Predoiu enumeră bilele negre din următorul raport MCV

Justiţia poate genera o mişcare de schimbare în politic, dar nu va putea schimba politicul în ansamblul său, a declarat Cătălin Predoiu, fostul ministru al Justiţiei, într-un interviu pentru AFP, citat de Mediafax.ro.

„Politica suferă de multe, pentru că, orbiţi de ura ce-i desparte, politicieni de vârf uită de menirea lor, aceea de a degaja soluţii pentru contribuabili”, a continuat fostul ministru al Justiţiei, intervievat de AFP.

Despre raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare impus de Comisia Europeană, aşteptat în ianuarie 2013, Predoiu consideră că va conţine critici în ceea ce priveşte amânarea intrării în vigoare a Codului de procedură civilă şi neîndeplinirea punctelor din anexa raportului din vară, precum şi faţă de atitudinea Senatului, care nu a aplicat decizia instanţei supreme într-un caz de incompatibilitate a unui senator (Mircea Diaconu-n.r.).

„Stagnarea sau reculul unor politici din sistemul judiciar, precum şi ciocnirile dintre politic şi sfera justiţiei vor constitui fundalul critic al raportului”, a mai spus Predoiu.

Pe de altă parte, fostul ministru a subliniat că ridicolul şi eşecul procedurii de numire a procurorului general al României şi şefului Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) vor influenţa inevitabil raportul.

„Cred că va fi apreciată hotărârea de Guvern de suplimentare a schemelor de personal din justiţie, deşi încă nu are acoperire bugetară. E doar o promisiune, dar e o promisiune importantă”, a continuat Predoiu.

În opinia lui Predoiu, criza politică din vară a îndepărtat momentul la care MCV ar fi putut fi ridicat. Aplicarea Codului de procedură civilă (Codul civil fiind intrat în vigoare din 2010-n.r.) şi implementarea Strategiei Naţionale Anticorupţie sunt „puncte de control obligatorii” în parcursul României pentru ridicarea MCV. Ca orizont temporal, o evoluţie pozitivă constantă în următorii doi ani ar crea o şansă realistă de ridicare a MCV, a conchis Cătălin Predoiu, care a deţinut portofoliul Justiţiei din 29 februarie 2008 până în 7 mai 2012.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.