Plouă cu surprize pentru copii!

 În lumea lui Walt Disney – în Cişmigiu şi la Sala Radio

Ziua Internaţională a Copilului – 1 iunie – nu poate trece neobservată pentru Orchestrele şi Corurile Radio România! De această dată, este rândul CORULUI DE COPII RADIO să intre în scenă, să aducă bucuria pe chipul micilor şi marilor spectatori, printr-un program muzical antrenant, conceput în jurul cântecelor provenite din filmele de animaţie create de celebrul desenator american, Walt Disney.

La cererea publicului, Corul reia duminică, 2 iunie, sub titlul „În lumea lui Walt Disney”, un concert pe care l-a prezentat in regim de casă închisă în urmă cu două luni. Evenimentul este programat de la ora 11.00, la Sala Radio.

Personajele atât de cunoscute şi iubite din poveştile nemuritoare vor fi readuse la viaţă de Corul de Copii Radio, condus de dirijorul Voicu Popescu. Sâmbătă, 1 iunie, de la 11.00, sunteţi invitaţi cu mic cu mare în parcul Cişmigiu, unde evenimentul este cuprins în cadrul manifestării „Cişmigiul Copiilor”, devenite, de doisprezece ani, o tradiţie anuală pentru ArCuB. Concertul se va desfăşura cu participarea Cameliei Chiţibea – pian, Alexandru Anastasiu şi Lucian Maxim – percuţie, Virgil Oprina – chitară bas şi Emanuel Ion – bariton. Aranjamentele vocale sunt semnate de Ioan Dobrinescu.

Înfiinţat în 1945, Corul de Copii Radio a avut o evoluţie spectaculoasă încă de la apariţia sa în peisajul muzical românesc. Aici şi-au deschis calea carierei artistice Ileana Cotrubaş, Silvia Voinea, Maria Hurduc, Cornelia Angelescu, Voicu Enăchescu, George Crăsnaru, Dan Dumitrescu, Roxana Briban, Roxana Constantinescu şi mulţi alţii. În ultimii ani, sub îndrumarea dirijorului Voicu Popescu, asistat de pianista Camelia Chiţibea, ansamblul explorează noi forme de expresie artistică şi este implicat în numeroase proiecte internaţionale.

Recitalurile, concertele „a cappella”, contribuţiile aduse interpretărilor unor capodopere vocal-simfonice alături de Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, Filarmonica din Munchen, Orchestra de Stat Bavareză, sub bagheta unor mari maeştri români şi străini ca: Iosif Conta, Ludovic Bacs, Horia Andreescu, Cristian Badea, Jing Wang, Lawrence Foster, Wayne Marshall, Zubin Mehta, au dezvăluit deosebitele calităţi interpretative ale formaţiei. Cele peste 50 de participări la festivaluri, turnee artistice şi concursuri internaţionale în aproape toate statele Europei, în Japonia, SUA şi Canada, au adus tinerilor artişti preţioase distincţii şi premii şi au contribuit la acordarea, în 2004, de către Federaţia Corurilor din U. E., a titlului de „Ambasador Cultural al Uniunii Europene”.

 

Micii dansatori ai Studioului M de la ONB, condusi de Magdalena Rovinescu

Opera, deschisă copiilor

Spectacole, evenimente, organizarea de tururi ghidate ale instituţiei şi,

în premieră, ateliere pentru copii de vârstă mică pe durata spectacolelor de operă şi balet desfăşurate seara la ONB.

Opera Naţională Bucureşti va organiza, începând din luna iunie, o serie de activităţi şi programe pentru copii, oferta curentă de spectacole fiind completată cu ateliere de arte şi creativitate, dar şi cu tururi ghidate ale instituţiei, acestea din urmă putând include, la cererea participanţilor, şi sesiuni interactive în atelierele din culisele Operei Naţionale.

