Politically correct

Cum-necum, invazia de neologisme și englezisme care ne fericesc viața de după revoluție (sau ce va fi fost ea) a făcut ceva ordine și prin mințile unora dintre noi, prea scăldate în principiile egalității și echității socialiste, pe care le-am înghițit decenii de-a rândul.

Din nefericire, vorba vânzătorului fără noroc, ce-am luat pe mere am dat pe pere. Schimbările operate în societatea noastră, departe de dorințele și visurile noastre, au determinat o degradare evidentă a acesteia, ceea ce face ca omul obișnuit să trăiască sentimentele de îngrijorare și pentru prezent dar, mai ales, pentru viitor.

Printre multe și deloc mărunte, adesea ne aflăm în postura de a ne întreba dacă un eveniment, fapt, principiu sau luare de poziție este politically correct – termenul nu mai necesită traducere – față de care celelalte puncte de vedere pălesc, se zdrențuiesc și pierd orice urmă de relevanță. Ca atare, cum te găsești tu, alegător netrebnic, biciznic și închipuit, să mai comentezi și să-ți mai exprimi părerile tale retrograde, anacronice, primitive sau de-a dreptul naive ?!?

Cinstit, pe bune și pe dreptate, nu cred, că zvâcnirea asta (aproape sinucigașă) a guvernului, cu impozitarea pensiilor speciale, va avea șanse de rușită. Nu cred, nici în ruptul capului. Nu și nu. Fiți convinși că va sări o armată întreagă de comentatori și asupriți ai sorții, de nedreptățiți ai regimului acesta declarat mincinos, abuziv, despotic, nedemn și minoritar, care ne va argumenta că măsura este împotriva firii, neconstituțională, discriminatorie, rasistă, soroșistă, nedemocratică și profund condamnabilă, numai aptă de o moțiune de cenzură.

Cum să te apuci tu să impozitezi pensiile militare, când ele nu sunt speciale, ci de serviciu ? Asta însemnând nenumărate lupte și războaie, sudoare și grade peste grade câștigate pe frontul birourilor, uniforme asigurate și masa la popotă ? Cum să te atingi de drepturile sfinte ale magistraților răsplătiți cu sporuri pentru praf și suprasolicitare, asistență medicală gratuită, pensionare anticipată, cu criterii speciale de calcul, și drept neîngrădit de a practica avocatur ?

Aseară, pe sticla TV-ului, am urmărit în direct disputa plină de acuze la adresa guvernului ticălos și justificările perfect argumentate sau … politically correct.

Mă limitez să menționez doar pledoaria de neconstituționalitate a excelenței sale Augustin Zegrean, beneficiar al unei pensii lunare (perfect constituționale) de 4.000 de euro, care socotea incorectă măsura guvernului : atâta vreme cât cota unică de impozitare este de 16%, cum e posibil ca pe unii să-i taxezi cu 85 de procente ?

Mai subliniez înfocarea plină de revoltă a unei distinse doamne, pe care am ascultat-o cu religiozitate și care merită din plin … aplaudată. În urmă cu mai mulți ani, soțul acesteia, domnul Florin Costiniu, judecător al unui for de mare înălțime și importanță națională, cum-necum, fusese prins pe picior greșit și condamnat pentru un fleac de corupție la 4 ani de închisoare. Cu suspendare. Evident și pe bună dreptate, unde s-ar fi găsit, în închisorile României, condiții corespunzătoare pentru domnul judecător ?!? Înainte de pronunțarea sentinței, înaltul magistrat se retrăgea la pensie (înainte de vreme și pe nepusă masă), încât sentința definitivă purta și mențiunea unei perioade de grație (amânare a pedepsei) de 5 sau 6 ani.

La o bucată de vreme după evenimentul amintit, o reporteră (obraznică, fără îndoială) o întreba pe soția domnului judecător cum comenta faptul că soțul ei, condamnat definitiv, pentru vini reale, nu închipuite, și pensionat înainte de vreme, beneficia totuși, de o pensie lunară de … 16.000 de lei. Nu, nu e o greșeală.

Distinsa doamnă, în loc s-o repeadă pe reportera neinspirată și să-i spună că nu ea calculase pensia soțului și s-o trimită (pe bună dreptate) la Casa de Pensii pentru o corectă informare, îi servea tinerei curioase un răspuns uluitor, antologic, unicat, de Guiness-book : ”ȘI AȘA-I PUȚIN !”. Închipuiți-vă, distinși cititori, ce putea fi în mintea acestei doamne cu sânge nobil și albastru ! În ce măsură se plasa deasupra tuturor celorlalți muritori, pentru dreptatea cărora ar fi fost în stare să-și dea și viața ! Nu, nu era o persoană oarecare, o florărească de colț de stradă, ci președintă (pe vremea aceea) a Asociației Magistraților din România, adică siktuată pe treapta cea mai de sus (deasupra ei nu mai putea fi decât Dumnezeu) a profesionștilor din justiție, în prezent președintă de onoare a suszisei Asociații.

