Poeta Anna Ahmatova, eroină de operă

Astă-seară, la Opera Bastille din Paris, va fi premiera mondială a operei „Ahmatova”, comandată de renumitul teatru liric compozitorului Bruno Mantovani, directorul Conservatorului din capitala Franţei.

Aşa cum arată şi titlul, eroina principală a creaţiei este poeta rusă Anna Ahmatova, scriitoare a cărei existenţă a fost marcată de teroarea stalinistă. Viaţa Annei Ahmatova conţine într-adevăr substanţa tragică presupusă de o operă lirică. Căsătorită cu Nikolai Gumiliov, întemeietorul „akmeismului”, curent literar ce acorda prioritate esteticului, şi mai puţin mesajului, poet important atât prin propria creaţie, cât şi prin ştiinţa de a-şi apropia tinerii scriitori care doreau să inoveze, poeta îşi va vedea soţul executat ca „duşman al poporului”, pentru „diversiunea burgheză” a operei lui. A urmat o a doua dramă, care a impresionat nu numai intelectualitatea rusă, dar şi pe cea europeană, mai ales franceză, arestarea fiului ei, Lev, fiul unui „duşman al poporului”. Rezultatul literar a fost unul dintre cele mai puternice poeme semnate de ea, „Recviem”, generat de experienţa dură trăită, de cozile zilnice la care stătea, la poarta închisorii, pentru a afla eventual veşti despre fiul ei şi cu vaga speranţă că va putea să-l vadă.

Libretistul Christophe Ghristi a încercat, după propria mărturisire, să transcrie cât mai fidel cuvintele poetei, evitând culoarea locală şi apropiindu-se de misterul vieţii şi personalităţii ei, care l-au fascinat mai ales după citirea cărţii de convorbiri între poeta şi romanciera rusă Lidia Ciukovskaia, tradusă şi în Franţa. Libretul se concentrează pe viaţa scriitoarei şi mai ales pe relaţia cu fiul ei, în care alternează momente ale vieţii de zi cu zi cu clipe de mare dramatism.

Aflat la a doua sa creaţie lirică, Bruno Mantovani şi-a impus o provocare nebănuită, hotărând să scrie opera fără a şti poezia Annei Ahmatova. Ascultându-şi muzica la repetiţii, compozitorul a descoperit cu uimire aspecte pe care nu le bănuia. „Nu mi-am dat seama, mărturisea el presei franceze, că am compus o operă de o asemenea duritate. În mod paradoxal, muzica este mai lirică şi partitura vocală mai uşor de cântat decât cea din opera mea precedentă, «L’Autre Coté», care este mai violentă. Dar muzica din «Ahmatova» este mai apăsătoare”. Mantovani consideră că, prin comparaţie cu opera sa precedentă, „Ahmatova este mai fluidă”, că a reuşit o mai eficace înlănţuire a scenelor, o mai accentuată concentrare a acţiunii. Poate şi pentru că, explică el, funcţia de director al Conservatorului îi lasă mai puţin timp pentru creaţie, deşi „nu compun mai puţin, ci mai bine”. Născut în 1974, Bruno Mantovani a avut, după primirea a cinci premii de la Conservatorul din Paris, o carieră internaţională, compoziţiile sale fiind cântate în săli renumite, cum ar fi „Concertgebouw” din Amsterdam, Filarmonica din Köln, „Scala” din Milano, „Carnegie Hall” şi „Lincoln Centre” din New York, „Cité de la musique” şi Sala „Pleyel” din Paris. A colaborat cu solişti prestigioşi, ca Jean-Efflam Bavouzet, Alain Billard, Jean-Guihen Queyras, Antoine Tamestit, Tabea Zimmermann, şi cu dirijori de renume mondial: Pierre Boulez, Sir Andrew Davis, Péter Eötvös, Laurence Equilbey, Gunter Herbig, Emmanuel Krivine, Susanna Mälkki, Jonathan Nott. A fost răsplătit cu numeroase distincţii, în competiţii internaţionale, printre care „George Enescu” şi „Claudio Abbado”. De anul trecut este „Chevalier des Arts et Lettres”. şi tot de anul trecut a început colaborările cu Opera din Paris, pentru care a compus baletul Siddhart.

Opera este regizată de Nicolas Joel, iar scenografia şi costumele sunt semnate de Wolfgang Gussmann, care s-a oprit asupra unui decor mai curând abstract, dar cu costume realiste, încercând un balans între lumea reală şi peisajul interior al Annei Ahmatova.

Poeta rusă este întrupată de soprana Janina Baechle, aleasă pentru vocea ei caldă şi puternică. Artista şi-a construit rolul inspirându-se din viaţa scriitoarei, emoţionată, după cum a mărturisit, de responsabilitatea ce-i revine într-o premieră mondială. Mezzosoprana a interpretat numeroase roluri la Operele din Frankfurt, Dresda, Basel, Hanovra, Viena. Îi dă replica, în rolul lui Lev Gumiliov, tenorul Atilla Kiss-B. Li se alătură Lionel Peintre, Varduhi Abrahamyan, Valérie Condoluci, Christophe Dumaux, Fabrice Dalis, Ugo Rabec.

Opera „Ahmatova” va fi dirijată de Pascal Rophé, specializat în muzica contemporană, ale cărui succese au fost obţinute cu compoziţii de Pascal Dusapin, Thierry Escaich sau Peter Eötvös. Colaborator al lui Pierre Boulez şi David Robertson, Pascal Rophé a dirijat orchestrele naţionale din Lyon, Montpellier şi Orchestra Naţională a Franţei, dar şi Orchestra BBC din Londra, Filarmonica din Liège sau pe cea din Luxemburg.

Spectacolele cu „Ahmatova” sunt programate între 28 martie şi 13 aprilie.

Recomanda
Victoria Anghelescu 1046 Articole
Author

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.