Astfel, instituţia îşi asumă misiunea de a familiariza și de a educa viitorii spectatori în spiritul Operei, prin ilustrarea spectacolului din spatele spectacolului, oferind, prin intermediul tururilor ghidate, acces către zone altfel inaccesibile sau foarte puţin cunoscute (ateliere, producţie, spaţiile de repetiţii), dar și prin apropierea copiilor și tinerilor de artiștii și colaboratorii Operei Naţionale.

Alba ca Zapada la ONB

În colaborare Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian”, atelierele tematice de seară pentru copii vor începe să funcţioneze duminică, 2 iunie, ora 19.00, când pe durata spectacolului de operă „La Traviata” de G. Verdi va avea loc un atelier tematic inspirat din povestea “Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici” – poveste care stă la baza unui spectacol pentru copii aflat în repertoriul Operei. Intitulată „Atelierul Piticilor”, activitatea are o durată de trei ore și include un program de jocuri cu valoare educativă din domeniul artelor plastice (coordonator Camelia Păsăroiu), al dansului (coordonator Clarisa Doboș) și al pantomimei (coordonator Mioara Ifrim) – decupaj, modelaj, jocuri interactive și scurte momente coregrafice. Alternând momente de dans din spectacolul de balet pentru copii „Albă ca Zăpada și cei șapte pitici” cu fragmente din desenul animat cu același titlu, copiii se vor inspira din poveste pentru a confecţiona mici obiecte decorative specifice tematicii, folosind diverse materiale

Aceste ateliere vor continua și în săptămânile următoare, printre tematicile anunţate pentru luna iunie aflându-se “Hänsel și Gretel” (pe durata reprezentaţiilor ce au loc în 7 și 8 iunie) și “Lacul lebedelor” (pe durata reprezentaţiilor spectacolului de balet „Lacul lebedelor” – 21, 23, 26 și 29 iunie).

Nu în ultimul rând, instituţia desfăşoară în luna iunie şi o serie de evenimente şi spectacole pentru cei mici, printre care concertul Corului de copii al Operei Naţionale Bucureşti condus de Smaranda Morgovan şi spectacolul „Magazinul de păpuşi”, eveniment tradiţional cu participarea tinerilor dansatori de la Școala de Balet „Studio M” din cadrul Operei Naţionale Bucureşti, coordonaţi de profesoara Magdalena Rovinescu (1 iunie), precum şi „Hänsel și Gretel”, spectacol de operă pentru copii de Engelbert Humperdinck (9 iunie).

 

Sezonul Copilăriei rămâne tot timpul deschis la Teatrul Excelsior!

Luna florilor de cireş cu arome de vacanţă se mută la Teatrul “Excelsior”.

De 1 iunie, puteţi vedea “Zâna Zorilor”. Încântătorul basm al lui Slavici, dramatizat şi regizat de Ilinca Stihi, va aduce o picătură de fericire și magie copiilor defavorizaţi de la “Serviciul de Ajutor Maltez”, Centrul de Zi “Aurora”, Fundaţia “Zâna Măseluţă” şi Asociaţia “Nicolae Bălcescu”.

Zana Zorilor

A doua zi, pe 2 iunie, de la aceeaşi oră, în matinalul de duminică, cei mici împreună cu părinţii şi bunicii lor sunt invitaţi să fie partenerii aventurilor “Cocoşelului neascultător”.

Tot scormonind prin sipetul cu poveşti, am descoperit doar pentru voi, o nouă istorisire cu prinţese, flori fermecate, bondari, albinuţe şi libelule vorbitoare. Numele ei? “Hainele cele noi ale Prinţului”. Dramatizarea vine din lumea magică a lui Andersen şi va  avea două reprezentaţii speciale în dimineţile de 13 şi 14 iunie, de la ora 10.00.

Stagiunea 2012-2013 a Teatrului Excelsior se încheie marţi, 18 iunie, cu montarea de succes “Măria Sa… Măgarul!”.  Cu toate acestea, sezonul copilăriei rămâne tot timpul deschis la Teatrul Excelsior!

