Guvernul Ponta plăteşte hoţia şi incompetenţa guvernărilor Boc

La finele lunii octombrie 2012, auditorii Comisiei Europene (CE) au transmis Autorităţii de Management al Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AM POS DRU) din cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS), raportul final de audit, prin care CE a stabilit că “procentul de corecţie de 25 la sută propus de autorităţile române va fi aplicat atât asupra cheltuielilor deja declarate CE până în luna mai 2012, cât şi asupra cheltuielilor care nu au fost încă declarate CE, dar care au fost plătite beneficiarilor şi pentru care verificările de management au fost realizate pe baza vechilor proceduri”!

Aşadar, încă o gaură neagră lăsată de guvernările PDL şi pe care Cabinetul Ponta trebuie să o astupe!

Credem că trebuie să-i pomenim aici pe miniştrii PDL ai Muncii care au contribuit la pierderea de către România a unei finanţări europene de miliarde de euro pe un program extrem de important pentru dezvoltarea pieţei muncii. Ei sunt Marian Sârbu, ministru în perioada 22 decembrie 2008-1 octombrie 2009, Mihai Şeitan, ministru între 23 decembrie 2009 şi 3 septembrie 2010, Ioan Botiş, titular la Muncă între 3 septembrie 2010 şi 3 iunie 2011, Sebastian Lăzăroiu, între 3 iunie 2011 şi 19 septembrie 2011, Sulfina Barbu între 19 septembrie 2011 şi 9 februarie 2012, şi Claudia Boghicevici între 9 februarie şi 27 aprilie 2012.

Auditorii Comisiei Europene au găsit grave nereguli la AM POS DRU

În urma auditului efectuat de auditorii Comisiei Europene în perioada aprilie-mai 2012, s-a concluzionat că sistemul nu funcţionează, fiind constatate grave deficienţe în ceea ce priveşte selecţia şi contractarea proiectelor, informarea beneficiarilor, verificările de management.

Principalele deficienţe găsite de Comisia Europeană la AM POS DRU sunt:

– deficienţe privind informarea beneficiarilor: nu există indicaţii oferite beneficiarilor în ceea ce priveşte dimensionarea echipei de proiect, ceea ce a condus la cheltuieli cu resursele umane supradimensionate şi nejustificate;

– deficienţe cu caracter sistemic în cadrul procesului de evaluare, care au condus la aprobarea unor proiecte cu bugete neîntemeiate, salarii disproporţionate şi achiziţii nejustificate (de exemplu, nu există praguri minime pentru criteriile de evaluare utilizate în procesul de evaluare şi selecţie, acest lucru conducând la finanţarea unor proiecte cu bugete nejustificate. De asemenea, observaţiile evaluatorilor nu au fost luate în considerare la contractare);

– deficienţe legate de verificările de management realizate de către AM POS DRU şi de către Organismele Intermediare (OI-uri) – metodologie deficitară pentru eşantionarea documentelor justificative; analiza de risc utilizată la eşantionarea cheltuielilor nu acoperă riscul real aferent eligibilităţii cheltuielilor; verificările la faţa locului nu acoperă elemente suplimentare precum caracterul real al activităţilor şi achiziţiilor publice şi riscul dublei finanţări.

Pedeliştii de la MMFPS nu s-au sinchisit de recomandările Autorităţii de Audit

Conform unui raport confidenţial, în luna decembrie 2011, urmare a unei misiuni de verificare a măsurilor luate pentru implementarea recomandărilor din rapoartele de audit anterioare, experţii Autorităţii de Audit din cadrul Curţii de Conturi a României au constatat că AM POS DRU nu a luat nici o măsură pentru remedierea unor deficienţe. De exemplu, nu au fost analizate toate contractele încheiate pentru cererile de finanţare care au fost admise condiţionat, nu s-au efectuat toate misiunile de verificare la faţa locului prevăzute în planul anual de verificări, nu au fost identificate proiectele finalizate şi nu au fost efectuate vizitele de monitorizare la faţa locului pentru acestea. De asemenea, nu au fost efectuate înregistrări în sistemul electronic, ceea ce a avut drept consecinţă verificarea unui volum redus de documente. Toate aceste deficienţe constatate de auditorii Autorităţii de Audit au condus la evaluarea sistemului de management şi control de la nivelul AM POS DRU că funcţionează parţial, fiind necesare îmbunătăţiri semnificative.

Urmare a raportului de audit şi a rezultatelor cuprinse în raportul anual de control pentru anul 2011, transmis Comisiei Europene în decembrie 2011, CE a luat măsura întreruperii plăţilor pentru POS DRU în februarie 2012. Ulterior, CE a solicitat autorităţilor române retragerea declaraţiilor de cheltuieli transmise pentru POS DRU şi retransmiterea acestora cu o corecţie temporară de 10 la sută până la 30 iunie 2012, când, pe baza rezultatelor auditului CE, se va lua fie măsura de plată integrală, fie cea de demarare a procedurii de suspendare.

Absorbţie rahitică

În acest moment, pentru cheltuielile cuprinse în cererile de rambursare care au fost verificate în baza noilor proceduri, aplicate începând cu septembrie 2012, AM POS DRU a propus un nivel de corecţie de 5 la sută, însă nivelul procentului de corecţie va fi stabilit cu auditorii CE pe baza rezultatelor misiunii de audit care s-a desfăşurat în perioada 19-23 noiembrie 2012.

În cazul în care, urmare a auditului efectuat de CE, concluzia privind evaluarea funcţionării va fi că sistemul funcţionează, autorităţile române vor putea transmite declaraţii de cheltuieli către CE, din care vor fi însă deduse corecţiile financiare propuse de România.

Sumele rambursate de Comisia Europeană în cadrul POS DRU până la 31 octombrie 2012 însumau 2.688.400.000 euro, reprezentând un grad de absorbţie de doar 7,73 la sută.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.