PNL atacă la Curte reducerea cu 25% a salariilor

Preşedinta Camerei Deputaţilor, în primă instanţă, şi ulterior Traian Băsescu au încălcat din nou grav Legea fundamentală: concret este vorba de neacordarea dreptului constituţional al parlamentarilor de a sesiza Curtea Constituţională după adoptarea unei legi.

În plenul comun de marţi, preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, când a anunţat, conform procedurilor, lista legilor adoptate care sunt depuse la Secretariatul General pentru o eventuală sesizare a Curţii Constituţionale, nu a menţionat şi legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, care tocmai a fost modificată, pentru a fi pusă în acord cu prevederile Constituţiei, în urma Deciziei CCR 872 din 2010.

Conform prevederilor legale în vigoare, legea trebuia trimisă pentru un termen de 48 de ore la Secretariatul General al Camerei şi doar dacă în interiorul respectivului termen nu exista o sesizare a Curţii, atunci urma să fie trimisă la Preşedinţie pentru promulgare. Roberta Anastase a sărit această etapă şi a trimis legea direct la promulgare, iar preşedintele Traian Băsescu, deşi cunoaşte prevederile constituţionale şi regulamentele parlamentare, a emis decretul de promulgare după două ore, care a şi fost publicat în Monitorul Oficial nr. 441 în dimineaţa zilei de miercuri, 30 iunie.

Ioan Ghişe (PNL): S-a încălcat dreptul constituţional de sesizare a Curţii

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat miercuri în plenul Senatului că a deschis o listă de semnături pentru atacarea la Curtea Constituţională a uneia din legile asumării modificate marţi în Parlament, practic fiind vorba de prevederile care reduc cu 25% salariile bugetarilor. Senatorii PSD aveau de gând joi să facă un gest similar, dar, ţinând cont de precipitarea evenimentelor, mulţi dintre ei au semnat pe lista liberalilor.

Senatorul PNL Ioan Ghişe (membru al Comisiei juridice) ne-a precizat că s-au strâns peste 40 de semnături (minimul necesar este 25 – n.a.) şi că a fost sesizată Curtea Constituţională. Tot Ghişe ne-a explicat şi condiţiile în care s-a făcut sesizarea, ţinând cont de faptul că legea a fost deja promulgată, iar parlamentarii au drept de sesizare doar înainte de promulgare.

„În primul rând, trebuie să precizez că s-a încălcat grav Constituţia de către Roberta Anastase. Nu s-a acordat dreptul constituţional al parlamentarilor de a sesiza Curtea Constituţională. Senatorii PNL, cu sprijinul semnăturilor unor senatori PSD, au sesizat în primă instanţă CCR pentru încălcarea procedurilor constituţionale. Indiferent dacă este vorba de o lege refăcută de Parlament în urma unei decizii de neconstituţionalitate, cazul de faţă, este vorba de o lege nou adoptată, care poate să fie atacată la Curte. Pe fond, am sesizat CCR – în privinţa diminuării salariilor – apelând la un alt articol din Constituţie încălcat de Guvern şi la care nu s-a apelat în sesizarea anterioară: Este vorba de art. 46 alin. 5 care spune: «Dreptul la negocieri colective în materie de muncă şi caracterul obligatoriu al convenţiilor colective sunt garantate». Or, reducerea salariilor s-a făcut ignorându-se acest articol din Constituţie”, ne-a declarat Ioan Ghişe.

Gheorghe Barbu: Nu este vorba de adoptarea unei legi noi

Contactat de cotidianul.ro, Gheorghe Barbu, secretarul general al Camerei Deputaţilor, ne-a făcut următoarele precizări: „Doamna prşedinte Roberta Anastase a anunţat în plen, regulamentar, că legea este trimisă la promulgare. Altceva nu este de comentat şi eu nu comentez susţinerile politice ale altor grupuri parlamentare. Menţionez însă că în plen nu s-a adoptat o lege nouă, ci un raport al comisiilor juridice, în urma Deciziei CCR. Legea s-a considerat ca fiind adoptată în momentul în care moţiunea de cenzură nu a trecut”.

Barbu este contrazis de Ioan Ghişe: „Este vorba de o lege nou-adoptată. Ce se întâmpla dacă în lege se treceau cine ştie ce trăsnăi de, să zicem, factură fascist? Era o lege ok? Nu contează dacă se modifică o lege trecută iniţial prin asumare şi Decizie a CCR. Repet, este vorba de ceva nou adoptat de parlamentari, care se supune controlului de constituţionalitate”.

Cotidianul.ro a descoperit că a mai existat (cel puţin) un caz în care o lege grevată de o decizia a CCR, după ce a fost modificată şi pusă în acord cu Constituţia, a fost trimisă la Secretariatul General pentru termenul de sesizare a CCR. Este vorba de PL302/25.04.2006 de modificare a Legii referendumului. Proiectul a reintrat în dezbaterea Parlamentului în urma Deciziei CCR 147/2007, şi după reluarea procedurilor parlamentare a fost adoptată de Camera Deputaţilor pe 21 martie 2007.

Pe data de 26 martie 2007, legea a fost anunţată în plen pe lista celor depuse la Secretariatul General pentru o eventuală sesizare a CCR (pentru amatorii de picanterii, le spunem că preşedintele şedinţei din 26 martie 2006 a fost Eugen Nicolicea, pe atunci deputat PSD – astăzi un mare susţinător al „procedurilor” marca Roberta Anastase), a fost din nou atacată la Curtea Constituţională (decizia a fost de respingere), după care pe 4 mai 2007 a fost trimisă la promulgare. În 2007 s-au respectat procedurile, în 2010 acestea sunt desfiinţate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.