direcţiile Generale Regionale ale Finanţelor Publice, la multe capitole, au fost deja consumate, în special cele privind cheltuielile de bunuri şi servicii pentru întreţinere şi funcţionare, respectiv service imprimante, tonere, mentenanţă sisteme de efracţie, servicii de întreţinere dispozitive de numărat bancnote, deratizare, dezinsecţie, curăţenie etc. Deşi de nenumărate ori sindicatele, dar chiar şi oficiali de prim rang ai Fiscului, au atras atenţia asupra faptului că sistemele informatice funcţionează defectuos întrucât serverele ANAF sunt suprasolicitate, infrastructura informatică este uzată moral, având o vechime de circa 10 ani, imprimantele nu au consumabile şi piese de schimb, iar în ultima perioadă lipseşte chiar şi hârtia de scris, aceste semnale au rămas fără ecou, probabil şi din cauza neidentificării unor soluţii viabile pentru o finanţare corectă a activităţii instituţionale. Mai mult, funcţionarii sunt nevoiţi să îşi autofinanţeze deplasările efectuate în interes de serviciu pentru colectarea resurselor bugetare, folosind în mod frecvent autoturismele personale, în condiţiile în care decontarea se face parţial şi cu întârzieri de câteva luni.“

Mii de posturi blocate

„Activitatea specifică şi, implicit, îndeplinirea indicatorilor de performanţă impuşi sunt grevate de insuficienţa personalului, în mod deosebit în sectoare-cheie. La nivelul ANAF şi al structurilor teritoriale se regăsesc aproximativ 3.000 de posturi vacante care au fost blocate în luna ianuarie 2017. Începând cu aceeaşi dată, a fost sistată finanţarea funcţiilor de conducere ocupate temporar, astfel încât persoanele cu asemenea atribuţii sunt salarizate la nivelul personalului de execuţie“, susține Toader.

Situaţia generată de neajunsurile enumerate s-a acutizat, în condiţiile în care această subfinanţare a activităţii instituţionale este dublată şi de nemulţumirile generate de anumite prevederi din proiectul legii salarizării, aflat în dezbatere la nivelul Parlamentului României. Acest document conţine neconcordanţe salariale majore, în special între funcţiile de management de la nivel teritorial şi cele de la nivel central, între funcţiile de execuţie de stat şi funcţiile din deconcentratele ministerelor, în sensul raportării inechitabile la amploarea şi complexitatea atribuţiilor prevăzute în fişa postului, precum şi a situaţiei în care se regăsesc o parte din funcţionarii cu funcţii de middle management şi nu numai, ale căror venituri lunare actuale vor suporta scăderi majore, afirmă Toader.

Nemulțumire maximă

La Arad, de exemplu, circa 250 de angajaţi ai Fiscului au declanşat marţi dimineaţă un protest spontan, oprind complet lucrul timp de o oră din cauza nemulţumirilor legate de proiectul legii salarizării unice. Angajaţii din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Arad au mers la serviciu, dar, la începerea programului, între orele 8.30-9.30, au oprit lucrul, iar sindicaliştii au ieşit în curtea unităţii şi pe coridoarele clădirii, cerând să nu fie neglijaţi de legea salarizării unice. „La aflarea coeficientului din legea unică a salarizării, colegii au hotărât întreruperea spontană a activităţii timp de o oră. Suntem foarte nemulţumiţi. Această lege prevede coeficienţi cuprinşi de la 1 la 12, iar noi suntem sub 2, ceea ce ne nemulţumeşte. Considerăm că activitatea noastră nu este cea mai puţin importantă dintre toţi bugetarii. Iar aparatul propriu din ANAF, aparatul central au coeficienţii mult mai mari decât noi, ajungându-se la sume cu 30-40 la sută mai mari decât cei din teritoriu, ceea ce iar ne nemulţumeşte pe toţi“, a declarat liderul de sindicat din cadrul Administraţiei Finanţelor Publice Arad, Ioan Trifa.

Pe poarta instituţiei a fost a amplasat un afiş cu mesajul „Grevă spontană“.

„Sunt nemulțumiți pentru că trebuie să-și desfășoare activitatea în condiții vitrege, dar și de proiectul legii salarizării unitare, care prevede salarii mai mici pentru o mare parte din salariații finanțisti. Situația generată de neajunsuri s-a acutizat, în condițiile în care această subfinanțare a activității instituționale este dublată şi de nemulțumirile generate de anumite prevederi din proiectul legii salarizării, aflat în dezbatere la nivelul Parlamentului României. Sindicatul Național Finanțe Publice atrage atenția că escaladarea acestor manifestări spontane, necontrolabile administrativ/sindical, poate degenera în acțiuni radicale generalizate, cu consecințe deosebit de grave în funcționarea statului“, spune Liviu Toader, președinte SindFISC.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.