“Maria” – după celebrul musical “Sunetul Muzicii”

“Sunetul Muzicii” – cel mai îndrăgit şi mai cunoscut musical al tuturor timpurilor – este adaptat într-o formă mai scurtă, special pregătită pentru micii spectatori, pe scena Operei Comice pentru Copii. Sub titlul “Maria”, preluând numele personajului principal – tânăra guvernantă care trebuie să aibă grijă de cei şapte copii ai familiei von Trapp – spectacolul este o sărbătoare a muzicii, o ocazie a reîntâlnirii cu şlagăre care ne-au încântat copilăria tuturor: „Do-Re-Mi”, „Edelweiss”, „My Favorite Things” (Lucrurile mele preferate), cântecul care a dat şi titlul musicalului – „The Sound of Music” (Sunetul muzicii) ş.a. 

Maria

Compus în anul 1959 – pe muzica lui Richard Rodgers, versurile lui Oscar Hammerstein II şi cartea scrisă de Howard Lindsay şi Russel Crouse inspirată de fapte şi personaje reale – musicalul a făcut istorie în întreaga lume, de la premiera originală pe Broadway în acelaşi an şi culminând cu celebrul film realizat în 1965 cu  Julie Andrews şi Christopher Plummer, care a primit cinci premii “Oscar”.

În zilele de luni 3, 10, 17 iunie şi marţi 11, 18 iunie, de la orele 11.00 şi 13.00, frumoasa poveste a Mariei va prinde viaţă. În rolul titular o veţi întâlni pe Oana Şerban. Alături de ea, printre artiştii reuniţi în distribuţie îi veţi aprecia pe Sidonia Nica, Ramona Vornicu, Ion Marinescu, Diana Stancu, Valentino Tiron, Livia Taloi, Alexandra Stănescu, Lucia Racoveanu, Claudia Iagăr, Ionuţ Birjovanu, Evelina Gheorghe, Carla Oncescu, Ştefania Bratovici, Luca Marinescu, Jennifer Dumitraşcu, Luca Petre, Ana Manarcescu.

Regia noii producţii este semnată de Brenda Petre, director artistic al asociaţiei “Contrapunct”, artist dedicat evenimentelor şi spectacolelor cu şi pentru copii. Scenografia îi aparţine Vioricăi Petrovici, iar ilustraţia muzicală este realizată de Achi.

 

Tandarica cel ghidus va asteapta cu papusi

Teatrul Ţăndărică se află sub pălăria copilăriei!

Ţăndărică cel ghiduş vă aşteaptă cu păpuşi.

Hai veniţi cu mic, cu mare… în zile de sărbătoare!

Copii, părinţi, bunici … în perioada 30 mai – 7 iunie, Teatrul Ţăndărică se află sub pălăria copilăriei!

Cei mici şi cei mari se vor bucura de un maraton al poveştilor, printr-o serie de manifestări artistice care se vor desfăşura atât la Teatrul Itinerant Ţăndărică, aflat în Parcul „Alexandru Ioan Cuza” (IOR), la “Grand Cinema Digiplex” din Băneasa Shopping City, cât şi la Sala “Lahovari” a Teatrului “Ţăndărică”.

Sâmbătă 1 iunie, de Ziua Copilului, de la ora 11.00, la sediul din Lahovari va avea loc vernisajul expoziţiei cu titlul „Ţăndărică prin ochii copiilor”, unde sunt prezentate peste 70 de desene realizate de copii cu vârste cuprinse între 3 şi 7 ani.

De asemenea, marţi 3 iunie, de la orele 15.00, spectacolul „Capra cu trei iezi” va aduce un zâmbet pe buzele copiilor intrenaţi la spitalul “Marie Curie” din Bucureşti.

Festivalul face parte din proiectul „Stagiunea de Vară” aflat sub motto-ul „Fă ceva diferit! Ia un copil şi du-l azi la teatru!”, proiect ce are misiunea de a duce cultura acolo unde ea nu este o prezenţă obişnuită sau lipseşte cu desăvârşire, reuşind să devină un puternic promotor al educaţiei prin artă, atât în Bucureşti cât şi în alte oraşe din ţară.