Fără îndoială că actualul guvern se află în fața unei probe absolute de maturitate. Dacă va ceda și-și va amenda, corecta sau ciunti propriile hotărâri, atunci chiar că merită o moțiuune de cenzură. Pe drept ! Politically corect !

Virgil Răzeșu – Piatra Neamț

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

6 Comentarii

  1. Virgil Razesu – Piatra – Neamt : Respect , d.le Razesu ! As adauga doar , ca aceasta clica abjecta a privilegiatilor ( cu precadere , magistratii ) , orbita de lacomie si ura , nu mai are nici simtul minim al autoconservarii … aceasta clica abjecta isi inchipuie ca sfidarea si furtul pe fata ( caci asta fac ei ) vor ramine nepedepsite !

  2. In Romania emanatii au construit o retea extrem de puternica politicaly correct. Puterea lor se bazeaza pe serviciile facute corporatiilor / statelor straine si pe bransarea la robinetul bugetului „Ro”. In Ro se manifesta de 2-3 decenii amploarea jafului capitalist. Interesele corporatiilor si stapanilor globali sunt sa investeasca in deseurile-morale-umane, in ” autoritati politice si juridice de dumping”, pentru ca sa poata exploata netulburate bogatiile si resursele unei tari captive, sa faca businessuri cu vietile si resursele noastre de sute de miliarde. Cu asemenea aparatori ai democratiei globale, romanii si-au pierdut pana si drepturile fundamentale. Institutiile publice sunt parazitate de mafia de partide, de castele din serviciii si armata. Ce modele ofera acesti paraziti de lux tinerilor? Modelul ciocoiului new-age! Definitia oamenilor de valoare, a elitelor cumsecade, a spiritelor luminate, inseamna in special disponibilitatea de a-si sluji propria tara.
    In cazul nostru marota corectitudinii politice este pe sleau criminalitate politica.

  3. Virgil Răzeșu – Piatra Neamț–Stima maxima!Un articol extrem de articulat!
    Imi aduc aminte cum famiglia Costiniu conspirau (cu umflatul Catalin Voicu de la SPP si chelnerul Locic )sa puna pe picioare o Justitie Paralela (ca si cum mai era necesara inca una 🙂 in Romania!
    Mai mult,emblematic pentru Romania democrata,cea mai mare pensie speciala o ia un fost sef de lagar/puscarie comunista!
    Traiasca si infloreasca Republica Sclavagista Romania,in care 5 milioane de fraieri pe contributivitate,trag la greu pentru huzurul a 150.000 de jigodii,absolut speciale!

  4. Draga „autor” al articolului
    Crezi ca din celula vecina cu Dragnea poti sa mai scrii articole „inteligente”?
    Ai grija de bananierul tau ca ramai fara el!
    Apropo degetul mare de la maini il ai opozabil????
    Veniturile tale duhnesc a coruptie.Cine crezi ca te va ancheta? Un procuror DNA cu o viitoare pensie speciala. Cine crezi ca te va condamna la minim 5 ani cu executare?Un complet de judecatori viitori pensionari de lux.
    Dupa cum vezi Universul e de partea ta, continua!

  5. Chiar nu se trezeste nimeni?! Pensiile speciale sunt o tema de campanie electorala, o nada pentru prostit prostii…Romania are o problema cu pensiile, pentru ca a avut o lege a pensiilor, Legea 19/20001, data de cand a inceput romanul (tot) sa contribuie la pensii (ca sa lamurim si cum e cu „contributivitatea”) si si-a batut joc de ea…pentru ca adevarata problema e a veniturilor, aici e de cautat si analizat…pensiile, asa cum sunt ele, sunt doar rezultat al veniturilor nesimtite…si aici nu vrea nimeni sa se uite…In instanta, oricate impozite si abrogari si plafonari de pensii vei initia, vei pierde, pentru ca e legal si constitutional sa ai o pensie in functie de venit…Cui ii convine sa se afle cat castiga un politician, poate avocat platitor de pensie ocupationala, dar cu multiple „reprezentari” in consilii de administratii, ori agentii, cine analizeaza salariile nesimtite, la stat, ale invartitilor politic din regiile, bancile ori multiplele institutii de forta?! Aici e adevaratul cancer si de-aia trebuie sa va uitati la pensiile magistratilor, multe construite din venituri nesimtite…si poate ar mai trebui analizate si pensiile calculate prin ordine de ministru (ilegal), care incorporeaza tot felul de sporuri de ultim moment…ar fi destule de facut, doar ca interesul e sa se ingroape adevaratul gunoi si naivii pun botul

  6. Si militarii si procurorii si securistii fac parte din organizarea statului roman.Atunci corect este ca Salariul si pensia presedintelui sa fie cea mai mare…apoi a ministrilor…etc. Asta proportional cu salariul.Deci nu pot fi pensii mai mari ca salariul MEDIU realizat pe cap de pensionar.
    Al doilea daca pensia militara este solda de rezervist atunci ea poate creste sau scadea sau poate fi si anulata.
    Al treilea daca ai juramant pe viata chiar daca ai lucrat si un an…atunci NU AI VOIE SA INTRI IN POLITICA PENTRU CA ESTI SUB JURAMANT.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.