Ponta: Schimbarea unui guvern prin decizia unui procuror ar fi fără precedent

Liderii coaliţiei de guvernare s-au întâlnit duminică, în jurul orei 10.00, la Palatul Parlamentului. Reuniunea fost anunţată cu puţin timp înainte să înceapă. Şedinţa a fost organizată în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor.

Update: La finalul întâlnirii, premierul Victor Ponta a susţinut o conferinţă de presă. Premierul a reiterat că nu demisionează şi că partenerii săi politici l-au asigurat de sprijinul lor. Acuzaţiile care mi se aduc sunt neîntemeiate, a arătat premierul.

Ponta a declarat, de asemenea, că are încredere în Justiţie, dar că se consideră nevinovat. Voi merge în faţa procurorilor de câte ori vori fi solicitat, a dat asigurări premierul.

„Nu mă lupt cu justiţia, nu mă lupt cu instituţii, mă consider nevinovat şi voi merge în faţa procurorului şi a judecătorilor, voi prezenta toate datele pe care nu mi le-a cerut nimeni până vineri. Voi contesta la procurorul ierarhic superior şi la judecător ordonanţa prin care sunt suspect fără a fi măcar întrebat şi voi respecta deciziile”, a declarat premierul.

„Acuzarea mea de vineri are legătură cu schimbarea guvernului”, a mai spus Ponta. Guvernul trebuie învestit şi demis doar prin metodele democratice cunoscute, iar justiţia nu se face la televizor, a mai susţinut Ponta. Justiţia nu înseamnă încercarea de eliminare a liderilor politici, a punctat prim-minsitrul.

Premierul a mai susţinut că nu a avut ocazia să fie audiat de nimeni și că are dreptul constituțional de a fi ascultat ca orice om atunci când este acuzat de ceva.

„Nu mă consider o victimă. Mariana Rarinca e o victimă. Sunt un om politic, sunt un luptător și cred că am datoria ca să lupt pentr ceea ce cred că e drept și corect. Am dreptul constituțional de a gândi și de a spune că evenimentele de vineri, acuzarea pentru presupusele fapte din 2007 – 2008 pentru care s-a deschis un dosar în 2012 are legătură directă cu evenimentele care s-au întâmplat recent. Justiția nu înseamnă să reacționezi la evenimentele politice, să elimini unul dintre liderii politici, ci să stabilești adevărul și, dacă e cazul, să tragi la răspundere pe cineva”.

„Am fost și voi fi un om puternic, nu intenționez să mă jelesc, să mă plâng, vreau să îmi dovedesc nevinovăția și să ajut la îmbunătățirea unui sistem care nu trebuie să mai comită abuzuri și să dea rateuri când e vorba de viața oamenilor”

Ponta a mai spus că în 2007-2008 nu deţinea funcţii în stat, PSD fiind în opoziţie. Acuzaţiile, a mai spus Ponta, au fost formulate de Monica Macovei în 2009.

„Sunt acuzat pentru anumite fapte comise în urmă cu șapte opt ani când nu aveam nicio poziție de conducere, iar PSD era în opoziție. Acuzația a venit în 2009 de la Macovei, am fost cercetat de ANAF, de ANI și de Parchet. Au arătat că acuzațiile lui Macovei sunt neîntemeiate”, a arătat Ponta.

„Cred că România are nevoie de mecanisme democratice, de Parlament, Guvern, aleși locali, altfel avem o dictatură. Vreau să precizez că am avut o discuție civilizată cu domnul Iohannis. Îi înțeleg poziția, dar l-am informat despre ce sistem am moștenit de la Băsescu și despre ce vreau să fac pentru ca acest sistem să nu mai comită abuzuri și să nu mai dea rateuri. Respect toate opiniile politice legate de ce ar trebui să fac. Să nu fim ipocriți. Iohannis a fost trimis în judecată în timp ce candida la președinție”, adaugă premierul.

Referitor la demisie, Ponta a spus că demisia ar fi cel mai simplu lucru pentru el, dar că nu vrea sa-i spună copilului său de 12 ani că va ajunge în închisoare pentru că a condus un guvern și pentru că are alte opinii. „Ar putea exista un precendent îngrijorător. Nu suntem într-o criză politică. O țară fără guvern, fără majoritate, fără perspective, care să meargă în alegeri anticipate ar fi o țară în criză „, a mai declarat premierul.

Update: Victor Ponta a ajuns la Parlament la ora 10.00. Acesta nu a făcut nicio declaraţie.

Victor Ponta a convocat întâlnirea de urgenţă a Coaliţiei, în contextul în care, vineri, Klaus Iohannis a cerut demisia premierului.

Acesta este acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul de corupţie de la companiile energetice Turceni şi Rovinari privind încheierea unor contracte de asistenţă juridică.

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat vineri că procurorii au dispus începerea urmăririi penale faţă de premier.

Într-un mesaj postat pe Facebook, premierul a anunţat, vineri, că nu demisionează, afirmând că doar Parlamentul poate să îl demită.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.