Plumb în cârnați și mici

Rovana Plumb, veche membră a PSD, actual ministru delegat pentru Fonduri Europene, deputat și fost europarlamentar, are o familie în care fiii, nora și cuscrii se pricep la semipreparate, fiind de-a lungul timpului acționari în SRL-urile din grupul de firme Davicarm din Dâmbovița.

Secretul bunăstării familiei Rovana Plumb – fost ministru la Muncă, Mediu, acum la Fonduri Europene – stă în micii, parizerul, salamul, toba și cârnații pe care familia le prepară în grupul de firme Davicarm din Dâmbovița.

Asta, pentru că Andrei și Răzvan, fiii politicienei PSD, controlează grupul de societăți Davicarm, specializat în semipreparate din carne.

În acest grup de firme intră societăți ca Ferma Davicarm, Davicarm Group Dâmbovița (aceste două SRL-uri fiind și cele mai importante), Davi Prod Food sau Davi Prod Fresh. Unele dintre SRL-uri au intrat în insolvență în cursul acestui an, însă mare parte din creanțe sunt controlate tot de familia Rovanei Plumb.

Cuscrii, pricepuți să înceapă afacerea cu cârnați

Însă toată această afacere din domeniul cărnii a ajuns cumva de nicăieri în dreptul familiei fostului ministru după anul 2015, dacă ținem cont de datele de la Registrul Comerțului. În luna noiembrie 2015, niciun membru al familiei Plumb nu era acționar în Davicarm, grupul de firme fiind deținut în acte de rude prin alianță.

În urmă cu șase ani, un SRL denumit Anna-Cris, specializat în comerțul cu amănuntul, își schimba denumirea în Ferma Davicarm. Cei care dețineau Anna-Cris și apoi Ferma Davicarm au fost Ștefan și Natalia Duță. Cei doi sunt cuscrii Rovanei Plumb. Andrei Plumb este căsătorit cu Anișoara, fiica soților Duță.

Chiar în 2011, după schimbarea denumirii în Ferma Davicarm, urmează avântul până la o cifră de aproape 900.000 euro. În 2014, cifra de afaceri coborâse la 1,5 milioane lei (300.000 euro).
În acte, această societate continua să nu aibă nicio legătură cu familia Rovanei Plumb. Cuscrii Natala și Ștefan Duţă erau unicii acționari.

SRL-ul produce şi distribuie produse în supermarketuri ca Auchan, Metro şi Mega Image, conform ­site-ului propriu. „Suntem doar un producător și distribuitor de produse din pui“, ne-au explicat telefonic reprezentanții firmei.

Apare primul Plumb lângă preparatele din carne

Asta, până în decembrie 2015, atunci când în acționariatul Fermei Davicarm apăreau Andrei Plumb (născut în 1984), fiul cel mare al Rovanei Plumb, şi soţia acestuia, Anişoara Plumb. Fiecare are câte 25% din SRL. Rovana Plumb nu a răspuns la întrebările legate de fermele Davicarm atunci când a fost întrebată despre acest subiect, iar Andrei Plumb nu a putut fi contactat.

Legăturile dintre grupul de mezeluri și oamenii Rovanei Plumb
Nu doar prezența cuscrilor în Ferma Davicarm între 2011 şi 2015 duce spre familia liderului PSD, ci și alte probe. Într-o altă societate din grup, Davicarm Group Oltenia, rebotezată în Davi Food Prod acum un an, apare și Roberto Dinţoi. Acesta este fratele fostului șef al Corpului de Control din Ministerul Mediului şi consilier la Ministerul Mediului Bogdan Dințoi. În ambele posturi a fost numit de Rovana Plumb. Însă legăturile dintre apropiați ai fostului europarlamentar Rovana Plumb (fost membru al Parlamentului de la Strasbourg între 2009 și 2014) și grupul Davicarm sunt încă din 2011.

Ferma garantează împrumutul fiului lui Plumb înainte să intre în acționariat. Chiar înainte de a intra oficial în firmă, Ferma Davicarm a fost utilizată de unul dintre fiii Rovanei Plumb pentru a gaja un credit. Printr-un împrumut realizat de Andrei Plumb la Romexterra Leasing, acesta garantează împrumutul tocmai cu Ferma Davicarm. În a doua parte a anului trecut, Romexterra cere executarea firmei deținute în acte de soții Duță în contul leasingului lui Andrei Plumb.

Adresa afacerilor este în locuința de SRL-uri a familiei. Tot în 2011, Ferma Davicarm își muta sediul într-un apartament de pe Calea Vitan. În aceeaşi locuinţă, familia fostului ministru a înființat mai multe firme. Este vorba despre Prime Time Construct (avându-i acţionari, de-a lungul timpului, pe Dan Plumb, soțul Rovanei Plumb, şi Andrei Plumb – fiul) și WRP Smart Invest (Răzvan Dan Plumb – acţionar, al doilea fiu, mezinul liderului PSD).

Conform unor dezvăluiri apărute în mass-media acum câteva luni, Daniel Dragomir ar fi făcut declarații la Direcția Națională Anticorupție despre presupuse fapte de corupție comise de Dan Plumb, soţul fostului ministru al Mediului Rovana Plumb, precum și de unul dintre fiii lor. „În perioada martie-septembrie 2013, Rami Ghaziri mi-a confirmat în prezența altor martori că a primit solicitări din partea fiului și soțului ministrului Rovana Plumb pentru a încheia o serie de contracte defavorabile“, a denunțat Daniel Dragomir, conform romanialibera.ro. Mai târziu, DNA a confirmat în parte aceste declarații.
Rovana primește și bani de la un acționar Davicarm.

În urmă cu doi ani, Rovana Plumb, pe atunci ministru al Mediului în guvernul condus de Victor Ponta, declara în scris că a mai câștigat 80.000 euro în urma vânzării unui teren și a unei părți dintr-o casă, ambele situate în orașul prahovean Comarnic. Însă familia Gabriel și Andreea Munteanu, cea care a avut 80.000 euro pentru Rovana Plumb, era dată în judecată de peste un an pentru că nu achitase la Alpha Bank o sumă de numai 2.516 lei. Altfel spus, după ce a plătit 80.000 euro către Rovana, nu a mai avut 2.500 lei pentru bancă. Gabriel Munteanu, cel care a dat 80.000 euro împreună cu Andreea Munteanu, este de fapt un angajat al societății Ferma Davicarm, fiind pus pe postul de administrator al societății.

Insolvență

În acest an, atât Ferma Davicarm, cât și Davicarm Group Dâmbovița au intrat în insolvență. Înainte de deschiderea acestei proceduri pentru Ferma Davicarm, societatea a fost trecută complet pe numele lui Gabriel Munteanu. În schimb, din acționariatul de la Davicarm Group făceau parte: Marian Loredana Glodeanu, Ferma Davicarm, Anișoara Plumb și Gabriel Munteanu.

Acum, Răzvan Plumb, mezinul Rovanei Plumb, mai este acționar în societățile WRP Smart Inves, Davi Prod Food, World Milenium Publicity. În schimb, fratele său mai mare, Andrei Plumb (foto), este acționar în Tineret MX, City Design Factory și Davi Prod Fresh.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Marian Pavalasc 11 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.