Acestui proiect i s-au alăturat: Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad, Filarmonica Natională din Chişinău, Teatrul „Proiect” Câmpina, Casa de Cultură din Urziceni, Teatrul „George Ciprian” din Buzău, Teatrul „Alexandru Davilla” din Piteşti, Teatrul „Regina Maria” din Oradea, Grand Cinema Digiplex din Băneasa Shopping City, SOS Satele Copiilor România și Educ-Art.

Puteţi vedea “Motanul încălţat”, adaptare de Cristian Pepino dupã Charles Perrault. Regia, scenografia şi ilustraţia muzicalã: Cristian Pepino.

Costumele: Cristina Pepino. Din distribuţie: Alina Teianu, Ioan Brancu, Gabriel Apostol, Mihai Dumitrescu, Alina Petrescu/Eugenia Barbu.

Vineri, 31 mai, ora 18.00, la  “Grand Cinema Digiplex” – Băneasa Shopping City.

Un alt spectacol pe care vi-l recomandăm este “Frumoasa şi bestia”. Textul şi regia: Cristian Pepino. Scenografia, costumele şi păpuşile: Cristina Pepino

Muzica: Dan Bălan Distribuţia: Daniel Stanciu / Gabriel Apostol, Cristian Mitescu / Paul Ionescu, Mariana Zaharia / Eugenia Barbu, Lili Gavrilescu / Andreea Ionescu, Geo Dinescu / Daniela Ruxandra Mihai, Marin Fagu / Viorel Ionescu, Dora Ortelecan Dumitrescu / Ana Maria Balescu, Dan Codreanu / Adrian Lefter.

Sâmbătă, 1 iunie, ora 10.00 si 12.00, în Parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR).

Tot sâmbătă, 1 iunie, la ora 11.00, la “Grand Cinema Digiplex” – Băneasa Shopping City, puteţi viziona “Capra cu trei iezi”, după Ion Creangă. Adaptarea: Cristian Pepino. Regia: Gabriel Apostol. Muzica: Dan Bălan.

Distribuţia: Ioana Chelaru Popovici/ Ilona Hrestic, Cristian Mitescu/Viorel Ionescu, Liliana Gavrilescu/Dora Ortelecan Dumitrescu, Mariana Zaharia/Roxana Vişan, Marin Fagu/ Florin Mititelu.

Duminică, 2 iunie, ora 10.00 și 12.00, sunteţi invitaţi la “Capra cu trei iezi”, în Parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR), iar la Grand Cinema Digiplex, la ora 11.00, la “Păcală”. Un text de Cristian Pepino după motive populare. Regia: Ioan Brancu. Scenografia: Cristina Pepino. Muzica: Dan Bãlan

Distribuţia: Mihai Dumitrescu / Dan Codreanu, Gabriel Apostol / Ioan Brancu, Alina Teianu/Daniela Ruxandra Mihai, Ilona Hrestic/Florentina Tănase, Alina Petrescu/Roxna Vișan, Marin Fagu/George Simian.

„Aventurile lui Riki” încep pe 1 iunie

Sâmbătă, 1 iunie 2013, chiar de Ziua Internaţională a Copilului, “Curtea Veche Publishing” va lansa cea mai recentă carte pentru copii, „Aventurile lui Riki”, de Ana Maria Florea. Lansarea va avea loc la raionul de carte din “Cora” Lujerului, la ora 11.00. Alături de autoare vor lua cuvântul Luiza Willems, sora acesteia, şi Cătălin Sturza, redactorul cărţii.

Aventurile lui Riki

Cartea este povestea lui Riki, cățelul autoarei, ai cărui primi doi ani din viaţă sunt prezentați prin poveștile și peripețiile descrise în volum şi ilustrate de Floriana Bălan.

