Predoiu: A amenințat operatorii privați, el, marele susținător al economiei de piață

Prim-vicepreședintele PNL Cătălin Predoiu l-a criticat miercuri seară pe premierul Victor Ponta după amenințarea proferată în ședința de Guvern la adresa comercianților pe tema reducerii TVA.

„Îmi măsor cuvintele: la acest moment, premierul pune bazele subminării economiei, termen lung. Se tot laudă premierul cu excedent bugetar, pe primele patru luni de zile, dar nu este datorită unui parcurs economic normal. Este generat din blocarea investițiilor, pentru a justifica măsuri de relaxare fiscală, care măsuri au scopul să legitimeze pe premier, iar aceste măsuri nu sunt pregătite. A mințit în mod condamnabil, fără rușine, premierul spunând că atât eu, cât și colegii de la PNL suntem împotriva relaxării fiscale, dar pentru că dorim o relaxare fiscală, care să stea în picioare, pe termen lung, cerem pregătirea acestei măsuri de relaxare fiscală. Cerem studii de impact, calcule prealabile, discuții cu partenerii strategici. Altfel, aceste măsuri sunt compromise. Astăzi am avut prima dovadă: a amenințat operatorii privați, el, marele susținător al economiei de piață, că își fac prețurile cum le permite piața. Din nou, populist, în loc să recunoască faptul că nu a pregătit bine măsura reducerii TVA. Iată ce am vrut să îi spunem când i-am atras atenția: când l-am sfătuit, i-am cerut ‘discută cu cei care au ajutat România să iasă din aceasta criză’ (…) Aceste instituții nu sunt dușmanii României, au ajutat România să iasă din criză, au pus la dispoziție fonduri, credibilitate externă, fonduri europene nerambursabile. De ce nu discutați cu ei?”, a spus Cătălin Predoiu la Realitatea TV.

Predoiu a susținut că „Victor Ponta nu numai că nu înțelege mecanismele economice de bază, dar nici nu ascultă”, iar, „când nu îi convine ce aude, jignește și minte”.

„L-a trimis pe ministrul Eugen Teodorovici la Washington și când s-a întors, ce ne-a anunțat: că sunt întârzieri în programele cu FMI și Comisia Europeană în ceea ce privește reformele din economie, dar a spus ‘nu vă spun acum, o sa discutăm cândva’. Nu, nu, veniți și spuneți-le. A anunțat că sunt probleme tehnice, în legătură cu aplicarea Codului Fiscal și că vor fi discuții în luna mai cu FMI. Păi, dacă sunt probleme tehnice, de ce îi dai drumul în Parlament? De ce nu le discuți în prealabil și de ce trebuie să bați drumul, să cheltui banii statului până la Washington? A venit vicepreședintele Comisiei Europene, la Palatul Victoria, și i-a stins lumina domnului Ponta, i-a zis că sunt probleme cu Codul Fiscal. Eugen Teodorovici a mai spus că este oligatoriu să avem un acord cu FMI, pentru că ne asigură credibilitate pe piețele externe, la refinanțare. Toate aceste lucruri i s-au explicat domnului Ponta, punct cu punct (…) Victor Ponta nu numai că nu înțelege mecanismele economice de bază, dar nici nu ascultă. Când nu îi convine ce aude, jignește și minte. Noi vrem o relaxare fiscală și o reformă economică reală și nu formală, care să țină câțiva ani (…) În loc să fi făcut măsurători înainte, să fi stat de vorbă cu retailerii mediului de afaceri, vine și spune ‘lasă, domne, că merg eu la ăștia și le rup capul’, astăzi, spunea, mai pe românește, din capul Guvernului României (…) Astăzi a mai luat o măsură din programul PNL: cadastrul, în regulă, dar pregătește-le, nu le comprimite. Ăsta e bilanțul domnului Ponta”, a adăugat prim-vicepreședintele PNL.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.