Plantele care protejează ficatul

Stresul, oboseala, alimentația dezechilibrată și virusurile hepatitice au consecințe nefaste asupra ficatului. O dietă bogată în grăsimi și alimentele care se digeră greu, nopțile pierdute și stresul afectează activitatea ficatului.

Ficatul suprasolicitat începe să dea semne de îmbolnăvire prin oboseală inexplicabilă, limbă încărcată, dureri abdominale, lipsa poftei de mâncare, miros neplăcut al gurii.

Anghinarea, recomandată în caz de ciroză

Mai este denumită și planta ficatului, oferin numeroase beneficii acestui organ. Stimulează secreția de lichid biliar și, datorită cinarinei din compoziție, ajută la eliminarea reziduurilor din celulele hepatice. O altă substanță binefăcătoare ficatului este luteolina, care stimulează metabolizarea grăsimilor și împiedică acumularea lor în ficat, „îngrășându-l“. Fitoterapeuții recomandă anghinarea pentru efectul său puternic hepatoprotector, în afecțiuni precum hepatite cronice, ciroză, insuficiență hepatică. Anghinarea se poate consuma ca atare, în salată.

Armurariu pentru cură de detoxificare

Această este  o plantă utilizată des în medicina naturistă, pentru că are proprietăți antioxidante și de stimulare a capacității de regenerare a ficatului. Se folosesc fructele și semințele uscate sau mărunțite ori sub formă de extract. Se poate face infuzie dintr-o lingură și jumătate de fructe de armurariu măcinate, la o cană de apă, pe care o lași la infuzat timp de 15 minute. Se beau trei căni pe zi, în cure de 3-4 săptămâni. Se poate lua și o lingură pe zi de ulei extravirgin din semințe de armurariu sau, înainte de mese, câte o linguriță rasă de pulbere din plantă.

„Se recomandă să facem periodic  cure de detoxificare, utilizând produse naturiste care să ajute și la regenerarea hepatică. Putem folosi plante cu acțiune hepatoprotectoare, cum sunt anghinarea, cicoarea, gențiana, coada-șoricelului, aloe, rostopască, armurariu, sunătoarea, gențiana, ungurașul, păpădia și rozmarinul“, spune Ioan Coman, medic specialist apifitoterapie.

Păpădia, de ajutor în caz de hepatită

Este recomandată în combaterea calculilor biliari, a anemiei, a colesterolului „rău“ și în tulburările circulatorii. Substanțele din această plantă ameliorează și simptomele care însoțesc hepatitele B și C. În aceste situații, se fac cure cu ceai de păpădie, care se consumă dimineața, pe stomacul gol, și seara, înainte de culcare. Curele se țin trei luni. De asemenea, ceaiul de păpădie ajută ficatul să metabolizeze alcoolul.

 Orzul verde pentru revitalizare

În afecțiunile hepatice, cura cu orz verde aduce beneficii, pentru că această plantă este un extraordinar rezervor de vitamine și minerale, spune fitoterapeutul Ioan Coman. Orzul verde poate fi administrat sub formă de pulbere, o linguriță de praf de orz verde dizolvat în 200 ml de apă plată sau suc de fructe. Se beau 2-3 doze, în prima parte a zilei, înainte de masă. Cura se ține trei săptămâni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.