Pe coperta cărţii, Riki însuşi le transmite câteva gânduri celor ce abia aşteaptă să citească despre aventurile sale: “Sunt foarte încântat că Ana a scris o carte despre mine și despre aventurile mele. Ca orice pui neștiutor, am intrat adesea în belele, dar am învățat că nu am voie să fac prostioare și astăzi sunt un cățel foarte cuminte. Îmi place să mă joc cu alți căței și, da, îmi plac toate celelalte animale. Am acasă o pisică de care am grijă, pentru că Ana mi-a spus că trebuie să fiu bun și cuviincios atât cu animalele, cât și cu oamenii. E adevărat că, dacă o supăr pe pisică, își ascute ghearele pe nasul meu, dar eu încerc să nu o supăr. Sper să vă placă poveștile mele și să învățați și voi, copii, ce am învățat eu: dacă eşti bun, îți faci repede prieteni și, atunci când ești supărat, aceștia îți vor veni în ajutor”.

Ana Maria Florea are 35 de ani și este la a doua carte publicată. Prima carte de proză scurtă, “Zăpada roșie”, a apărut în anul 1996. A urmat o lungă perioadă în care autoarea a lăsat beletristica pe locul doi și a scris doar din postura de jurnalist. A lucrat în radio, în televiziune și în presa scrisă și a colaborat timp de 13 ani cu mass‑media din Franța și Belgia. În prezent lucrează în departamentul de PR al unei mari companii. “Aventurile lui Riki” înseamnă revenirea în lumea poveștilor și a cărților, revenire pe care autoarea și-a dorit-o lină, tocmai de aceea cartea de față este una pentru copii.

Traista cu poveşti vorbite, jucate şi desenate

 În prag de 1 iunie, Editura “Casa Radio” i-a sărbătorit pe cei mai mici cititori/ascultători invitându-i să descopere cele mai noi apariţii din două îndrăgite colecţii de carte vorbită (şi desenată!) ce le sunt dedicate: „Radio-Prichindel” şi „Noapte bună, copii!”

Lumea minunata a copilariei

Cu mic, cu mare, copii, părinţi şi bunici s-au întâlnit la „Clubul Şoriceilor”, din cadrul Salonului de Carte “Bookfest”, la o întâlnire cu poveşti faimoase din lumea întreagă.

I-a călăuzit prin lumea poveştilor chiar… vocea emblematică a colecţiei “Radio-Prichindel”, acea inegalabilă promotoare a teatrului românesc pentru copii, marea actriţă Alexandrina Halic, care i-a întâmpinat la „Clubul Şoriceilor” pe toţi cei dornici să facă cunoştinţă cu Ulise, David Copperfield sau Tartarin din Tarascon: aceştia nu numai că au prins glas prin magia teatrului radiofonic, dar sunt acum şi eroi de benzi desenate în cele mai recente apariţii din colecţia „RADIO-PRICHINDEL“, în formula inovativă de roman grafic&audio!

Înregistrări istorice remasterizate ale unor mari spectacole radiofonice, iscusite adaptări ale unor cărţi de neuitat, ce au sedus generaţii de auditori, inspirat comentate acum şi grafic de benzile desenate imaginate de valoroşi artişti, la rândul lor din generaţii diferite vă aşteaptă să le dăruiţi celor mici.

De asemenea, legendara emisiune „Noapte bună, copii” poate fi regăsită în colecţia de audiobook omonimă, ajunsă acum la volumele 11-12.

Sub genericul „Mari scriitori povestind celor mici“, puteţi asculta, conform formulei consacrate, „7 poveşti pentru 7 zile”, pagini de literatură pentru copii din toate timpurile, semnate de Charles Perrault, Fraţii Grimm, H.C. Andersen, Rudyard Kipling… şi însufleţite de glasurile unor actori de neuitat ca: Silvia Chicoş, Octavian Cotescu, Mircea Albulescu, Fory Etterle, Ştefan Mihăilescu-Brăila…

Ilustratorul colecţiei „Noapte bună, copii”, Ciubi (Alexandru Ciubotariu), un neobosit militant pentru BD-ul românesc şi coordonatorul seriei CD+BD a colecţiei “Radio-Prichindel”, vă promite o mulţime de surprize… multimedia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.